Šport > Nogomet
234 ogledov

Zadnje kolo ni prineslo spremembe, Maribor do naslova

NK Maribor twitter NK Maribor
Nogometaši Maribora do 16. naslova državnih prvakov.

Mariborčani so v Murski Soboti prvič v sezoni premagali branilce lovorike in prav ta zmaga je vijoličnim prinesla 16. zvezdico. Izbranci Radovana Karanovića so tako sami odločili o svoji usodi in jim ni bilo treba čakati na vesti iz Ljubljane, kjer je pri Bravu gostoval prvi zasledovalec Koper.

Mariborčani so odločno začeli dvoboj in v tretji minuti je Ognjen Mudrinski po strelu z glavo oplazil prečko. Toda tudi Mura, ki je bila sicer precej oslabljena brez Tomija Horvata, Žige Kousa, Klemna Pucka in tudi od kluba suspendiranega Marka Zalokarja, ki ga je zamenjal šele 17-letni Vid Šumenjak, je zagrozila v sedmi minuti, ko je z 20 metrov za malo zgrešil Amar Beganović.

Marko Zalokar Prva liga Šport Velika drama pred odločilno tekmo sezone, vratar suspendiran

Toda Mariborčani so bili tisti, ki so vodili igro in napadali, v 17. minuti pa je do strela z glavo prišel še Max Watson, Šumenjak pa je žogo odbil. Mladi vratar se je izkazal tudi v 25. minuti po močnem strelu Đorđeja Ivanovića malce z desne strani, naslednji nevarnejši strel pa je sprožil Martin Milec v 38. minuti, žoga se je odbila še od Jana Gorenca in za malo zletela mimo vratnice.

V 41. minuti je mariborska obramba povsem samega na robu kazenskega prostora pustila Mihaela Klepača, ki pa je zgrešil želeni cilj. Minuto pozneje pa so Štajerci povedli. Antoine Makoumbou je s povratno podajo na rob kazenskega prostora našel Roka Kronavetra, ki je nato brez težav premagal mladega Murinega čuvaja mreže.

Potem pa so mariborski navijači poskrbeli za incident, na igrišče je poletelo pirotehnično sredstvo, ki je ob močnem poku naredilo celo manjši "krater" na zelenici, posledično pa je sodnik prekinil tekmo. Po nekaj minutah se je nadaljevala, le malce zatem pa so se Mariborčani veselili drugega zadetka, toda strelec Marko Alvir je bil v prepovedanem položaju. Na drugi strani pa je s 15 metrov streljal Mirlind Daku, izkazal pa se je Menno Bergsen.

Takoj po začetku drugega polčasa so Sobočani pustili ogromno prostora Milcu, ki je potegnil od sredine na dobrih 20 metrov in se odločil za strel, tega pa je izvrstno izvedel in zadel za 2:0.

NK Maribor | Avtor: twitter NK Maribor twitter NK Maribor

Takoj zatem pa je Milec preprečil zadetek Mure, ko je žogo izbil tik pred golovo črto. V 53. minuti pa je Maribor znova udaril, na 3:0 je povišal Ognjen Mudrinski, ki je v mrežo pospravil odbito žogo za svoj 17. gol sezone, s katerim je le potrdil naziv prvega strelca in tudi naslov prvaka.

V 65. minuti je sicer Nemanja Mitrović po podaji Mihaela Klepača z leve strani zadel lastno mrežo in zmanjšal zaostanek Mure na 1:3, ki je prevzela pobudo in sama napadla, vendar je Maribor relativno hitro umiril igro ter tudi sam prišel še do nekaj (pol)priložnosti. V 87. minuti pa je moral vendarle znova posredovati mariborski vratar, ki je preprečil priključek Mure. Malce zatem je Klepač zgrešil ob že preveč sproščeni igri gostov.

NK Maribor | Avtor: twitter NK Maribor twitter NK Maribor

Koper na koncu zaostal za tri točke

Nogometašem Kopra, ki so do zadnjega upali, da bi lahko postali prvaki, se od prvenstva ni uspelo posloviti z zmago. Tokrat jim v Ljubljani ni uspelo doseči zadetka, a tudi če bi jim ga, jim to kaj dosti ne bi pomagalo, saj Maribor ni zamudil priložnosti in si je zmago zagotovil naslov prvaka.

Gostje so tekmo začeli v krču, uvod je pripadel domačim, ki pa posebej nevarni niso bili. Prvo pravo priložnost so si vendarle pripravili varovanci Zorana Zeljkovića, ki zaradi kazni tokrat tekme ni vodil na klopi, Kaheem Parris se je v 22. minuti sam znašel pred vratarjem Matijo Orbaničem, a je bil slednji v medsebojnem dvoboju uspešnejši.

Podobna priložnost se je v 40. minuti ponudila tudi domačemu napadalcu Lorenu Maružinu, ki je poskušal preigrati vratarja Adnana Golubovića, vendar je bil ta spretnejši.

