Šport > Nogomet
17 ogledov

Manchester United iz Grčije z novim porazom

robin van persie david moyes
1/10
Reuters
Grški velikan je na domačem terenu odpravil veliki Manchester United z 2:0. Dortmund že prej ugnal Zenit (4:2).

Angleški velikan Manchester United ima za seboj vse prej kot uspešno sezono, rane pa postajajo vse globje. Ko je že jasno, da domačega prvenstva ne bodo sovojili, so po današnjem obračunu z Olympiakosom precej oddaljeni tudi od zmage v elitni Ligi prvakov. United je izbral izjemno slab trenutek za prvi poraz v Grčiji, rdeče-beli so jih v Pireju premagali z 2:0 in se na Old Trafford odpravljajo z lepo prednostjo. Morda je nekoliko presenetljivo tudi dejstvo, da je Olympiakos edini domači klub, ki si je po šestih odigranih tekmah osmine finala priigral zmago, vsi ostali gostitelji so pred tem namreč izgubili.

Z nekaj sreče do prednosti

Olympiakos - Manchester United | Avtor: Reuters Reuters
Grki so bili več pri žogi v uvodnih minutah tekme, a so vse njihove napade gostje brez težav odbijali. Nevarno blizu vratarja 'vragov' Davidu De Gei je v deveti minuti prišel domači napadalec, a je Nemanja Vidić v zadnjem trenutku še podstavil svojo nogo in razrešil problem. Gostje so prvo priložnost dočakali šele v 17. minuti, ko je strel z razdalje Toma Cleverleya zletel prek vrat Grkov.

Po počasnem začetku so Angleži nekoliko prevzeli vajeti nad tekmo, a tudi oni niso bilo posebej nevarni. Hernan Perez je bil tisti, ki je nekoliko ogrozil vrata gostov sredi prvega polčasa, a je tudi njegov strel zgrešil tarčo. Ob takšnem poteku srečanja niti ni presenetljivo, da je bil prvi zadetek plod sreče. Ioannis Maniatis je sprožil z velike razdalje, v kazenskem prostoru Uniteda pa je Alejandro Dominguez žogi nekoliko spremenil smer in ukanil Davida De Geo, ki se je že napotil v napačno stran.

Topničar osmodil rdeče vrage

Angleži so po prejetem zadetku krenili po izenačenje, njihov trud pa ni obradil sadov. Tudi ko so prišli do strela, ti domačemu vratarju Robertu niso povzročali težav. Prvi polčas se je tako končal z vodstvom Olympiakosa, ki ima po skupni četrtini dvoboja minimalno prednost.

Začetek drugega polčasa je potekal po podobnih notah kot prvi. Nerazburljivo, z izjemo občasnih strelov z razdalje. In prav eden od teh je znova našel luknjo med De Geo in okvirom vrat. Joel Campbell je izjemno sprožil in z natančnim strelom ob vratnici prednost povišal na 2:0. Kostaričan je sicer posojen igralec Arsenala, zato ga je ta zadetek najverjetneje še nekoliko bolj razveselil. 

Brezzobi napadi niso pregriznili domače obrambe

Blizu novemu valu navdušenja na domačih tribunah je prišlo v 67. minuti, ko je (ponovno z razdalje) sprožil mladi napadalec Michael Olaitan, njegov strel pa je za malo zgrešil levi zgornji kot unitedovih vrat. Najlepša priložnost gostov se je v 81. minuti ponudila Robinu Van Persieju. Nizozemec se je lepo ognil prepovedanemu položaju, a zelo slabo ustrelil in žogo poslal prek vrat.

Zadnje minute so pripadle angleškemu velikanu, katerega nogometaši so se zavedali, da potrebujejo zadetek, če želijo vsaj nekoliko omehčati slab izid pred povratno tekmo. Kljub utrujeni obrambi domačih, rdeči vragi nikakor niso spravili žoge za vratarja Roberta, kar pomeni, da bi jim že en prejet zadetek na Old Traffordu bistveno zmanjšal možnosti za uvrstitev v četrtfinale.

Lewandowski utišal upe Zenita

Pri Zenitu so pred prvim obračunom z Borussio Dortmund napovedovali, da bodo na novo spisali zgodovino kluba, s prebojem v četrtfinale. Aktualni evropski podprvak pa je viskoletečim Rusom hutri prirezal krila in se že na prvi tekmi v Sankt Peterbugu veselil izdatne zmage s 4:2.

Zenit - Borussia Dortmund | Avtor: Reuters Reuters
Že sam začetek tekme je dal slutiti, v katero smer se bo nagnil končni rezultat. Vsega dobre tri minute je potreboval Armenec Henrik Mkhitaryan, da je načel domačo mrežo, že anslednjo minuto pa je bilo vodstvo dvojno, svoje je dodal še Marco Reus. Domači so v drugi polačs krenili vedoč, da potrebujejo zadetke v koliko se želijo izogniti težji nalogi čez dva tedna v Dortmundu.

Njihvoa želja je obradila sadove v 58. minuti, ko je izid znižal Šatov. Še predno bi si uspeli prirpaviti priložnost za izenačenje pa je udaril Robert Lewandowski. Poljak je bil največji trn v ruski peti, saj je na hitro utišal stadion tudi po zadetku Hulka iz enajstih metrov, s tem pa tudi psotavil končni rezultat tekme.

Liga prvakov, osmina finala (prvi tekmi):

Zenit St. Peterburg : Borussia Dortmund 2:4 (0:2)
Šatov (58), Hulk (69/11-m); Mkhitaryan (4), Reus (5), Lewandowski (61, 71)

Olympiakos Pirej : Manchester United 2:0 (1:0)
Dominguez (38), Campbell (55)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.