Šport > Nogomet
21 ogledov

Zadetek Oscarja za tekmo s Cityjem

Podolski Arsenal Coventry City pokal FA Anglija Emirates
1/18
EPA
Coventry City se je na prvi tekmi četrtega kroga pokala FA dobro upiral Arsenalu, na koncu pa v deževnem Londonu visoko izgubil (0:4). Liverpool slavil pri Bournemouthu, Manchester City po zaostanku doma prek drugoligaša Watforda (4:2). Chelsea z minimalno zmago nad Stokom.

Chelsea je pot v peti krog FA pokala iskal proti neigodnemu Stoke Cityju. Kdor pozna igro gostujočega moštva niti ni mogel biti presenečen nad majhnim številom zadetkov na tekmi, ki se je po zaslugi Oscarja končala z minimalno mzago Londončanov. 

Trener modrih Jose Mourinho je ob vratarju Marku Schwarzerju na igrišče Stamford Birdgea postavil kvalitetno zasedbo, kar se mu je obrestovalo v 27. minuti. Samuela Eto'a je na robu kazenskega prostora s prekrškom zaustavil Erik Pieters kar je privedlo do nevarnega prostega strela Chelseaja. David Luiz je stekel prek žoge, ki jo je nato v sam kot gola Asmirja Begovića poslal Brazilec Oscar in s tem postavil končni izid srečanja. 

Vodilna četverica med seboj

Po odigranih današnjih tekmah je bil opravljen tudi žreb petega kola tega pokalnega tekmovanja. Od osmih tekem bodo kar štiri take v katerih se bodo med seboj udarili člani elitne Premier lige in dva neverjetna derbija. Vodilna četverica angleške prve lige se bo za mesto v četrtfinalu udarila med seboj.

Tretji Chelsea bo gostil drugouvrščeni Manchester City, Liverpool pa odhaja v goste k vodilnemu klubu prvenstva, Arsenalu. Poleg teh dveh tekem se bosta med seboj pomerila še znanca iz lige Everton in Swansea ter Sunderland proti Southamptonu

Težko delo Manchester Cityja

Manchester City bi skoraj predčasno končal svoj lov za rekordnimi štirimi naslovi, potem ko je Watford v četrtem krogu pokala FA na stadionu Eastlands pred šokiranimi navijači sinje modrih vodil že z 2:0, a na koncu ostal celo brez ponovljene tekme.

Sergio Agüero je z dvema goloma najprej izenačil v drugem polčasu, Aleksandar Kolarov pa je s strelom z velike razdalje City poslal v nadaljnje tekmovanje, ki ga je še dodatno s golom za svoj hat-trick potrdil Agüero.

Domači niz resno ogrožen

Trdnjavo, ki v letošnji sezoni predstavlja stadion Etihad, je uspel v zadnjih mesecih osvojiti le evropski prvak Bayern, a so londonski drugoligaši, ki jih že nekaj tednov vodi eden številnih nekdanjih trenerjev Palerma Giuseppe Sannino, šokantno povedli z goloma Fernanda Forestierija in Troya Deeneyja.

Kolarov je nato za 1:2 našel Agüera, Argentinec, ki tudi po povratku po poškodbi igra v izvrstni formi, pa ni grešil. Nekdanji član Independienteja je poravnal izid s svojim 24. zadetkom sezone, potem ko je žogo z levico lepo poslal v mrežo gostov, preobrat pa je bil gotov slabih deset minut kasneje, ko je Kolarov s kakšnih 40 metrov presenetil vratarja Jonathana Bonda.

Kidderminster, edini preživeli klub, ki ne nastopa v eni od najboljših štirih angleških ligah, je le za gol izgubil pri Sunderlandu (0:1), Hull City pa je brez sodelovanja Roberta Korena izločil tretjeligaša Southend United (2:0).

Huda poškodba Ovieda pokvarila večer Evertonu

Zanesljivo vodstvo z 2:0 ob polčasu je bila zadnja stvar, na katero so pri Stevenagu mislili navijači Evertona, ki so skupaj z domačimi privrženci lahko le obmolknili, ko je s hudo poškodbo, verjetno gre za zlom noge, obležal gostujoči krilni branilec Bryan Oviedo

Kostaričan je po dvoboju z enim od nasprotnikov padel po tleh v hudih bolečinah. Soigralci so le stežka spremljali posredovanje zdravniške službe, ki ga je nemudoma odpeljala v bližnjo bolnišnico. Everton je prek svojega računa na Twitterju že potrdil, da gre najverjetneje za zlom.

