Šport > Nogomet
39 ogledov

Vražja jeza: Real ohranja smer za 'Décimo'

Ronaldo Manchester United Real Madrid Liga prvakov osmina finala
1/40
Reuters
Real Madrid ostaja na poti proti mitski "La Décimi", jubilejnem desetem naslovu v Ligi prvakov, potem ko je na Old Traffordu v osmini finala izločil Manchester United (1:2). Rdeči vragi so povedli, a po sporni izključitvi Nanija dobili dva gola, pod katera sta se podpisala Luka Modrić in Cristiano Ronaldo. Po zmagi nad Šahtarjem naprej tudi Dortmund (3:0).

Že v prvi akciji na tekmi je bil Cristiano Ronaldo morda malce nepričakovano deležen kar nekaj žvižgov navijačev Manchester Uniteda, ki se jim je na torkovi tekmi v dresu Real Madrida predstavil prvič po odhodu z Old Trafforda leta 2009. Njegovo ime so privrženci rdečih vragov pri predstavitvi sicer pozdravili z gromkim odobravanjem.

Realovci so v prvih minutah imeli pobudo, medtem ko se je United pomaknil globoko na svojo polovico. Do prvega nevarnega strela je v enajsti minuti po akciji Mesuta Özila sredi kazenskega prostora prišel Gonzalo Higuaín, Argentinca pa je ob strelu mimo vrat Davida de Gee dobro zaprl Nemanja Vidić.

United se je presinga Reala otresel štiri minute kasneje, ko je pobegnil Danny Welbeck, na svoji tisoči tekmi pa je zimzeleni Ryan Giggs s fatastično podajo na drugi vratnici iskal Robina van Persieja. Strel Nizozemca je v zadnjem hipu v kot izbil Sergio Ramos.

Vidić centimetre od vodilnega gola

Real se je čudežno rešil v 21. minuti, ko je skok po kotu dobil Vidić, njegov strel z neposredne bližine je najprej ustavila vratnica, odbitek pa je Welbeck iz še ugodnejšega položaja poslal točno v vratarja Diega Lópeza. Na srečo angleškega reprezentanta je stranski sodnik takrat že dvignil zastavico za prepovedan položaj.

Toda tudi Real ni bil nenevaren - po odlični globinski žogi Ángela Di Maríe je pobegnil Higuaín, a ga je v težkem položaju dobro zaprl vratar De Gea. Nevarno je bilo nemudoma tudi na drugi strani, ko je Van Persie srečno prišečl do strela z volejem, vratar López pa je z obrambo le zaposlil Welbecka, toda podobno kot v prejšnji akciji njegov rojak De Gea še pravočasno zaprl kot in izbil žogo čez gol.

Giggs Arbeloa sodnik Cakir Manchester United Real Madrid Liga prvakov osmina fin | Avtor: EPA EPA
Prvi polčas se je z redkimi priložnostmi iztekel v zadnje minute, ko je s poškodbo obležal Di María, ki ga je José Mourinho prisilno zamenjal s Kakájem, junakom AC Milana ob obeh polfinalnih tekmah z Unitedom leta 2007. Ekipi sta v slačilnici odšli z nedotaknjenimi mrežami in obetalo se je epskih 45 minut.

Nor začetek polčasa: gol Uniteda, izključitev Nanija, roka Rafaela ...

Takoj po začetku drugega polčasa je United povedel z enim prvih napadov. Žoge po gneči pred golom in strelu Van Persieja ni uspelo izbiti Raphaëlu Varanu, ki mu jo je vzel "tečni" Nani, podajo Portugalca pa je v lastno mrežo ob rahli preusmeritvi Welbecka poslal Ramos. Tekma je nov obrat dobila v 56. minuti, ko je po startu z visoko nogo v telo Álvara Arbeloe sodnik Cüneyt Çakir kontroverzno izključil Nanija, ki je moral z igrišča.

Tudi hudi protesti Sira Alexa Fergusona, ki je prihrumel ob rob igrišča, niso pomagali. Mourinho je v igro namesto Arbeloe hitro poslal Luko Modrića. Real je bil izjemno blizu vodilnemu golu v 61. minuti, ko je Rafael po podaji s strani z roko v skoku ustavil gotov zadetek Higuaína z neposredne bližine.

Modrić in Ronaldo v štirih minutah obrnila tekmo

Hud pritisk Reala je United zdržal do 65. minute, ko je mrežo De Gee s fantastičnim strelom z roba kazenskega prostora zatresel Modrić, ki je neubranljivo zadel s pomočjo vratnice. Smrtni udarec so Angleži dobili štiri minute kasneje - Özil je s peto fantastično zaposlil Higuaína, Argentinec pa na drugi vratnici Ronalda, ki je zabil neizbežen gol, a ga ni proslavljal. Madridčani so vodili z 1:2 in United bi za napredovanje potreboval kar dva gola.

Mourinho, ki je želel tik pred golom Modrića v igro poslati Karima Benzemaja, si je lahko zdaj privoščil iz igre potegniti Özila in vanjo poslati Pepeja, Ferguson pa je na mizo postavil vse karte z aktiviranjem Wayna Rooneyja. Vratar López, ki ga je s tribune ob igrišču spremljal kapetan kluba Iker Casillas, je z dvema fantastičnima posredovanjima v zadnjih minutah ohranil vodstvo, Rooney pa je po enem izmed posredovanj streljal preko gola.

