Šport
7 ogledov

Peta tekma, peti poraz

Robert Kristan EPA
Slovenski hokejisti se v pomembni tekmi za začelje skupine B merijo z Norvežani.

Slovenski hokejisti so na prvih štirih dvobojih ostali brez osvojene točke, manj kot 24 ur po tekmi s Finsko pa jih je že čakal dvoboj z Norvežani, ki so imeli na voljo precej več časa za počitek. Skandinavci so imeli pred dvobojem z risi na kontu tri točke.

Norvežani so odločneje vstopili v dvoboj, Robert Kristan pa se je v uvodnih minutah prve tretjine že moral nekajkrat izkazati. Slovenci so imeli na drugi strani lepo priložnost po prodoru Jana Muršaku, po njegovi podaji pa je ustrelil Jan Urbas, a se je norveški čuvaj mreže Lars Haugen izkazal. Nato pa je sledila čudna izključitev za Aleša Mušiča, ki je poskušal v gol potisniti še aktiven plošček, a so sodniki dosodili prekršek nad sodnikom. Norvežani so powerplay izkoristili po vsega devetih sekundah igre. Z modre črte je ustrelil Mathis Olimb, pred golom pa je plošček preusmeril Patrick Thoresen.

Nato so z igralcem več zaigrali tudi risi, kljub lepi priložnosti pa je ostalo pri vodstvu Skandinavcev. petnajst sekund pred koncem prvega dela igre je znova do strela prišel Urbas, a je bil od njega spet uspešnejši Haugen. 

Se je pa povsem drugače začela druga tretjina, Slovenci so za izenačenje potrebovali le 15 sekund. Anže Kopitar je z izjemno podajo v napad poslal letečega Muršaka, ki je prehitel norveške branilce in s strelom ob prvi vratnici zadel za 1:1. Kmalu nato je sledila izključitev Luke Vidmarja zaradi visoke palice, Norvežani pa so še drugič zapored vnovčili igro z igralcem več. enako kot proti Slovakom so tekmeci podrli Koptarja, enako sodniki niso reagirali, v nadaljevanju akcije pa je bil pred Kristanom sam Anders Bastianson, ki je zadel za 2:1.

Obe ekipi sta si nato priigrali nekaj lepih priložnosti, najlepšo za Slovenijo je zamudil Tomaž Razingar, ob koncu tretjine pa je bil zaradi naleta ob ogradi izključen Robert Sabolič. Norvežani so nato ostali pri stoodstotnem izkoristku powerplayjev, za 3:1 je zadel Jonas Holos.

Po petih minutah zadnje tretjine je Kristan dobil dvoboj ena na ena z Niklasom Roestom, na drugi strani pa so risi poizkušali predvsem s streli od daleč, ki pa so večinoma švigali mimo norveških vrat. Nato sta sledili novi dve minuti kazni za Slovence, na klop za izključitve je tokrat moral sesti Mitja Robar. Tokrat so se risi le obranili, v nadaljevanju tretjine pa so Norvežani mirno ohranjali prednost proti vidno utrujenim Slovencem. Ti so zadnji dve minuti poskušali tudi z igro brez vratarja, a so bili bližje novemu zadetku Norvežani, ki so zadeli vratnico praznega gola. Slovenci so predvsem premalokrat streljali na gol tekmeca, v zadnji tretjini le štirikrat, skupno pa 18-krat. Skandinavci so skupno zbrali šest strelov več.

Izjave po tekmi:

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije: "Bila je težka tekma, vedeli smo, kaj lahko pričakujemo. Pripravili smo se, a dosegli so gole z igralcem več. To je bila razlika, mi nismo dosegli golov. Čestitke Norveški, dobro je ustavljala naše strele in to je bil ključ do uspeha."

Žiga Pance, hokejist Slovenije: "Bili smo blizu, ampak to ni dovolj. Zmage so nas stali prekrški in njihov perfekten 'power-play'. Po našem golu smo imeli priložnosti, izvajali smo pritisk, a žal neuspešno."

Anže Kopitar, hokejist Slovenije: "Pokopal nas je 'killing' in preveč prekrškov. Tri gole so dali iz štirih priložnosti in to je bila razlika. Mislim, da niti nismo bili toliko v podrejeni vlogi. Gol so dali zelo hitro, imeli smo nekaj priložnosti in tudi mi dali gol, a so imeli še dva 'power-playa' in so zmagali. Dostikrat smo bili pred golom, a to ne šteje."

Klemen Pretnar, hokejist Slovenije: "Bilo je res malo regeneracije med dvema tekmama, manj kot en dan. Razporedili smo minutažo na ledu, a je še vedno zelo težko odigrati dve tekmi v enem dnevu. A to ni izgovor, imeli smo svoje priložnosti, igrali smo kompaktno. Oni so izkoristili 'power-play', mi pač ne."

Roy Johanssen, selektor Norveške: "Tudi Slovenija je igrala dobro tekmo, bilo je težko igrati z vami, tako kot nazadnje v Stockholmu. Imeli smo odličnega vratarja, ustavil je veliko strelov v prvih dveh tretjinah, izkoriščali pa smo 'power-play'. Zadovoljen sem z disciplino v igri, kar je bilo zelo pomembno, to pa je nazadnje tudi odločilo tekmo, navsezadnje pa smo zdaj tudi v položaju, da se lahko še borimo za četrtfinale."

Svetovno prvenstvo, skupina B:

Slovenija : Norveška  1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
Muršak 21.; Thoresen 9., Bastianson 24., Holos 39.

Komentarjev 1
  • patrijarh 17:38 08.maj 2015.

    Poslušaš Kontreca te pa prime srat.