Šport > Nogomet
66 ogledov

Varnostnik rešil na tisoče življenj

navijači francija nemčija EPA
Eden od glavnih akterjev terorističnega napada v Franciji je imel vstopnico za ogled tekme med Francijo in Nemčijo, vendar so varnostniki pri rutinskem pregledu na njem odkrili telovnik z eksplozivom.

Samomorilski napadalec je 15 minut po začetku prijateljske tekme med Francijo in Nemčijo poskušal vstopiti na stadion, kjer je nameraval detonirati eksplozivno sredstvo in povzročiti vsesplošni kaos ter stampedo prestrašenih navijačev.

Tragedijo, ki bi se lahko končala z več tisoč smrtnimi žrtvami, je preprečil varnostnik po imenu Zouheir, ki želi ostati anonimen. Po poročanju nekaterih medijev naj bi šlo za muslimana.

Povedal je, da je pri napadalcu odkril telovnik z eksplozivom, neznani moški pa se je med umikanjem pred varnostniki kmalu zatem razstrelil v bližini stadiona. Njegovo zgodbo je potrdil eden od prisotnih policistov, poroča Wall Street Journal.

''Policist je potrdil zaporedje dogodkov in dodal, da je napadalec želel eksplozivno sredstvo detonirati v notranjosti stadiona in izzvati smrtonosni stampedo,'' piše WSJ.

Pirotehnična sredstva so stalnica na nogometnih tekmah, zato gledalci kljub dvem močnim eksplozijam niso niti posumili o razsežnostih katastrofe, ki se je odvijala v njihovi neposredni bližini.

Znak za rdeči alarm je bil odhod francoskega predsednika Francosia Hollanda. ''Ko sem videl, da evakuirajo Hollanda, sem vedel, da to niso bile petarde,'' je povedal Zouheir in dodal, da je predsednik države prizorišče zapustil po prvi eksploziji.

Komentarjev 16
  • mph 16:32 16.november 2015.

    Verjetno bi zelo popravilo vtis "Zahoda" glede islama, če bi lahko te dni spremljali novice o neštetih shodih v stotisočih ali milijonih po arabskem svetu, ki bi obsojali, kar se je zgodilo. Ampak brez skrbi, to se ne more zgoditi, ...prikaži več za kaj takega je potrebno objavit neke brezvezne kritične/satirične vinjete pa grejo millijoni zažigat in pobijat. TO je islam. Pa sem precej odprt, ampak do sedaj razen tu pa tam kakšnih zelo mlahavih in blagih kritik in še to kakšnih bolj zavezniških arabskih držav, se nič takega ne vidi.

  • mph 16:29 16.november 2015.

    Ja, še posebaj, ko si avtomatično kriv, tudi, ko nisi. Če samo pomislim še v našem svetu kolikokrat se izkaže, da je nekdo nedolžen sedel desetletja ... ko bi brez roke ali glave, ni več kaj popravljat. Tam doli je ...prikaži več dovolj, da začne nekdo vreščat, pa si lahko že pokojni. Jaz sem še vedno, to se ni spremenilo, za pomoč otrokom in tistim, ki tudi sami bežijo od takih norcev, čeprav se tudi sami štejejo za muslimane, ... v ostalem pa mora začet Evropa čimprej pospravljat stare napake. V Franciji ali kje bodo začeli in je prav zapirat mošeje, kjer so znana zbirališča fanatikov, takojšen izgon problematičnih, ... itn. Predvsem pa ustavit vsako nadaljnjo gradnjo. Problem je, ker verski objekti niso nikoli samo verski, v islamu so predvsem politični med drugim.

  • zdrej 09:14 16.november 2015.

    Strah me je islamskega fundamentalizma, oz. njihovega vsiljevanja precej nesmiselnega prava. Tega, kar se je dejansko začelo dogajati na EU tleh. Zato sem zagovarjal bolj stroge preglede migrantov.