Šport
68 ogledov

Slovenija : Slovaška 1:3

slovenija hokej slovenska reprezentanca
1/7
EPA
Slovenski hokejisti so se na svoji tretji tekmi svetovnega prvenstva pomerili s Slovaki. Po vodstvu z 1:0 so risi klonili z 1:3.

Slovenci in Slovaki so se pred tokratnim dvobojem pomerili že enajstkrat, risi so dobili dve tekmi, ena se je končala z remijem, osemkrat pa so izgubili. A zadnji veliki obračun, ki je bil pred dobrim letom dni odigran na olimpijskih igrah v Sočiju, je pripadel četi Matjaža Kopitarja

Vodstvo Slovenije

Tekmo so bolje odprli tekmo in si priigrali nekaj nevarnih strelov na slovenska vrata, a se je izkazal Robert Kristan. Že po slabih treh minutah so Slovaki prvič zaigrali z igralcem več na ledu, ki pa ga niso izkoristili. Hitro so do powerplaya prišli tudi risi. S streloma sta najprej poizkušala Klemen Pretnar in Aleš Kranjc, slednji pa je še enkrat sprožil z modre črte  po šestih minutah in 20 sekundah igre v prvi tretjini. Pred golom se je ploščka dotaknil Jan Urbas in zadel že na svoji prvi tekmi na tem prvenstvu. Prva dva dvoboja je izpustil zaradi bolezni.

Kasneje so Slovaki silovito pritisnili na slovenska vrata, risi so bili stisnjeni v svojo tretjino, v 11. minuti pa so slovenski tekmeci zadeli tudi vratnico. Kasneje sta na drugi strani ledene ploskve do lepih priložnosti prišla Urbas, po podaji Anžeta Kopitarja, in Žiga Pance, v 13. minuti pa je znova blestel Kristan, ki se je odlično znašel ob gneči pred njegovim golom. Le dve minuti kasneje se je sam pred njim znašel še Tomáš Jurčo, a je član NHL ekipe Detroit Red Wings plošček poslal mimo gola. Slovaki so v prvi tretjini dobili razmerje v strelih z 8:5.

Odlična vratarja

Na začetku druge tretjine je najprej iz bližine poizkušal Rok Tičar, vendar je Jan Laco zaprl pot do svojega gola. Sledila je druga izključitev Slovakov, slovenski hokejisti so lepo kombinirali, a je bil ob strelih Laco vselej na mestu. Ta se je izkazal tudi v 28. minuti, ko je zaustavil strel Aleša Mušiča, na drugi strani pa je bil že prej dvakrat uspešen Kristan. Ta je v 21. minuti dobil še en dvpboj ena na ena, nato pa se je izjemno izkazal tudi ob igri z igralcem manj, ko je bil izključen Urbas. Tomáš Tatar je zadel okvir slovenskih vrat, v hitrem protinapadu pa Kopitar, ki je zadrsal sam pred Laca, ni uspel spraviti ploščka mimo slovaškega vratarja.

V 34. minuti so risi imeli tretjič powerplay, ki pa se je predčasno končal zaradi prekrška Roberta Saboliča nad Lacom. Slovaki so nato imeli minuto in dvajset sekund igralca več na ledu, ob strelu Tatarja se je z blokom izkazal Žiga Jeglič, svoje pa je znova dodal tudi slovenski čuvaj mreže. Po dveh tretjinah so več strelov na gol tekmeca sprožili risi - 19:16.

Izključitev za izključitvijo

V prvi minuti zadnje tretjine ke Kristan z lovilko zaustavil strel Mariána Gáboríka, juriš slovaške reprezentance pa se je nadalheval udi v naslednjih minutah. Na začetku 45 minute je bil zaradi visoke palice znova izključen Sabolič. Risi so znova odigrali borbeno in požrtvovalno, kar ni zaustavil blok, pa je polovil Kristan. Ta je ob izteku slovaškega powerplaya fenomenalno zaustavil tudi Jurča.

Nato so sodniki sumljivo ocenili, da je Mušič namerno prestavil vrata in znova poskrbeli za slovaško igro z igralcem več. Slovaki so nato naleteli še na Kopitarja, kio je bil brez ploščka, ga spravili na tla, nato pa ob koncu 48. minute tudi izenačili s stelom Andreja Meszároša. Sodniki so kmalu zatem zapiskali še tretjo izključitev za Slovence v tretji tretjini. Tudi tokrat so Slovenci nevarno živeli, a so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.

V 54. minuti sta Lacu zagrozila Kopitar in nato še Jan Muršak, minuto kasneje pa je svoje mojstrstvo pokazal Gáborík. Kopitarjev soigralec iz Los Angelesa se je v dvoboju ena na ena otresel Mitje Robarja, nato pa plošček poslal še za hrbet Kristana.

Risi so poskušali izenačiti, v zadnji minuti in pol tudi z igro brez vratarja. To je sekundo pred zadnjim piskom sirene v prazno mrežo izkoristil Gáborík. Razmerje strelov v zadnji tretjini je bilo kar 16:4 v korist Slovakov.

Izjave po tekmi:

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije: "Če ste vsi videli to ... ne bom, ne smem komentirati tega. Zelo sem ponosen na svoje fante, imeli smo igro, vse je bilo v redu. 6:0 v zadnji tretjini pri izključitvah, sledile so si ena za drugo. Videli ste, kakšne so bile ... Sicer pa je bilo čutiti veliko želje, nisem se bal, da ne bi bilo v redu. Nasprotnik je bil tak, da smo vedeli, da bomo morali zelo dobro igrati in smo. Žal pa mi je nekaj priložnosti, če bi dali še kakšen gol, bi bilo mogoče drugače."

Žiga Pance, hokejist Slovenije: "Imeli smo priložnosti, a ni bilo dovolj za zmago. Imeli smo vse niti v svojih rokah, a smo pustili, da so prišli do vodstva. Začetek smo popravili, a na koncu vseeno ni bilo dovolj. Najbolj boli, da ni točk, ne glede na to, ali igramo dobro ali slabo, je še vedno ničla."

Sabahudin Kovačević, hokejist Slovenije: "Težko je zdaj kaj povedati, a osebno sem razočaran. Na tekmo smo odšli 120-odstotno, ker smo vedeli, da imajo v podzavesti še strahospoštovanje do nas. Dve tretjini sta bili zelo dobri, potem pa dva prekrška in so se vrnili. Mislim, da so tekmo prelomile tudi izključitve, še posebej ena pa se mi zdi sumljiva."

Jan Muršak, hokejist Slovenije: "Na koncu nič ne moremo narediti, a mislim, da se sodniki zavedajo, kaj so naredili in ni bilo pošteno. Slovaki so le kot domačini, gledalci so zelo pritiskali in tudi sodnikom so se zatresle noge. Igrali smo zelo dobro, moramo igrati še naprej tako."

Vladimir Vujtek, selektor Slovaške: "Bila je odlična tekma, zelo vznemirljiva in dramatična, obe ekipi sta imeli možnost zmagati. Izgubljali smo od prve tretjine, a smo imeli proti koncu več priložnosti. Bilo je težko, a smo gradili zmago in gole, na koncu pa nam je uspelo, zato smo lahko zelo zadovoljni."

SP v hokeju na ledu, skupina B:

Slovaška : Slovenija  3:1 (0:1, 0:0, 3:0)
Meszároš 48., Gáborík 55., 60..; Urbas 7.

Komentarjev 1