Šport > Nogomet
1280 ogledov

Z zastavo, ki kos Slovenije predstavlja kot del Madžarske, se upirajo Uefi

madžarski navijači Profimedia
Madžarsko lahko doletijo disciplinski ukrepi s strani Uefe.

V madžarskih medijih so se v zadnjih dneh pojavile informacije, da je Uefa na tekmah dovolila uporabo zastav, ki prikazujejo 'veliko' Madžarsko, v slednjo pa so vključeni deli ozemelj, ki sicer zdaj pripadajo Srbiji, Romuniji, Ukrajini, Hrvaški, Slovaški, Avstriji in tudi Sloveniji.

Pri Evropski zvezi so takšna poročanja hitro zavrnili, še naprej vztrajajo, da takšne zastave, ki jih na tekmah državne reprezentance uporabljajo nekateri madžarski navijači, niso dovoljene, saj nosijo politično vsebino in jih v sosednjih državah lahko zaznajo kot sovražne.

uefa dopis | Avtor: Uefa Uefa
"Prisotnost takšnih simbolov lahko pripelje do disciplinskih ukrepov, zato vam svetujemo, da opravite vse potrebne korake za to, da se takšne zastave ne bi razkazovale na tekmah pod Uefinim okriljem," so med drugim v odgovor na poročanja madžarskih medijev odgovorili pri Uefi.

A kot kaže zdaj Madžari svarila očitno ne nameravajo upoštevati. "Gre za zgodovinski zemljevid Madžarske, ki je enostavno narobe interpretiran, za to pa so krivi mediji. Odločitev o uporabi teh zastav sprejema naša nogometna zveza, ki jih bo dovolila uporabljati na stadionih na naslednjih dveh tekmah," so sporočili iz krovne organizacije madžarskega nogometa.

Po njihovem mnenju zastave 'simbolizirajo spoštovanje do madžarske zgodovine in prikazujejo solidarnost z reprezentanco tistih navijačev, ki se nahajajo izven Madžarske', so zapisali pri 24sata.hr. 

V Srbiji, na Slovaškem in v Romuniji sicer obstajajo precejšnje madžarske narodne manjšine.

Nad simboli so se sicer že pritožili pri romunski nogometni zvezi, nekdanji romunski športni minister Ionut Stroe pa je v sredo izjavil, da 'takšno početje le spodbuja madžarske nacionaliste, ki gojijo nostalgična čustva do mej, ki so bile v veljavi pred prvo svetovno vojno' in so na primer vključevale tudi velike dele sedanje Romunije. 

"Uporaba teh simbolov bi pomenila nevaren precedens. Bila bi v navzkrižju z vsemi principi športa. Služila bi le kot dodaten veter v jadra ekstremistov, ki vselej izkoriščajo težke čase, na primer takšne kot so zdaj," je izjavil Stroe, njegove besede pa so zapisali pri balkaninsight.com.

Tudi madžarski premier Viktor Orban je sicer v preteklosti na tekmah že nosil šal s podobo 'velike Madžarske'.

Madžari so sicer po prvi svetovni vojni, z mirovno pogodbo iz leta 1920, izgubili dve tretjini svojega tedanjega ozemlja in tretjino prebivalcev. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.