Šport > Nogomet
5704 ogledov

Z najmanjšim stadionom in proračunom v boj z Realom, Bayernom, Juventusom ...

Mitja Viler NK Maribor NK Maribor/Twitter Slavje Mitje Vilerja ob zmagovitem zadetku nad Hapoelom.
V Ljudskem vrtu so v pričakovanju žreba skupin Lige prvakov, ta se bo odvil v četrtek ob 18. uri v Monte Carlu.

V četrtek bo Maribor tretjič v svoji zgodovini udeleženec žreba skupinskega dela Lige prvakov. Slovenski prvaki bodo rangirani v zadnjem, četrtem bobnu in čakali na renomirane tekmece.

Maribor navijači slavje Liga prvakov Štajerska se veseli Šport Mariborske ulice v soju bakel, navijaški napevi odmevali v noč

V prvem bobnu so državni prvaki osmih najmočnejših evropskih lig. To so Real Madrid, Bayern München, Juventus, Chelsea, Benfica, AS Monaco, Spartak Moskva in Šahtar Doneck. Enega od teh klubov bo Maribor gotovo dobil za nasprotnika. Z vidika atraktivnosti bi si v Ljudskem vrtu najbolj želeli Real Madrid, Bayern ali Juventus (Chelsea je že igral v Mariboru - leta 2014 je bilo 1:1). Kakšno točko bi Štajerci najbrž najlažje odščipnili Šahtarju ali Spartaku.

Od ostalih klubov je najvišje rangirana Barcelona, sledijo ji Atlético Madrid, Paris Saint-Germain in Borussia Dortmund, v drugem bobnu pa bodo ob naštetih klubih še Sevilla, Manchester City, Porto in Manchester United.

V tretjem bobnu bodo predvidoma Napoli, Tottenham, Basel, Olympiacos Pirej, Anderlecht, AS Roma, Beşiktaş in Liverpool, če bo slednji v sredo uspel izločiti Hoffenheim.

V zadnjem bobnu bodo ob Mariboru še Celtic, Feyenoord, Leipzig in štirje zmagovalci kvalifikacij, ki jih bodo dali pari CSKA Moskva - Young Boys, København - QarabağSteaua - Sporting Lizbona in Slavia Praga - APOEL Nikozija.

Mitja Viler Tvitosfera Šport "Mi tega Milaniča najbrž še vedno plačujemo ..."

Kakšno skupino bi torej lahko dobili slovenski državni prvaki? Najbolj privlačni tekmeci za gledalce bi bili Real Madrid, PSG in Liverpool, atraktivnih kombinacij pa je seveda še več. Tudi skupina Bayern - Barcelona - Napoli - Maribor se ne sliši slabo.

Lahko bi sestavili tudi precej lažjo skupino, vijoličasti bi se tako denimo lahko merili s Spartakom, Portom in Baslom.

Najmanjši stadion, najmanjši proračun

Zagotovo pa bo imel Maribor med vsemi udeležnci Lige prvakov najmanjši proračun. Slovenski državni prvaki s sponzorskimi sredstvi na leto dobijo okrog dva milijona evrov, ostali prihodki so v veliki večini odvisni od prodaje nogometašev in nastopov v Evropi.

Primerjava denimo s PSG, ki ima pravzaprav neomejena sredstva (za njim stoji državni kapital Katarja), je nemogoča. Če vemo, da je pariški klub samo za Neymarja zapravil 222 milijonov evrov, potem si lahko predstavljate, s kakšnimi tekmeci se bodo merili Mariborčani. Neymarjeva letna plača znaša 30 milijonov evrov, s čimer bi zlahka pokrili letne proračune vseh slovenskih prvoligašev, ostalo pa bi še nekaj milijonov.

Maribor bo tudi klub z najmanjšim stadionom v Ligi prvakov. Če bi preboj v skupinski del uspel Rijeki, potem bi bila v skupinskem delu najmanjša Rujevica (kjer moštvo Matjaža Keka domuje med prenovo Kantride), tako pa bo ta naziv pripadel Ljudskemu vrtu z malce več kot 12.000 sedeži. Za primerjavo - Barcelonin Camp Nou sprejme skoraj natančno 100.000 duš.

V eni skupini ne moreta nastopati dve ekipi iz iste države.

Ljudski vrt Liga prvakov Video Šport Navdušenje v Ljudskem vrtu ob zadnjem sodniškem žvižgu
Komentarjev 1
  • igorgeus 14:28 23.avgust 2017.

    Ja no, kakšen stadion pa naj ima mesto, kjer živi 100 000 ljudi? Več kot 12 000 se skoraj ne splača.