Šport > Nogomet
78 ogledov

Viole s spornim videom pred derbijem

navijači Maribor Sevilla Evropska liga 1/16 finala Ljudski vrt Viole Nino Verdnik
Navijaška skupina Maribora je pred sobotnim večnim derbijem objavila odlično zmontiran posnetek, ki vsebuje nekaj spornih izsekov.

V soboto se bo v Stožicah odvil zadnji večni derbi v letošnji sezoni, ki bo po vsej verjetnosti odločal o tem, kdo bo letošnji prvak Slovenije. Lovorika bi se lahko letos po več kot dveh desetletjih, v katerih je večinoma dominiral Maribor, preselila v Ljubljano. 

Vedno močno prisoten navijaški naboj pred derbijem je tokrat dobil dodaten impulz zaradi omenjene tekmovalne situacije, v preteklih tednih pa so oba tabora pretresali notranji konflikti in kadrovske čistke.

Olimpija je trenerja Marka Nikolića zamenjala zaradi rasističnih opazk, medtem ko se je nemir v taboru Štajercev začel z obiskom Viol na enem od treningov, nadaljeval z "afero Agim Ibraimi", nove razsežnosti pa dosegel s slačenjem igralcev po tekmi s Koprom v Ljudskem vrtu. Viole so na medijsko gonjo, ki se je sprožila proti njim, pred dnevi odgovorile s sporočilom za javnost.

Kot pogosto pred večnim derbijem, je gostujoča navijaška skupina (tokrat so v tej vlogi Štajerci) pred odhodom h tekmecem objavila video, s katerim simpatizerje njihovega kluba poziva na srečanje.

Pesem iz čitalniške dobe

Viole so objavile dveminutni posnetek, v katerem je moč videti prizore navijačev, nogometašev, mesta Maribor, utrinke iz tovarne TAM, besede športnega direktorja Zlatka Zahovića o navijačih, pa tudi (v treh kratkih sekvencah) prihod Adolfa Hitlerja v štajersko prestolnico.

Vse skupaj je pospremljeno s citati pesnitve Mar i Bor, ki jo je na proslavi v počastitev obletnice prve mariborske čitalnice zapel Čitalniški pevski zbor leta 1862. Leto prej jo je napisal dr. Lovro Toman, poslanec v dunajskem državnem zboru. Pesem govori o narodnem prebujenju, Toman pa je bil znan rodoljub v čitalniški dobi.

Posnetek je odlično zmontiran, prizore posnetkov prihoda Adolfa Hitlerja pa težko umestimo v kontekst spota. Ob ogledu posnetka si lahko sami ustvarite svoje mnenje.

 
Komentarjev 4
  • MK 13:30 05.maj 2016.

    Vse pohvale violam, da nas opominjajo na zgodovino, da ponovno obujajo lepe slovenske pesmi in velike Slovence.Dokler je pa Ljubljani "car" Janković z Danijelo in svojim balkanskim melosom sem močno na strani Maribora!Čestitke za izvirnost viole.<br ...prikaži več />PS: Hitler je tudi v filmih npr. Inglourious Basterds. Kaj pa zdaj? Je film manjvreden? Poveličuje Hitlerja? Arijce? Obljublja smrt?

  • kana 13:20 05.maj 2016.

    mogoče pa ne bilo slabo.

  • KOJAK 12:38 05.maj 2016.

    Eh novinarček spet iščeš "dlako v jajcu" ja res se pojavi Hitler ampak v kakem kontekstu. Včasih ste ratali kot slovenske novice in 24kur, samo da je senzacionalističen naslov in čim več klikov...