Šport > Nogomet
85 ogledov

Znana kazen za "idiota črnega"

večni derbi Anže Petkovšek
Potem ko je bil v torek uveden disciplinski postopek zoper trenerja NK Olimpija Ljubljana Marka Nikolića, je disciplinski sodnik danes že sprejel odločitev v tem primeru.

Disciplinski postopek, ki je bil proti trenerju Olimpije Marku Nikoliću uveden zaradi domnevnega nešportnega in neetičnega vedenja, se je oprl na televizijski posnetek, s pomočjo katerega je bilo ugotovljeno, da je Nikolić proslavljanje izenačujočega zadetka Blessinga Elekeja pospremil z neprimernim glasnim vzklikom "vidi idiota crnog" (v slovenščini, "poglej idiota črnega").
 
"Uporaba omenjene besedne zveze brez dvoma izraža in spodbuja rasno nestrpnost, ki predstavlja najbolj nizkoten način žaljenja osebnega dostojanstva posameznika in skrajno, obsojanja vredno ter sramotno dejanje. O tem pričajo tudi Resolucija FIFA o boju proti rasizmu in diskriminaciji, zaveza NZS o vzpostavitvi ničelne tolerance do nesprejemljivih dejanj spodbujanja ali razpihovanja rasnega sovraštva, kakor tudi obsežna, že dlje časa trajajoča, medijska kampanja UEFA in FIFA proti izražanju rasne nestrpnosti," so zapisali pri Nogometni zvezi Slovenije.
 
In sklep? "Disciplinski organ NZS je tako, ob uboštevanju vsega navedenega, tudi pisne izjave Nikolića in nekaznovanosti pri dosedanjem opravljanju trenerske funkcije, ter v skladu s predpisi NZS, trenerju Olimpije Ljubljana izrekel kazen prepoveda dostopa do garderob in uradnega tehničnega prostora na sedmih nogometnih tekmah in denarna kazen v višini 1.500 evrov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.