Šport
3 ogledov

Nov udarec za Armstronga

Armstrong, Tour, 2005 EPA
Sloviti ameriški kolesar Lance Armstrong je danes prejel nov udarec. Direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme se je zavzel, da Armstrongu odvzamejo vseh sedem zmag na najbolj sloviti kolesarski preizkušnji na svetu, ki jih je v nizu osvojil med letoma 1999 do 2005, kar pa mora potrditi tudi Mednarodna kolesarska zveza (Uci).

"Naša želja je, da v tem obdobju ni zmagovalca dirke po Franciji," je dejal Prudhomme. Mednarodna kolesarska zveza bo končno odločitev o tem sprejela do 31. oktobra, tiskovni predstavnik Ucija Enrico Carpani pa je dejal, da je še prezgodaj reči, kaj se bo zgodilo.

Armstrong se je znašel v silno neprijetnem položaju, potem ko je krovna ameriška organizacija za boj proti dopingu (Usada) pred dnevi predala dokazno gradivo Mednarodni kolesarski zvezi (Uci), ki ima zdaj še slabe tri tedne časa, da ga preuči in se nanj odzove. Usada je ob tem zapisala, da gre v primeru nekdanjega kolesarskega zvezdnika in njegove ekipe US Postal brez dvoma za najbolj izdelan, profesionalen in uspešen program dopinga, kar ga je kdaj videla zgodovina športa.

Dosje zajema več kot 1000 strani dokumentov, med njimi pa so tudi pričevanja 26 oseb, povezanih z Armstrongom. Med njimi pa je tudi enajst njegovih nekdanjih sotekmovalcev, ki jih je Usada tokrat prvič javno imenovala. Svoja pričanja, Usada je zapisala, da tem športnikom ni bilo lahko priznati nekdanjih napak ter sprejeti kazni, so podali Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters in David Zabriskie.

Usada pojasnjuje, da je iz dokaznega materiala razvidno, da so v nekdanji Armstrongovi ekipi sistematično vzpodbujali športnike k jemanju nevarnih in prepovedanih sredstev, obenem pa od njih zahtevali strogo molčečnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.