Šport > Nogomet
508 ogledov

V Stožicah najboljši v Evropi, Slovenija želi v četrtfinale

Futsal Anže Petkovšek
Čez dva meseca bo Slovenija gostila evropsko prvenstvo.

Od 30. januarja do 10. februarja bo potekalo največje tekmovanje, ki ga bo pod okriljem Uefe gostila Slovenija, za lovoriko najboljšega v Evropi se bo v futsalu pomerilo 12 reprezentanc, med njimi tudi seveda Slovenija. Ta je doslej največji uspeh dosegla leta 2014, ko se je prebila v četrtfinale evropskega prvenstva, ki ga je gostila Belgija.

Tokrat je Slovenija v predtekmovalni skupini A za tekmeca dobila Srbijo in Italijo. "Moram reči, da sem bil po žrebu razočaran. Ko si kot domačin uvrščen v prvi boben, pričakuješ nekoliko lažji razpored. Ker sem po izobrazbi ekonomist, mi ni tuj niti verjetnosti račun, to pa je vsekakor bila najslabša kombinacija, ki smo jo lahko potegnili. Ampak žreb je žreb, s tem smo se zdaj že sprijaznili. Vsekakor bomo naredili vse, kar je v naši moči in kar se nam zdi potrebno, da premagamo te reprezentanci. S tem bi že naredili veliko. Pred našimi gledalci, na našem igrišču in ob pravih razmerah v našem taboru, so vsaj Srbi premagljivi," pred začetkom EP meni dolgoletni selektor slovenske izbrane vrste Andrej Dobovičnik.

Prvi dvoboj Slovenije bo na sporedu 30. januarja, ko bo tekmec Srbija, drugi pa 3. februarja, takrat se bodo slovenski nogometaši pomerili z Italijani.

"Med pripravami smo stopnjevali tekmece. Najprej smo se pomerili z Nemčijo, zdaj s Poljsko, čaka pa nas še Portugalska, ki je najmočnejša reprezentanca. Imamo nekaj težav s poškodbami, vendar sta do prvenstva še dva meseca in upam, da se bodo te težave nekoliko zmanjšale. Težko bi dejal, kje se trenutno nahajamo. Absolutno pričakujem, da bomo na prvenstvu v boljši formi," nam je dejal selektor.

Futsal | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ta je predstavil svoja pričakovanja: "Realen cilj je četrtfinale. Mislim, da smo lahko zadovoljni, da smo se že četrtič zapored uvrstili na evropsko prvenstvo, to je pokazatelj, da smo v širšem evropskem vrhu. Ne na samem vrhu, ampak blizu njega. S prebojem med osmerico najboljših bi bili zelo zadovoljni. Sanje in skriti cilji pa so tudi nekoliko višji, vendarle je to zelo težka naloga. Pred samim prvenstvom, ko bomo videli kakšna je naša forma, bo to lažje oceniti."

Evropsko prvenstvo pred domačimi gledalci naj bi bilo sicer nekaj posebnega. "Tako za strokovno vodstvo z mano na čelu, ki sem že dolgo na tem položaju, kot za okostje naše ekipe, ki ima prav tako za sabo že veliko nastopov, bo to nek višek naših karier. Polne Stožice ... Igrati prvenstvo pred domačimi gledalci bo posebno doživetje, zaradi tega pa si še toliko bolj želimo priti do uspeha. Zato pričakujem, da bomo res pokazali vse, kar znamo. Normalno, da pričakujem bučno podporo, imeli smo jo že tudi na zadnjem prvnstvu v Srbiji in prej v Zagrebu, na koncu koncev bomo igrali sredi Ljubljane. Pričakujem, da na tekmo ne bodo prišli le ljubitelji futsala, ampak tudi ostali ljubitelji slovenskega športa. Vselej trdim, da je futsal zelo atraktiven šport in verjamem, da bodo gledalci zadovoljni, ko si ga bodo ogledali v živo."

Futsal ali mali nogomet je sicer v Sloveniji zelo popularn. "Tako je. V rekreacijski obliki za najbolj masoven šport na svetu, a tekme v Stožicah bodo res na profesionalnem nivoju, pomerili se bodo najboljši igralci, ki jih premore Evropa, vse skupaj pa ima še dodaten čar. Gre za dodatno kakovost igre."

Futsal, Slovenija | Avtor: www.futsal.si/Drago Perko www.futsal.si/Drago Perko

Slovenija bo sicer 5. in 6. decembra odigrala tekmi v Litiji in Ljubljani, tekmeci bodo Portugalci. Ti so tretji na evropski in četrti na svetovni lestvici. "Igramo proti zelo močni ekipi Portugalske, ki se je nazadnje merila z Rusijo. Pridobili smo posnetke, igralce pa bomo opozorili na specifiko Portugalcev, ki jih krasi veliko gibanja brez žoge, bloki, velika dinamika. Portugalci so dober test pred začetkom EP. Po teh dveh preizkušnjah bo še dovolj časa za popravke," je razmišljal selektor Dobovičnik.

V reprezentanco so za tekmi proti Portugalski povabljeni Dejan Bizjak (Lazio, Italija), Žiga Čeh (Imola, Italija), Kristjan Čujec (Dobovec), Alen Fetić (Litija), Matej Fideršek (Tommy Split, Hrvaška), Nejc Hozjan (Civitella Sicureza, Italija) Rok Mordej (Dobovec), Igor Osredkar (Makarska, Hrvaška), Damir Puškar (Dobovec), Vid Sever (Litija), Anže Širok (Oplast Kobarid), Tilen Štendler (Maccan Prata C5, Italija), Denis Totošković (Litija), Teo Turk (Litija) in Gašper Vrhovec (Litija).

Igralci na čakanju so Igor Bratić (Oplast Kobarid), Rok Rednak (Brezje Maribor), Alen Mordej (Bronx Škofije), Jaka Sovdat (Oplast Kobarid) in Nik Zajc (Bronx Škofije).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.