Šport > Nogomet
3645 ogledov

Maribor tretjič med evropsko elito

NK Maribor Zadetek Mitje Vilerja je Ljudski vrt pahnil v delirij.
Nogometaši Maribora so si tretjič v zgodovini kluba zagotovili nastopanje v skupinskem delu Lige prvakov. V Ljudskem vrtu je padel izraelski prvak Hapoel Be'er Sheva.

Slovenski prvak Maribor se je v glavni del elitnega evropskega tekmovanja prebil v letih 1999 in 2014, po uspehu proti Hapoelu iz Be'er Sheve, ki ga je pospremilo več kot 12.000 gledalcev, pa bodo Štajerci še tretjič okusili slast merjenja moči z največjimi in najbogatejšimi klubi.

Rijeka Olympiacos Liga prvakov Šport Keku ni uspelo, Grki premočni za hrvaške prvake

V Ljudskem vrtu so vijoličasti zasluženo minimalno slavili (1:0) z zadetkom Mitje Vilerja po četrt ure igre in tako izničili prednost Izraelcev, slednji so na domačem igrišču pred tednom dni zmagali z 2:1.

Ta je bil na koncu dovolj za preboj v skupinski del tekmovanja, ki bo Štajercem, ti so evropsko konstantnost dokazovali tudi v skupinskem delu Lige Evropa, kjer so igrali v sezonah 2011/12, 2012/13 in 2013/14 (v slednji so celo prišli v izločilne boje), samo z uvrstitvijo tja navrgel 12,7 milijona evrov.

Udaren začetek večer obrnil v pravo smer

Domači navijači, ki so povsem napolnili tribune Ljudskega vrta, so sicer prvi strel videli v osmi minuti, proti vratom je sprožil Martin Milec z desne strani roba kazenskega prostora, toda žoga je zletela mimo gola. Gostujoči nogometaši so že od začetka skušali umiriti igro in prevzeti nadzor, toda v 15. minuti niso znali ustaviti akcije, ki je Mariborčanom prinesla veliko veselja. Valon Ahmedi je prodrl po desni strani, podal v kazenski prostor, kjer je žoga prišla do Mitje Vilerja. Ta je s 15 metrov udaril z vso močjo in neubranljivo zadel desni zgornji kot Guya Haimova.

Ta zadetek je dodatno dvignil naboj vseh akterjev na igrišču. Izraelsko moštvo je skušalo povečati pritisk na polovici domačih, a brez pravih priložnosti. V 33. minuti je Marcos Tavares z glavo streljal čez gol. Mariborčani so do konca prvega polčasa delovali zrelo in tekmo imeli povsem pod nadzorom.

Drugi polčas je bil znamenju pobude gostov, ki so iskali priložnost za izenačenje. Hkrati so pustili veliko prostega prostora v obrambi. Teh lukenj Mariborčani niso izkoristili in tekma se je prevesila v negotovo končnico, kjer je bil Maribor v dokaj podrejenem položaju.

V 81. minuti je Anthony Nwakaeme, igralec, ki so se ga Štajerci bržčas še najbolj bali, podal z leve strani, strel z glavo Tomaša Pekharta je bil natančen, a premalo močan za Jasmina Handanovića, ki je žogo brez težav umiril.

Tudi je 83. minuti je Perkhart poskušal z glavo, žoga pa je zletela mimo desne vratnice. V končnici so bili domači povsem stisnjeni pred gol. V 89. minuti je Jasmin Handanović goste spravil v obup. Izvedli so prosti strel z desne strani, Nwakaeme je z glavo meril v levi kot, Handanović pa je žogo čudežno odbil v kot. Tudi v sodniškem dodatku se je Handanović izkazal in v Ljudskem vrtu se je lahko začelo slavje.

Žreb skupin v četrtek

"Fantje so bili izredni. Odlično smo se pripravili, leteli po igrišču ... Mislim, da smo zasluženo v ligi prvakov. Vesel sem, izredno zadovoljen, zgodovinski uspeh za fante in navijače. V ekipo verjamemo, res sem zadovoljen, saj fantje živijo za to in dajejo vse od sebe. Igrajo tako, kot morajo in to se čuti," je takoj po tekmi za POP TV povedal trener Maribora Darko Milanič.

Žreb skupin za skupinski del elitnega evropskega klubskega tekmovanja, v katerem so Mariborčani igrali že v sezonah 1999/2000 in 2014/15, bo v četrtek ob 18. uri v Monte Carlu.

Liga prvakov, play-off (povratna tekma):

MARIBOR - Hapoel Be'er Sheva 1:0 (1:0)  /1:2/
Viler 15.

Maribor: Handanović, Milec, Šuler, Rajčević, Viler, Kabha, Vrhovec, Bohar (od 92. Billong), Ahmedi (od 83. Pihler), Bajde (od 72. Hotić), Tavares.

Hapoel Be'er Sheva: Haimov, Bitton, Taha, Elhamed (od 46. Ohana), Tzedek, Korhut, Melikson, Radi (od 79. Barda), Ogu, Ghadir (od 56. Pekhart), Nwakaeme.

/X:Y/ - izid prve tekme
ABC - napredovali v skupinski del LP

Komentarjev 1