Tudi na začetku drugega dela so imeli pobudo Ljubljančani, Amar Memić je tudi zatresel mrežo, a kot se je izkazalo iz nedovoljenega položaja. Toda Koprčani so se spet otresli pritiska in si do konca priigrali tri lepe priložnosti.

Prvo je z glavo zamudil Lamin Colley, nato je v 66. minuti Žan Žužek po kotu iz gneče zadel vratnico, v zadnjih minutah pa je povsem z bližine z glavo zgrešil še Parris.

Olimpija za konec sezone do zmage v gosteh

Nogometaši Olimpije so sezono končali z zmago in boljšim medsebojnim izkupičkom proti Celjanom. Že pred tem so si zagotovili nastop v kvalifikacijah za konferenčno ligo, kljub temu pa so v zadnjem krogu igrali precej bolj poletno kot Celjani, ki so ostali na osmem mestu prvenstvene lestvice.

Olimpija je dvoboj začela brez kaznovanega Marijana Čabraje, Celjani pa niso mogli računati na Esterja Soklerja. So pa Ljubljančani lahko računali na zbranost Maria Kvesića v zaključkih akcij. V Širokem Brijegu rojeni vezist je namreč izkoristil dve darili Celjanov za zmago gostov.

Od samega začetka je bila Olimpija tista, ki je visoko pritiskala in skušala priti do zadetka. V 11. minuti je Kvesić udaril prvič, potem ko branilci Celja niso uspeli izbiti žoge po podaji Mustafe Nukića v kazenski prostor. Na njegovem robu je žogo sprejel Kvesić in z levico neubranljivo zadel mimo Matjaža Rozmana.

Zeleno-beli so imeli tudi v nadaljevanju več od igre, Kvesić je bil nevaren v 30. minuti, v 33. pa je kapetan Timi Max Elšnik z glavo od daleč meril mimo Rozmanove leve vratnice. Le tri minute kasneje pa se je mreža Celjanov znova zatresla. Ob navidez nenevarni podaji v kazenski prostor se je slabo odzval Žan Zaletel, povsem zgrešil žogo, ta pa je pristala na nogah Kvesića, ki je darilo pretvoril v vodstvo z 2:0.

Edino pravo priložnost je imelo Celje v 40. minuti, ko je Duje Čop lepo preigral svojega čuvaja, nato pa medlo ter naravnost v Matevža Vidovška v ljubljanskih vratih sprožil z okoli osmih metrov.

Trener domačih Simon Rožman je v upanju na boljše nadaljevanje pred drugim polčasom napravil tri spremembe. Celjani so imeli resda nekoliko več od igre, do druge prave priložnosti na tekmi pa prišli šele v začetku 67. minute, ko je po podaji Ivana Božića Matic Vrbanec streljal z glavo, Vidovšek pa je žogo odbil v kot.

Nevarno je bilo na drugi strani tudi v 69. minuti, a je rezervist Ivan Prtajin z glavo streljal prek vrat. Grigori Morozov je še v isti minuti iz ugodnega položaja streljal, a so Ljubljančani njegov strel preusmerili v kot.

Dogajanje na igrišču se je nato za nekaj časa povsem umirilo. Olimpija je le še branila vodstvo, Celjani pa niso imeli več moči, da bi ogrozili Ljubljančane. So si pa privoščili še eno napako v obrambi, zaradi česar je Aldair sam prišel pred vrata, a iz neposredne bližine slabo sprožil.

V 88. minuti si je predčasen odhod pod prho zaradi nevarnega starta s strani prislužil še Tomislav Tomić, v sodnikovem dodatku pa je Jon Šporn iz zahtevnega kota izzval še zadnjo obrambo Vidovška.

 

Prva Liga Telemach, 36. kolo:

Kalcer Radomlje : Domžale  3:3 (1:1)
Čuić 28., Pogačar 59., Šarić 73.; Adamov 37., 77., Jakupović 52./11-m

Aluminij : Tabor Sežana  2:2 (1:1)
Kadrić 35., Martić 48.; Čaks 14.. Monjac 54.

Mura : Maribor  1:3 (0:1)
Mitrović 64./ag; Kronaveter 42., Milec 47., Mudrinski 53.

Bravo : Koper  0:0

Celje : Olimpija  0:2 (0:2)
Kvesić 12., 36.

Lestvica:
 1. Maribor             36  21   7   8  57:37  70
 2. Koper               36  19  10   7  54:38  67
 3. Olimpija Ljubljana  36  18   8  10  53:38  62
 4. Mura                36  15  12   9  57:50  57
 5. Bravo               36  13  10  13  33:33  49
 6. Kalcer Radomlje     36  12  10  14  47:52  46
 7. Domžale             36  11  12  13  47:46  45
 8. Celje               36  12   6  18  46:50  42
 9. CB24 Tabor Sežana   36   7   9  20  30:41  30
10. Aluminij            36   4  12  20  33:72  24
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice