Šport
67 ogledov

Norvežani niso pomagali, risi pred izpadom

hokej, Danska, Norveška EPA
Čeprav Slovenci danes niso igrali, so pozorno spremljali razplet tekme med Norveško in Dansko, ki pa ni bil ugoden za Slovenijo, saj je zmagala Danska s 4:1.

Dan so v Ostravi sicer začeli Rusi in Belorusi. Čeprav so slednji na zadnjih tekmah pokazali, da se prebujajo, so bili tokrat povsem nemočni. Rusi so svoj veliki praznik Dan zmage vzeli zelo resno in do vrha napolnili mrežo Belorusov, med strelce sta se vpisala tudi Ilija Kovalčuk in Jevgenij Malkin, ki je dokončno potopil sosede za 7:0.

Sedem golov je bilo tudi na prvi tekmi v Pragi, a so bili razdeljeni bolj enakomerno. Kanada je premagala Francijo s 4:3 in tako edina na SP ostaja neporažena, hkrati pa si je tudi praktično že zagotovila četrtfinale po petih krogih. Kanadčani so po vodstvu sredi tekme na koncu sicer popustili, dovolili tekmecem izenačenje na 3:3, Jordan Eberle pa je z drugim golom na tekmi le prinesel zmago Kanadi.

Medtem ko v skupini B za obstanek trepeta Slovenija, je v drugi v Pragi zdaj v najslabšem položaju Avstrija. Danes je po podaljšku izgubila z Latvijo, odločilni gol je dosegel Kaspars Daugavins.

V težavah za četrtfinale pa so se znašli Slovaki, ki jim ni pomagalo niti 8000 navijačev v dvorani ČEZ Arena. Proti Finski so v trdi in enakovredni tekmi potegnili krajši konec, Fince je v vodstvo sredi zadnje tretjine popeljal Joonas Donskoi, zmago pa je levom pozneje zagotovil Juhamatti Aaltonen. Zadnji gol je Slovaška, ki jo tri točke ločijo od četrtfinala, igra pa še z ZDA in Rusijo, dobila na prazna vrata.

Risi morajo osvojiti vsaj točko proti ZDA

V večerni tekmi v Ostravi sta se pomerili Norveška in Danska. Prva je v petek premagala Slovenijo in jo spravila v težak položaj glede obstanka, danes pa bi ji lahko pomagala. Z zmago Norveške ali vsaj z remijem po rednem delu bi se morala končati ta tekma, da bi imeli Slovenci v ponedeljek z Danci stvari še obvladljive. Na koncu pa se je razpletlo povsem drugače. Danci so igrali odločno in trdno, nizali priložnosti in tudi zadevali. Norvežani so se le v prvi tretjini vrnili s hitrim izenačenjem, njihov potop pa so Danci začeli ob koncu prvega dela z drugim golom. Živčni Norvežani so si nabirali kazenske minute, Danci pa so to spretno izkoriščali, imeli igro v svojih rokah in zasluženo zmagali.

Slovenija mora v naslednjih dveh tekmah zdaj premagati tako Američane kot Dance. Za obstanek bi jim sicer zadoščala že tudi točka proti ZDA (remi po rednem delu igre) in kasnejši uspeh proti Dancem (zmaga v rednem delu).

V Pragi pa je Švedska šele po po podaljšku premagala Švico z 2:1, potem ko je že vodila v rednem delu, odločil pa je Filip Forsberg.

Komentarjev 1
  • marabunta 09:57 10.maj 2015.

    ne si preveč delat utvar, da bi premagali ZDA, ker je to kar malo verjetno, glede na dosedanjo statistiko....seveda pa se ne sme nikdar obupat, bo pa res težka...gremo risi !