Šport
152 ogledov

Ob zmagi nad Italijo zgodovinski dan za slovensko odbojko

odbojkarska reprezentanca, odbojka FIVB
Slovenski odbojkarji so prišli do prve zmage v ligi narodov.

Zlata generacija slovenskih odbojkarjev je v Riminiju poskrbela še za en zgodovinski dosežek. Zabeležila je prvo zmago v ligi narodov, s 3:0 (23, 19, 15) je premagala gostitelje, Italijane.

Slovenci so hitro pozabili na poraz v uvodnem krogu proti Srbiji in proti Italiji, ki je v petek gladko izgubila prvo tekmo proti Poljski, pokazali zelo solidno predstavo. Res je, da Italijani niso igrali v najmočnejši postavi, da jim je manjkalo kar nekaj zvezdnikov, a to ne zmanjšuje slovenskega uspeha. Varovanci Alberta Giulianija, ki je nekoliko spremenil postavo, so tokrat bolje servirali kot na prvi tekmi, bolje je deloval tudi sprejem.

Za razliko od prve tekme proti Srbiji je Giuliani na klopi pustil Dejana Vinčića, Tončka Šterna in Tineta Urnauta, ki so jih zamenjali Gregor Ropret, Mitja Gasparini in Žiga Štern, vsi trije pa so upravičili uvrstitev v prvo postavo.

Slovenija je dobro začela, do izida 5:7 vodila, nato pa zaradi težav pri sprejemu dovolila tekmecem, da so dvakrat povedli za tri točke, drugič pri izidu 18:15. A tako kot je bil dober začetek, je bil za Slovence dober tudi konec. Za to je najbolj zaslužen Klemen Čebulj, ki je po zaostanku 21:22 nanizal tri zaporedne ase, njegove delo pa je z zadnjo točko nadgradil Gasparini.

odbojkarska reprezentanca, odbojka | Avtor: FIVB FIVB

Še bolje, kot so odigrali prvi niz, so Slovenci drugega začeli. S serijo odličnih servisov Alena Pajenka so prišli do sedmih točk prednosti, po njegovem asu je bilo na semaforju 11:4, nekaj trenutkov pozneje pa je prednost narasla na devet točk (16:7).

Toda tako kot v prvem nizu je tudi tokrat slovenski selektor po prvem delu niza opravil nekaj zamenjav, v drugem je v igro vstopil tudi Rok Možič, sprememba pa ekipi ni dobro dela. Dovolili so, da so se tekmeci približali na 16:19, imeli priložnost, da zaostanek še zmanjšajo, toda to jim je preprečil blok Gasparinija, po katerem so Slovenci niz mirno pripeljali do konca.

Tudi tretji niz so Slovenci odlično začeli, po asu Ropreta so povedli s 7:2, Italijani so se približali na 8:9, Jan Kozamernik je z blokom nekaj trenutkov pozneje spet poskrbel za tri točke prednosti, Čebulj pa z asom in še eno točko prednost vrnil na pet. Italijanski "time out" Slovencev ni zaustavil, še naprej so igrali odlično, niz so dobili z izidom 25:15, ob koncu pa je dve točki prispeval tudi Možič, najmlajši član v slovenski vrsti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.