"Hitro okrevaj, Oviedo Baby!" so mu zaželeli iz tabora modrih, trener Roberto Martínez pa je po tekmi razkril, da gre za dvojni zlom noge. 23-letnik je po vsej verjetnosti že izgubljen tudi za mundial, kjer bo njegova Kostarika v eni najmočnejših skupin igrala z Italijo, Urugvajem in Anglijo. Everton je po dveh golih Stevena Naismitha v prvem ter zadetkoma Johna Heitinge in Magayeja Gueya v drugem polčasu na koncu visoko slavil (4:0).

Liverpool ni dovolil presenečenja

Napredovali so še eni stari znanci slovenskega nogometa, Wigan Athletic, ki so kot branilci naslova uspeli izločiti Crystal Palace (2:1). Do zmag so prišli tudi Swansea City (brez Gregorja Zabreta) pri Birmingham Cityju, Cardiff City (brez Etiena Velikonje) je slavil pri Bolton Wanderers, Southampton pa je odpravil še enega drugoligaša Yeovil Town.

Livepool je gostoval pri drugoligašu Bournemouthu, ki je v (daljni) preteklosti že presneetil nekaj velikanov angleškega klubskega nogometa. Prav zato Brendan Rodgers ni tvegal ničesar in na igrišče poslal močno postavo, s katero je želel svoj klub obdržati v tem najstarejšem tekmovanju na svetu.

Liverpool - Bournemouth | Avtor: Reuters Reuters
Domači so začeli spodbudno in v začetku tekme dobro parirali slovitemu tekmecu in vratarju gostov Bradu Jonesu povzročali precej dela. Pravih priložnosti v prvi polovici prvega polčasa ni bilo, v 25. minuti pa je imel Liverpool na voljo nevaren prosti strel. Steven Gerrard je sicer lepo streljal a za malo zgrešil vrata domačih.

Moses meril natančno

Le malo zatem pa so se gostje veselili. Po protinapadu je nekoliko izven kazenskega prostora žogo dobil Victor Moses, ki je po tleh ob desni vratnici vratarja Leeja Campa meril natančno in Liverpool popeljal do vodstva. Domači so nato poizkušali hitro priti do izenačenja, a njihovi streli niso našli poti do mreže. Čeprav sta obe ekipi do konca polčasa še imeli nekaj priložnosti, zadetkov več ni bilo.

Drugi polčas so domači začeli odločno, v želji da izsilijo vsaj ponovljeno tekmo. Šteivlni nevarni napadi sos e vrstili, a je Liverpoolova obramba vsakokrat zdržala. Napadalna igra se je drugoligašu tudi kmalu maščevala. Luis Suárez je lepo zaposlil Daniela Sturridga, ki je rutinirano povišal prednost na 2:0.

Nekdanji nogometaš Chelseaja je bil deset minut kasneje blizu drugemu zadetku na tekmi, a mu je veselje peprečila prečka. Po drugem zadetku se je igra povsem prevesila v gorist gostov, ki so pritiskali za tretji zadetek. Tega na koncu ni bilo, se je pa Liverpool kljub temu lahko veselil uvrstitve v nadaljnje tekmovanje. 

Tretjeligaš grozil in dobil štiri na Emiratesu

Vodilna ekipa Premier League se je navidez brez večjih težav sprehodila v peti krog pokala FA, potem ko je na deževnem stadionu Emirates premagala tretjeligaše Coventry City. Trener Arsène Wenger je na zelenico poslal močno prvo postavo Arsenala, tekmo je namreč začel tudi najdražji posameznik topničarjev Mesut Özil

Ekipa iz League One se je kljub vsemu postavila zelo pogumno, ob dveh golih Lukasa Podolskega pa bi lahko v prvem polčasu tudi zadela, a je domači vratar Łukasz Fabiański izvrstno posredoval po strelu od daleč. 

Debi mladega Zelalema

Po tem, ko je Coventry v drugem polčasu zadel tudi vratnico, je rezervist Olivier Giroud pet minut pred iztekom rednega dela zadel za 3:0, piko na i pa je z enim zadnjih strelov na tekmi pritisnil Santi Cazorla.

