Šport > Nogomet
9929 ogledov

Uefa razkrila resnico o uporabi spornega simbola, ki ponižuje tudi Slovenijo

Zastava Velike Madžarske Reševalni pas/Twitter
Uefa in Fare naj bi po besedah Madžarov dovolila navijačem uporabo zastavo Velike Madžarske, na kateri Madžarski pripadajo tudi območja današnje Slovenije. Uefa je nato demantirala takšne trditve.

Evropska nogometna zveza (Uefa) in organizacija Nogomet proti rasizmu v Evropi (Fare) sta madžarskim navijačem na tekmah svoje reprezentance v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji dovolila uporabo zastave takoimenovane Velike Madžarske, je sporočila madžarska nogometna zveza.

Na madžarski zvezi pišejo, da so o uporabi zastave, na kateri so po mnenju Madžarske vrisane starodavne državne meje, povprašali na Uefi in pri Fare. Obe organizaciji naj bi ocenili, da ne gre za simbol s politično vsebino in je zato razvijanje take zastave na tekmah dovoljeno.

Kot še pravijo v Budimpešti, mnenje Uefe in Fare velja le za zastavo, nikakor pa to avtomatično ne velja za morebitne dodatne napise in simbole ter navijaške pesmi in skandiranja.

Zastava ima vrisan zemljevid starodavne Madžarske, na katerih so tudi območja, ki danes pripadajo Srbiji, Romuniji, Ukrajini, Hrvaški, Slovaški, Avstriji in tudi Sloveniji!

V preteklih letih je sicer mnogo prahu z omenjenim simbolom dvignil tudi madžarski predsednik vlade Viktor Orban, ki je nedolgo nazaj spremljal nogometno tekmo Madžarske proti Grčiji z navijaškim šalom, na katerem je bila upodobljena Madžarska z nekoliko "premaknjenimi" mejami.

Viktor Orban | Avtor: Instagram Instagram

To sicer ni bil prvi primer, da je madžarski premier v javnosti delil zemljevid Velike Madžarske, saj si je v preteklosti že kar nekajkrat prilastil dobršen del Slovenije, Hrvaške, Ukrajine, Romunije, Srbije, Slovaške in Avstrije.

Leta 2019 je tako urad za mednarodno komunikacijo madžarske vlade na svojem Twitter profilu objavil zemljevid Madžarske, ki bi po njihovem med drugim morala zajemati tudi naše Prekmurje ter tudi dele Hrvaške, kot so Međimurje in Kvarner.

Istega leta je bil na Madžarskem organiziran sestanek predsedstva desničarske stranke Fidesz, do katerega je prišlo pod veliko uokvirjeno karto "zgodovinske Madžarske", na kateri je med drugim bil poleg našega Prekmurja zajet ogromen del Hrvaške, vse do Rijeke in Dalmacije.

Naslednje leto je Orban čestital maturantom, ki so tisti dan opravljali izpit iz zgodovine, na čestitki pa je bila prav tako na globusu prikazana "Velika Madžarska", ki je ponovno poleg našega Prekmurja zajemala tudi ogromen del Hrvaške.

Orban pa je ponovno razjezil hrvaško javnost v lanskem letu, ko je v enem izmed intervjujev argumentiral, zakaj nasprotuje skupnem embargu Evropske unije. Med drugim je v intervjuju Hrvaško obtožil, da je Madžarski "ukradla" morje.

Uefa demantirala Madžare

Na pisanje Madžarov pa so se nemudoma odzvali pri Uefi, ki je na naslov madžarske nogometne zveze poslala sporočilo, da uporabe omenjenih zastav nikakor ni dovolila. Madžarom celo grozi kazen, če bodo na tekmah opažene podobne zastave.

"Na naše presenečenje smo v medijih zasledili trditve, da je Uefa dovolila uporabo zastave in transparentov Velike Madžarske na tekmah pod okriljem Uefe. Želimo razbliniti vse dvome in sporočiti, da Uefa takšnih zastav oziroma transparentov ni odobrila niti v enem samem trenutku. Še več, v primeru uporabe lahko sledijo disciplinski ukrepi. Zato vam močno priporočamo, da napravite potrebne poteze, da bi se izognili takšnim zastavam na tekmah pod okriljem Uefe," je Uefa zapisala v sporočilu za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice