Šport > Nogomet
1085 ogledov

Zgodovinski dan za slovenski moški tek

smučarski tek, ekipni sprint Epa
V nemškem Dresdnu so se smučarski tekači pomerili v ekipnem sprintu za svetovni pokal.

V moški konkurenci sta Miha Šimenc in Luka Markun nastopila v finalu ter osvojila deseto mesto. Ženski dvojici Katja Višnar/Vesna Fabjan se ni uspelo prebiti v finale.

Šimenc in Markun sta v kvalifikacijah v hitrejši skupini postavila šesti čas med 15. ekipami, kar je bilo dovolj za premierni zgodovinski slovenski moški ekipni finale. Tega sta potem končala na desetem mestu (+7,20), v izredno izenačeni konkurenci pa so jima do šestega mesta manjkale manj kot tri desetinke sekunde.

Zmagala je ekipa Francije 1 z Renaudom Jayom in Lucasom Chanavatem, ki sta bila najhitrejša že v kvalifikacijah. Drugo mesto je z zaostankom devetih stotink sekunde osvojila Švedska 1 (Marcus Grate/Johan Haeggström), tretje pa z zaostankom 18 stotink sekunde Rusija 1 (Andrej Krasnov/Gleb Retivih).

"Mislim, da je konec tedna dobro uspel. Nervoze je bilo več pred včerajšnjim šprintom. Prvič je, ne veš kje si, ne veš kam spadaš. Upaš, da odtečeš dober tek in da to prinese tudi soliden rezultat. Danes je bilo zame precej lažje. Sigurno pa manjka še veliko kilometrov. V polfinalu in finalu mi je danes v zadnji predaji zmanjkala zadnja predaja. Mislim, da bi se Miha lahko danes boril za 6., 7. mesto, ker je bil v zaključku zelo močen," je po debitantskem nastopu v svetovnem pokalu povedal Markun.

"Danes lahko vikend ocenimo kot znova uspešen, včeraj stopničke, danes prvi moški finale v svetovnem pokalu. Fanta sta pokazala izjemen tek, veseli me, da sta bila vseskozi zraven najboljših. To je tisto, na čemer gradimo, s tem rastemo. Verjamem, da bo tudi pri fantih prej ali slej prišel dan, ko bomo posegli še po višjih mestih," pa je črto pod Dresdnom potegnil glavni trener Nejc Brodar.

Anamarija Lampič Sprint (Ž) Šport Še en izjemen uspeh Lampičeve, prevzela tudi skupno vodstvo

Z Višnarjevo bi morala teči v soboto druga v posamičnem sprintu Anamarija Lampič, a ji je nastop preprečila bolezen oziroma bolečine v želodcu. Višnarjeva in Fabjanova sta v svoji polfinalni skupini postavili četrti čas, kar pa je bilo premalo za uvrstitev v finale. Druga skupina je bila namreč hitrejša, saj se je iz nje v finale prebilo kar osem ekip.

Slovenki sta na koncu osvojili 12. mesto. "Uvrstitev pri dekletih ni zadovoljiva. Želeli smo si finale. Druga skupina je bila hitrejša, a nimaš vpliva na to. Nesrečno naključje, bile sta četrti v svoji skupini z majhnim zaostankom. To ni bilo dovolj, a pridejo nove tekme in nove priložnosti," je še dejal Brodar.

V finalu je zmagala ekipa Švedska 1, za katero sta tekli Maja Dahlqvist in Linn Svahn, pred Švico 1 (Laurien van der Graaff/Nadine Faehndrich), ki je zaostala devet stotink sekunde, in Švedsko 2 z Evelino Settlin in Linn Sömskar (+3,27). Najhitrejši iz kvalifikacij Norvežanki Julie Myhre in Maiken Caspersen Falla sta končali na četrtem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.