Šport
5633 ogledov

Slovenski športnik padel na dopingu

doping laboratorij EPA
Pristojna institucija je kršitelju že odredila sankcije.

Slovenska protidopinška organizacija (Sloado) je danes javno razkrila nov primer kršitve protidopinških pravil med slovenskimi športniki.

Na črnem seznamu se je znašel Luka Skukan, član državnega prvaka v ameriškem nogometu, moštva Ljubljana Silverhawks, je objavljeno na spletni strani Sloado.

Sloado je proti Skukanu v preddisciplinskem postopku izdala odločbo, s katero igralcu izreka dvoje sankcij: izločitev iz športa za štiriletno obdobje, s 30. julijem letos, in plačilo stroškov testiranja in upravljanja z rezultati.

Skukan priznal kršitev

Avstrijska protidopinška agencija je slovenske kolege obvestila, da je bil Skukanov urinski vzorec, odvzet na tekmi razširjene avstrijske lige AFL v Gradcu 5. maja letos, pozitiven na kokain, ki je v športu nedovoljena snov, uvrščena tudi na seznam prepovedanih snovi in postopkov svetovne prtidopinške organizacije Wada v letu 2018 v skupino S6, kamor sodijo vsa poživila. Kokain je nespecifično poživilo, prepovedano v času tekmovanj. Skukan je sodeloval v postopku in je priznal kršitev protidopinških pravil.

Sloado je Skukana kaznovala na podlagi strokovnega mnenja s strani Wade akreditiranega laboratorija, ki je potrdil, da je bila glede na koncentracijo snovi v biološkem vzorcu, snov vnesena v telo v obdobju zadnjih 24 ur pred testiranjem z naklepom izboljšanja svojih psihofizičnih sposobnosti.

Na kazen so se že odzvali tudi v Skukanovem klubu. "V klubu ameriškega nogometa Ljubljana Silverhawks ostro nasprotujemo uporabi nedovoljenih poživil ali substanc, prav tako imamo ob omenjenih kršitvah ničelno toleranco do kršenja protidopinških pravil. Od vseh članov kluba pričakujemo spoštovanje pravil, kot klub in organizacija pa želimo promovirati zdrav življenjski slog in zdravo okolje za razvoj mladih športnikov," so pri ljubljanskem klubu zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bo igralca obravnavala disciplinska komisija. V klubu sicer incidenta ne bodo komentirali.

Skladno s pravili je Sloado odločitev poslala Zvezi za ameriški nogomet Slovenije, avstrijski protidopinški agenciji in svetovni protidopinški agenciji, pri čemer ima Wada možnost pritožbe na arbitražo.

Primeri dopinga v Sloveniji (leto 2018):

IME IN PRIIMEK ŠPORT KAZEN V MESECIH
Žiga Jeglič hokej 8
Domen Hafner atletika 48
Amedej Vetrih nogomet 6
Luka Skukan ameriški nogomet 48
Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice