Šport > Nogomet
14 ogledov

"Vsak igralec si želi v večji klub"

Josip Iličić je zabil že svoj sedmi letošnji zadetek v Serie A. Tokrat je imel v EPA
Josipu Iličiću se je življenje od prestopa v Palermo obrnilo na glavo – iz neznanca se je prelevil v zvezdnika evropskega nogometa, a Jojota, kot ga kličejo prijatelji, to ni spremenilo. Več v intervjuju.
Barcelona je največja
Tako kot večina nogometnih navdušencev si je tudi Jojo v ponedeljek zvečer ogledal kultni El Clásico, ki ga je Barcelona dobila kar s 5:0. "Zame je Barcelona največja na tem planetu. Največji užitek je, ko jih gledam in vem, da bodo prvaki,“ je dejal Jojo, ki meni, da Jose Mourinho potrebuje še nekaj časa, da bo uredil razmere pri Real Madridu.

Josip, Romi ste zabili šesti zadetek v sezoni in za veliko zmago s 3:1 prispevali tudi podajo. Kaj lahko rečete po novi izjemni predstavi?
Še enkrat smo dokazali, kako kvalitetna ekipa smo in kako dobro igramo v zadnjem času. Upam, da se bo to nadaljevalo, ampak vsi vemo, da nas čaka težko delo, kajti tukaj je govora o ekipah, ki igrajo v Ligi prvakov. Upam, da bomo nadaljevali v podobnem ritmu.

Kako pa bi ocenili vašo osebno predstavo?

Ne bi ocenjeval svoje igre. Vsekakor sem zelo zadovoljen. Najbolj pa me z navdušenjem navdaja dejstvo, da sem zdrav ter da igram. To mi je trenutno tudi najbolj pomembno, kajti vse ostalo pride s tem.

Zadetek je bil plod odlične podaje Balzarettija. Tudi sicer ste s soigralci izpeljali še nekaj lepih akcij za gledalce. Zdi se, kot da bi skupaj igrali že nekaj let in ne zgolj nekaj tekem. Tudi v eni od izjav po srečanju proti Romi ste dejali, da se pri Palermu počutite odlično ter da so vas soigralci res sprejeli odlično.

Res je. Oni ti pomagajo, tudi če ti ne gre, češ da je še veliko tekem. Počutim se, kot da sem tukaj že ne vem koliko časa. Ne bi si mogel najti boljše sredine za nadaljevanje kariere. Resnično.

Zdaj je blizu tudi Liga prvakov, saj ste s še nekaj moštvi zelo strnjeni okoli četrtega mesta. Menite, da ste dovolj kvalitetni, da se uvrstite v najelitnejše klubsko tekmovanje?
Že ko smo igrali z Milanom in Interjem, smo dokazali, kako kvalitetni smo. Ko smo z Interjem igrali na domačem igrišču, smo že vse imeli v svojih rokah, a na koncu izgubili, tako da lahko rečem, da se brez težav kosamo s temi ekipami in vsekakor upam, da se lahko uvrstimo v Ligo prvakov.

Zabili ste že Interju in Juventusu. Očitno so vam velikani naklonjeni?
Ne bi govoril o tem. Seveda bi najraje videl, da na vsaki tekmi dam gol. To pride. Že naboj je drugačen, ko igraš proti velikanu. Sicer igramo enako kot proti ostalim klubom, a vsekakor je drugače. Verjetno me to še dodatno spodbudi, ko igramo proti nekoliko večjemu klubu.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Predsednik Maurizio Zamparinj nenehno ponavlja, da vas in Armina Bačinovića nikakor ne misli prodati.
Tudi jaz slišim izjave predsednika, da me ne bo prodal. Vsekakor pa si vsak igralec želi v močnejši klub. Toda meni je tukaj tako dobro in bom užival, dokler bom tukaj.

Verjetno niste spregledali novic v medijih, ki vas povezujejo z velikimi klubi. Ali vas agent obremenjuje z morebitnimi novimi snubci?
Jasno, da je za mladega igralca, ki prestopi v nov klub in hitro zabije šest zadetkov, veliko zanimanje. Ampak zdaj sem tukaj in se s tem sploh ne obremenjujem. Ko bo čas za drug klub, bom šel, če bodo zadovoljili mene in predsednika, če ne, pa bom ostal tukaj.