Ena izmed zgodb tekme je bil tudi debi 16-letnega vezista domačih Gediona Zelalema, ki se ni še niti rodil, ko je Wenger že vodil svoje prve tekme na zdaj že podrtem stadionu Highbury. Podolski je po nekaj zapravljenih priložnostih zadel za vodstvo v 15. minuti, ko je obšel vratarja in brezhibno zatresel prazno mrežo. 

Mobiteli kot bakle

Fabiański je moral nato raztegniti prav vse ročne mišice, da je ustavil poskus gostujočega kapetana Carla Bakerja, ki je letel pod prečko, Podolski pa je na drugi strani kmalu zatresel mrežo po podaji iz kota, ko je v mrežo pospravil preusmerjeno žogo na drugo vratnico.

Številčni navijači sinje modrih so skrbeli za pestro dogajanje na tribunah in z napisi "Why?" (zakaj, op. a.) protestirali proti selitvi domačih tekem v Northampton, delen izpad električne energije pa je povzročil množično uporabo mobilnih telefonov, ki so razsvetlili zatemnjeni stadion v severnem Londonu. 

Clarke dvakrat blizu

Leon Clarke, ki je od kluba nedavno zahteval, da mu pusti oditi, je imel kmalu po začetku nadaljevanja lepo priložnost za znižanje rezultata, a z roba kazenskega prostora le oplazil vratnico domačega gola, potem ko ga je že v enem prejšnjih napadov z nogami ustavil Fabiański.

Proti predsedniku kluba je protestiral tudi eden izmed navijačev gostov, ki je v drugem polčasu pritekel na zelenico, tempo pa je močno padel. To je bila priložnost za 13. gol sezone rezervista Girouda, ki je zadel z neposredne bližine, vroči Cazorla, čigar dva gola sta Arsenalu prinesla zmago že na zadnji ligaški tekmi proti Fulhamu, pa je zabil četrti in zadnji gol večera.

Pokal FA, 4. krog:

Arsenal : Coventry City 4:0 (2:0)
Podolski (15, 27), Giroud (85), Cazorla (90)

Nottingham Forest : Preston North End 0:0

AFC Bournemouth : Liverpool 0:2 (0:1)
Moses (26), Sturridge (60)

Birmingham City : Swansea City 1:2 (1:0)
Novak (14); Bony (67, 69)
Zabreta (Swansea) ni bilo v ekipi.

Bolton Wanderers : Cardiff City 0:1 (0:0)
Campbell (50)
Velikonje (City) ni bilo v ekipi.

Huddersfield Town : Charlton Athletic 0:1 (0:0)
Church (54)

Manchester City : Watford 4:2 (0:2)
Agüero (60, 79, 90), Kolarov (87); Forestieri (21), Deeney (29)

Port Vale : Brighton & Hove Albion 1:3 (1:2)
Robertson (36); Ince (27), March (43), Obika (78)

Rochdale : Sheffield Wednesday 1:2 (0:0)
Rose (60); Mattock (50), Onyewu (57)
RK: Mattock (64/Wednesday)

Southampton : Yeovil Town 2:0 (1:0)
Do Prado (23/11-m), Gallagher (70)

Southend United : Hull City 0:2 (0:0)
Fryatt (63, 90)
Koren (City) je bil na klopi.

Sunderland : Kidderminster Harriers 1:0 (1:0)
Mavrias (5)

Wigan Athletic : Crystal Palace 2:1 (1:0)
Watson (36), McArthur (78); Wilbraham (69)

Stevenage : Everton 0:4 (0:2)
Naismith (6, 32), Heitinga (55), Gueye (85)

Sheffield United : Fulham 1:1 (1:0)
Porter (31); Rodallega (75)
RK: Doyle (53)/Sheffield United

Chelsea : Stoke City 1:0 (1:0)
Oscar (28)

Žreb petega kola:

Manchester City - Chelsea
Sheffield United ali Fulham - Nottingham Forest ali Preston North End
Arsenal - Liverpool
Brighton & Hove Albion - Hull City
Cardiff City - Wigan
Sheffield Wednesday - Charlton
Sunderland - Southampton
Everton - Swansea

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.