Šport
19 ogledov

Norvežanke deklasirale konkurenco, Jezerškova 31.

Bjoergen Johaug Steira smučarski tek 30 km klasično Soči 2014
1/7
EPA
Na zadnji preizkušnji tekačic so Norvežanke suvereno opravile s konkurenco. Slavila je Marit Bjoergen pred Therese Johaug in Kristin Stoermer Steira. Barbara Jezeršek je bila 31.

Norveška smučarska tekačica Marit Bjoergen se je danes spet zapisala v zgodovino iger, potem ko je v Sočiju osvojila že tretjo zlato kolajno. Pred tem je bila najboljša že v skiatlonu in v ekipnem sprintu. Skupno je tako osvojila že šesto zlato olimpijsko kolajno, poleg treh s teh iger ima tri že od prej, obenem pa še tri srebrne in eno bronasto.

Bjoergnova je z današnjim novim mejnikom na lestvici "večnih" prehitela Rusinjo Ljubov Jegorovo in se pomaknila na tretje mesto, med ženskami pa je prva. Jegorova ima šest zlatih in tri bronaste olimpijske medalje, za njima je še ena ruska športnica, hitrostna drsalka Lidija Skoblikova ima prav tako šest zlatih olimpijskih odličij. Prvi je še vedno rojak Bjoergnove Ole Einar Bjoerndalen z osmimi zlatimi, štirimi srebrnimi in bronom, drugi pa še en Norvežan Bjoern Daehlie z osmimi zlatimi in štirimi srebrnimi.

Norveška dominacija se nadaljuje

Na današnji tekmi so Norvežanke sicer prikazale svojo premoč. Zmagovalna trojica je vodila od starta do cilja, si počasi nabirala prednost, na koncu pa odločala med sabo, katera bo stopila najvišje. To je spet uspelo izkušeni Bjoergnovi, ki je bila najmočnejša v zaključnem sprintu. Četrto uvrščena Finka Kerttu Niskanen je zaostala že skoraj poldrugo minuto, branilka naslova in specialistka za klasiko Poljakinja Justyna Kowalczyk pa je odstopila na polovici proge.

Bjoergnova je s tem dosežkom osvojila že svojo deseto olimpijsko kolajno in se na lestvici najboljših smučarskih tekačic izenačila z Italijanko Stefanio Belmondo in predstavnico nekdanje sovjetske zveze Raiso Smetanino.

"To je preprosto neverjetno. Vse tri Norvežanke smo na zmagovalnih stopničkah, to smo si že dolgo želele. V štafeti nam ni šlo, ampak danes smo pokazale, da smo najboljše," je po zmagi povedala Bjoergnova. Trojno zmago v smučarskem teku so na zadnje uprizorili prav njeni rojaki, v Albertvillu leta 1992 so Vegard Ulvang, Bjoern Daehlie in Terje Langli zmagali na 30 km klasično.

Jezerškova popustila po 10 kilometrih

V skladu s pričakovanji je danes nastopila tudi edina slovenska predstavnica Barbara Jezeršek. Na prvih desetih kilometrih proge je bila še na robu petnajsterice, nato pa začela počasi izgubljati stik z najboljšimi, na zadnjih petih vmesnih časih pa je vseskozi držala mesto okrog trideseterice.

Smučarske tekačice so z današnjo tekmo končale nastope na igrah, v nedeljo bo na sporedu le še kraljevska disciplina za moške, ki se bodo v prosti tehniki s skupinskim startom pomerili na 50 kilometrov.

Sm. tek (ženske), 30 km klasično:

1. Marit Bjoergen (Nor) 1:11:05,2
2. Therese Johaug (Nor) + 2,6
3. Kristin Stoermer Steira (Nor) 23,6
4. Kerttu Niskanen (Fin) 1:21,7
5. Eva Vrabcova - Nyvltova (Češ) 1:21,9
6. Aurore Jean (Fra) 1:22,7
7. Coraline Hugue (Fra) 1:24,3
8. Emma Wiken (Šve) 1:26,4
9. Seraina Boner (Švi) 1:29,8
10. Laura Orgue (Špa) 1:32,1
...
31. Barbara Jezeršek (Slo) 4:40,6
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.