Šport > Nogomet
34 ogledov

Z Balkanskim pokalom v Ligo prvakov?

Dalibor Radujko Olimpija Crvena Zvezda Stožice Saša Despot
V zadnjih tednih so znova oživele govorice o regionalnem nogometnem tekmovanju na področju bivše Jugoslavije.

Ideja o enotnem nogometnem tekmovanju na področju bivše Jugoslavije ni nova. V časih skupne države so klubi iz Jugolige igrali pomembno vlogo v Evropi, Crvena zvezda se je leta 1991 povzpela celo na sam prestol.

Po osamosvojitvah nekoč zveznih republik so klubi večinoma izgubili stik z vrhom in tako je ideja o ponovni združitvi po vzoru košarke in vaterpola vedno ena od perečih tem.

A pri nogometu so stvari vendarle drugačne, saj je vpletenih precej več navijačev kot v dvoranskih športih, poleg tega pa so odnosi med nekaterimi navijaškimi skupinami izjemno sovražni. Kljub temu se stvari spet premikajo, a so nad idejo trenutno navdušeni zgolj v Srbiji.

Navdušeni le v Srbiji

Predsednik Srbske nogometne zveze Slaviša Kokeza je dejal, da naj bi predstavniki Uefe podpirali idejo o enotnem tekmovanju. A šlo naj bi za pokal, ne za ligaško tekmovanje. Balkanski pokal, kot naj bi se imenovalo tekmovanje, bi zmagovalcu prinesel okrog 2,5 milijona evrov, klubom med drugim in osmim mestom pa ne manj kot 800 tisočakov, je dejal Kokeza.

Uefa naj bi tudi ponudila možnost, da bi se prvak Balkanskega pokala uvrstil v skupinski del Lige prvakov, kar je sicer težko verjeti. Pokal naj bi se igral od februarja do maja in  se ne bi vpletal v državno ligaško tekmovanje.

Omenjeni termin je bil izbran zato, ker večina klubov s prostora bivše Jugoslavije spomladi ne nastopa več v evropskih pokalih, v zadnjih letih je to uspelo le Mariboru in beograjskemu Partizanu.

Kljub besedam Kokeze omenjeno tekmovanje po vsej verjetnosti ne bo nikoli zaživelo. V Ligo prvakov se, z izjemo zmagovalca Lige Evropa, klub lahko uvrsti le prek državnega prvenstva in ne gre verjeti, da bo Uefa posebej za ekipe s prostora bivše Jugoslavije storila izjemo. 

navijači maribor dinamo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 1
  • blueone 23:25 24.julij 2016.

    Dobra liga bi bila to, glede navijačev bi bil pa verjetno res problem