Šport
33 ogledov

Nov poraz proti ruskim mladcem

Sport 09.09.2013 Michael Ignerski, Jure Balazic, navijaci, kosarka Slovenija - P Saša Despot
Slovenski košarkarji so se potegovali za zmago na Stankovićevem pokalu, a so v finalu morali priznati premoč pomlajeni ruski reprezentanci.

Izbranci Jureta Zdovca se se v finalu Stankovićevega pokala pomerili z rusko B reprezentanco, ki jih je že premagala v prvem kolu tekmovanja, tudi tokrat pa je bila boljša. Mladi Rusi so zaostajali večino tekme, zmago pa so si priigrali v zadnjih minutah dvoboja.

Slovenci so prve točke na tekmi sicer dosegli šele po štirih minutah igre, ko je z metom za tri točke Klemen Prepelič Slovenijo popeljal v vodstvo s 3:2. Obe ekipi si večje prednosti v prvi četrtini sicer nista priigrali. V zadnjem slovenskem napadu je lepo proti košu prodrl Domen Lorbek in zadel za 15:13, Rusi pa so nato pred piskom sirene zapravili obetaven napad za izenačenje. 

Drugo četrtino so nekoliko bolje odprli Slovenci. Matic Rebec je tako ukradel žogo in zadel za 21:15. Rusi so se nato znova približali le na dve točki zaostanka, a je njihov tekmec bolje zaigral v obrambi, po hitrem protinapadu in lepi podaji Zorana Dragića pa je za 27:19 zadel Jure Balažić. A težko priigrana prednost je skopnela do zadnje minute prvega polčasa, ko so se po trojki Alksandra Gudimaka in hitrem protinapadu Rusi približali le na -1 (29:28). Do glavnega odmora je nato štiri zaporedne točke dosegel Jaka Klobučar, Zdovčevi izbranci pa so ob polčasu vodili za pet točk. Skok so dobili z 18:12, tehtnico pa so v njihovo stran nagnile tudi ukradene žoge (6:2).

Na začetku tretje četrtine so Slovenci slabo odigrali v obrambi. V štirih minutah so mladi ruski košarkarji dosegli 14 točk (44:42), priložnost za izenačenje pa so zapravili s slabšim izvajanjem prostih metov. To jim je s trojko uspelo v 29. minuti (50:50), a je nato z enako mero odgovoril Prepelič, po ukradeni žogi in košu Eda Murića pa so slovenski igralci znova vodili za pet točk.

Slabih zadnjih pet minut

Pred zadnjimi desetimi minutami tekme je bil na semaforju izpisan rezultat 55:52, po polovici zadnje četrtine pa je prednost Slovencev znova narastla na osem (65:57). Vendar ruski košarkarji niso popuščali, dobre dve minuti prd zadnjim piskom sirene pa so po protinapadu prišli do rezultata 65:67. Tudi po Zdovčevi minuti odmora je bila slovenska peterka neučinkovita v napadu, po novi trojki pa so Rusi v zadnji minuti povedli z 68:67. Dragić je nato zadel prvi prosti met, drugega pa zgrešil, a so po njem do žoge prišli Slovenci. Vendar je nato Lorbku ob podaji Klobučarja žoga ušla v avt, Denis Zaharov pa je na drugi strani zadel en prosti met. Po še enem neuspešnem napadu so slovenski košarkarji s prekrški poskušali spremeniti potek tekme, Rusi pa so bili natančni s črte prostih metov. V zadnji sekundi je Dragić zadel met za tri točke in postavil končni izid 72:73.    

"Tokrat sem veliko bolj razočaran kot po prvem porazu. Pričakoval sem težko tekmo, saj nam Rusi enostavno ne ležijo. So mlada in hitra ekipa. Celotno tekmo so se nam upirali in nas lovili. V zadnji četrtini smo imeli osem točk prednosti, pa smo, podobno kot na prvi tekmi, napravili preveč neumnosti. Izgovora za to ni. Prepričan sem, da se fantje zavedajo, da je ta poraz nesprejemljiv. Enajst izgubljenih žog ni veliko, a napravili smo znova osnovnošolske napake in zasluženo izgubili. Čestitke Rusom, ki so bili bolj motivirani. Naša ekipa je bila na drugi strani počasna, utrujena in bleda. Poraz je prišel ob pravem času. Zadnje tekme so pokazale, kje imamo težave v naši igri. V Kranjski Gori bomo delali na tem, da jih rešimo," je po tekmi dejal selektor Zdovc.

 

Finale:

Slovenija : Rusija             72:73 (15:13, 33:28, 55:52)

Slovenija - Balažič 7 (2:3), Prepelič 11, Murić 4 (2:2), Z. Dragić 17 (6:9), D. Lorbek 8 (2:2), Klobučar 11 (1:2), A. Nikolič 2, Omić 10 (2:2), Rebec 2
Rusija - Komolov 8, Zaharov 10 (5:8), Saharov 5, Razumov 2, Spiridonov 12 (2:5), Zarjažko 12 (4:5), Balašov 4, Fidi 5 (1:1), Gudumak 13 (1:2), Babuškin 2

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.