Šport > Nogomet
2745 ogledov

Velikan zvezdnika prodal za 70 milijonov, tretjino doniral ukrajinski vojski

Mihajlo Mudrik Profimedia
Lastnik Šahtarja bo več kot 22 milijonov doniral ukrajinski vojski in žrtvam vojne.

Angleški nogometni prvoligaš Chelsea je na svoji spletni strani potrdil, da se je okrepil z 22-letnim ukrajinskim reprezentantom Mihajlom Mudrikom. Igralec, ki ga zaradi hitrosti primerjajo s Francozom Kylianom Mbappejem, je podpisal kar oseminpolletno pogodbo z londonskim klubom. Ta je zanj po podatkih Transfermarkta odštel 70 milijonov evrov.

"Tako srečen sem, da sem podpisal za Chelsea. To je velik klub v odlični ligi in je zelo privlačen projekt za zdajšnje obdobje v moji karieri. Veselim se srečanja s soigralci in dela ter učenja pod vodstom trenerja Grahama Potterja," je za klubsko spletno stran dejal Mudrik.

Mudrik velja za odličnega igralca v dvobojih ena na ena, svoje sposobnosti je kazal na obeh krilnih položajih pri Šahtarju iz Donecka, najboljše predstave pa je kazal, ko je z leve strani prodiral v desno na svojo priljubljeno nogo, so med drugim zapisali pri Chelseaju. V tej sezoni je bil na 18 tekmah vključen v prav toliko zadetkov, vključno s tremi goli in dvema podajama v ligi prvakov.

Mudrik, ki je bil še pred kratkim pred vrati londonskega Arsenala, se je akademiji Šahtarja pridružil leta 2016 in potem kot posojen igral tudi za prvoligaša Arsenal Kijev in Desno Černigiv. Preboj v Šahatrju je naredil v sezoni 2021/22, ko je na 11 ligaških tekmah prispeval dva gola in sedem podaj.

V letu 2022 je tudi debitiral za ukrajinsko reprezentanco, potem ko se ji je prvič priključil ravno v Sloveniji, kjer je Ukrajina trenirala aprila in maja. Do sedaj je za ukrajinsko reprezentanco zbral 8 nastopov.

Ukrajinec je po podatkih Transfermarkta peta najdražja okrepitev v zgodovini Chelseaja po Romelu Lukakuju (113 milijonov evrov), Wesleyju Fofanaju (80,4), Kaiju Havertzu in Kepi Arrizabalagi (oba po 80). Vrednost Mudrikovega prestopa pa lahko glede na predstave naraste celo na 100 milijonov evrov.

To je najvišja provizija za prestop, ki jo je kadarkoli prejel ukrajinski klub, in je velika finančna spodbuda za Šahtar, potem ko je športno razsodišče prejšnji teden odločilo, da je Fifa ravnala zakonito, ko je tujim igralcem po ruski invaziji na Ukrajino dovolila odpoved pogodbe v ukrajinskih klubih. Šahtar je trdil, da je izgubil blizu 40 milijonov evrov prihodkov od prestopov.

"Lahko potrdim, da bo Mihajlo Mudrik kariero nadaljeval pri Chelseaju. Najpomembneje je, da se želim zahvaliti celotnemu civiliziranemu svetu za pomoč Ukrajini. O ukrajinskem nogometu lahko govorimo le zaradi ukrajinske vojske, ukrajinskega ljudstva in izjemne podpore, ki smo jo imeli v tem neverjetno težkem času. In edini način, da lahko premagamo zlo, ki je prišlo v naše domove, je sodelovanje," je v izjavi za javnost zapisal lastnik Šahtarja iz Donecka Rinat Ahmetov

Rinat Ahmetov | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodal je, da bo doniral 22,53 milijona evrov zneska prestopa za pomoč tistim, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini: "Denar bom namenil za pomoč našim vojakom, braniteljem in njihovim družinam. Denar bo porabljen za pokrivanje različnih potreb, od zagotavljanja medicinskega in protetičnega zdravljenja ter psihološke podpore do izpolnjevanja posebnih zahtev. Upravljala ga bo neodvisna strokovna ekipa."

Ahmetov, milijarder iz Donecka, ki je obogatel v letih po razpadu Sovjetske zveze, je leta 1996 prevzel nadzor nad Šahtarjem in financiral klub, da je postal najmočnejši v Ukrajini in redno nastopa v ligi prvakov.

Komentarjev 1
  • Pišmevuh 21:17 16.januar 2023.

    Doniral? Moral dat, če ne bi mu Zelenski pobral vse in ga označil za sovražnika države. Ejeje.