Delo bi lahko v 89. minuti dokončal Kaká, ki je po prodoru v kazenski prostor zadel vratnico, De Gea pa je žogo ujel tik pred golovo črto. Idealno priložnost za svoj drugi gol večera je imel v sodnikovem podaljšku tudi Ronaldo, a je streljal točno v De Geo. V petih minutah dodatka je Real z novo izjemno obrambo po strelu Vidića še enkrat rešil López.

V eni zadnjih akcij je De Gea s pomočjo okvirja gola ubranil še en strel Ronalda s težkega položaja. Po zadnjem sodnikovem žvižgu so turškega sodnika obkolili nogometaši Uniteda - Rio Ferdinand mu je sarkastično ploskal pred obrazom, medtem ko je Ronaldo ob petju svoje pesmi s strani navijačev Uniteda zelenico zapuščal ob aplavzu.

Santana Borussia Dortmund Šahtar Liga prvakov osmina finala | Avtor: EPA EPA

Dortmund v četrtfinalu prvič po letu 1998

Še večje ovacije si je za svojo predstavo prislužila Borussia Dortmund, ki je impresivno opravila s Šahtarjem in ga na Signal Iduna Parku izločila z visokih 3:0 (skupno 5:2). Že v prvem polčasu sta zadela Felipe Santana in Mario Götze, ki sta po remiju na prvi tekmi v Donecku praktično že rešila vprašanje potnika v četrtfinale. Tekmo je sodila slovenska sodniška ekipa z Damirjem Skomino na čelu.

Jakub Błaszczykowski je z neposredne bližine v 59. minuti dokončal delo in končal morebiten nalet rudarjev. Dortmund je v letošnji sezoni Lige prvakov dobil prav vse domače tekme tekme - tudi proti Realu, Ajaxu in Manchester Cityju. Evropski prvaki iz leta 1997, ki bodo letos brez dvoma ostali brez ubranitve nemškega naslova, so takoj prevzeli pobudo.

Santana je po boljši igri domačih v 31. minuti zabil prvi gol po podaji iz kota, ko je preskočil Jaroslava Rakitskija in zatresel mrežo z močnim strelom. Götze je po kombinaciji z Robertom Lewandowskim spet izigral obrambo Šahtarja in povišal na 2:0, po veliki priložnosti rezervista Douglasa Coste pa je napako vratarja Andreja Pjatova izkoristil Błaszczykowski in razblinil vse dvome.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

Manchester United : REAL MADRID 1:2 (0:0) /1:1/
Ramos (48/a.g.); Modrić (65), Ronaldo (69)
RK: Nani (56/United)

Postavi

United: De Gea; Rafael (od 87. Valencia), Ferdinand, Vidić, Evra; Giggs, Carrick, Nani, Cleverley (od 73. Rooney), Welbeck (od 81. Young); Van Persie. Na klopi: Lindegaard; Evans, Valencia, Young, Kagava, Rooney, Hernández.

Madrid: Diego López; Arbeloa (od 59. Modrić), Varane, Ramos, Fábio Coentrão; Khedira, Xabi Alonso; Di María (od 45. Kaká), Özil (od 71. Pepe), Ronaldo, Higuaín. Na klopi: Adán; Pepe, Albiol, Kaká, Modrić, José Callejón, Benzema.

Sodnik: Cüneyt Çakir (Turčija).

BORUSSIA DORTMUND : Šahtar Doneck 3:0 (2:0) /2:2/
Santana (31), Götze (37), Blaszczykowski (59)

Postavi

Dortmund: Weidenfeller; Piszczek, Subotić, Santana, Schmelzer; Bender (od 46. Kehl), Gündoğan (od 82. Şahin), Götze, Reus, Błaszczykowski (od 69. Grosskreutz); Lewandowski. Na klopi: Langerak; Kehl, Leitner, Şahin, Grosskreutz, Bittencourt, Schieber.

Šahtar: Pjatov; Kučer, Raţ, Rakitski, Hübschman (od 82. Stepanenko); Fernandinho, Teixeira, Srna, Adriano, Mkhitarjan; Taison (od 46. Douglas Costa). Na klopi: Kanibolotski; Krivcov, Stepanenko, Kobin, Gai, Douglas Costa, Eduardo.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija).

/X:Y/ - v poševnicah je rezultat prve tekme
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 6
  • nonoin 10:40 06.marec 2013.

    v oddaji pred tekmo sta se oba predstavila kot navijača reala.. ne lapaj nekaj v prazno

  • maboze1x 10:19 06.marec 2013.

    "ne vem pa če si klub, ki ne zmore prenesti izključitve igralca zasluži napredovanje....po moje ne..."Ti to resno? :-o

  • Barbatus 09:57 06.marec 2013.

    To ne moreš verjeti, komentatorja sta bila prava pujsa, žalostno kot da cela EU navija samo za MU in Barcelono. Izključitev je bila pravilna, saj je šel na igralca kot v borilnem športu in na koncu je še malo dodatno ...prikaži več udaril, kaj tega ne vidite, akkšna žoga, izključite pravilna Telekom TV pa naj drugič povabi realne komentatorje,....