Ne bi ocenjeval svoje igre. Vsekakor sem zelo zadovoljen. Najbolj pa me z navdušenjem navdaja dejstvo, da sem zdrav ter da igram. To mi je trenutno tudi najbolj pomembno, kajti vse ostalo pride s tem.
Josip Iličić

Sploh razmišljate o morebitnem prestopu v zimskem prestopnem roku?
Ne, tudi predsednik noče nič slišati o tem. Kot drugo pa januarja sploh ne morem prestopiti v drug klub, ker sem v letošnji sezoni že zamenjal tri klube.

Pred časom ste dejali, da si želite zabiti 10 golov. Ste zdaj ta cilj povečali?
Ne, sam sem si zadal ta cilj. Če bo kakšen gol več, bom toliko bolj zadovoljen. Poglejte, vsak igralec ima kakšen cilj. Svojega sem si postavil, ko sem videl, kako mi je šlo na začetku in še vedno upam, da bom zabil vsaj deset golov.

V eni od prejšnjih izjav ste omenili tudi to, da ste že od malega navijač Juventusa. Ima potem stara dama iz Torina prednost, če bi se na primer tako Milan kot Juventus borila za vaše usluge?
O tem se bom odločal, ko bo do tega prišlo. Vseeno mislim, da je Milan trenutno večji klub od Juventusa, kar se vidi že po rezultatih. Toda sam imam v srcu nekaj, ker že od majhnega navijam za Juventus in vedno sem si želel zaigrati tam. Prej so bile to sanje, da bi nekoč zaigral za Juventus, mogoče pa bo to nekoč postala realnost. O tem niti ne želim razmišljati, zdaj sem pri Palermu in tukaj se želim čim bolj dokazati. Ko pa bodo zadovoljili mene in predsednika, kot sem že dejal, potem pa se lahko zgodi marsikaj.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Januarja v Palermo najverjetneje prihaja še Siniša Anđelković. Se je predsednik Zamparini pri vas in Arminu pozanimal o njegovih kvalitetah?
Da, tudi mene so spraševali o Siniši. Jaz sem o njem govoril le najboljše. Upam, da je to kaj pripomoglo k prestopu, če bo res prišel. Tega se že zelo veselim, saj ga poznam že od otroštva, ker oba prihajava iz Kranja, tako rekoč sva soseda in res bi bilo super, če bo tudi on prišel.

O tem se bom odločal, ko bo do tega prišlo. Vseeno mislim, da je Milan trenutno večji klub od Juventusa, kar se vidi že po rezultatih. Toda jaz imam v srcu nekaj, ker že od majhnega navijam za Juventus in vedno sem si želel zaigrati tam. Prej so bile to sanje, da bi nekoč zaigral za Juventus, mogoče pa bo to nekoč postala realnost.
Josip Iličić

Se po teh odličnih predstavah še lahko mirno sprehajate po mestu ali vas navijači vlečejo za rokav in prosijo za avtogram?
Že kar nekaj časa je tako, da me praktično povsod prepoznajo in enostavno ne morem odkloniti slikanja ali podpisa. Toda tako je tukaj, ljudje živijo za nogomet in jim je najlepše, če se z njimi slikaš ali pa da jih pozdraviš. Mene to ne moti.

V ponedeljek ste nas ob našem klicu zavrnili, ker ste imeli po treningu še obveznosti na televiziji. Za kaj je šlo? Imate sicer veliko opravka z italijanskimi mediji?
Niti ne. V klubu imamo gospo, ki skrbi za odnose z mediji, vsakič pa pride na vrsto drug igralec, da ni preveč naporno. Mene je v ponedeljek vprašala, če bi šel in sem rekel, da lahko, a pod pogojem, da imam zdaj dva meseca mir. Nastopil sem v eni od pogovornih oddaj, kjer so me spraševali o moji karieri in življenju.

Kako je z italijanščino, jo že obvladate?
Gre mi bolje, ne govorim še ravno tekoče italijansko, razumem pa praktično vse. Pomembno je le to, da se sporazumevam na igrišču, ostalo se že uredi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.