Šport > Nogomet
1061 ogledov

Slovenija dobila tekmece v kvalifikacijah za SP

Jan Oblak slovenska nogometna reprezentanca Profimedia
Četa Matjaža Keka je izvedela imena nasprotnikov v naslednjih kvalifikacijah.

Slovenska nogometna reprezentanca je dobila nasprotnike v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022, ki ga bo gostil Katar. Žreb v Zűrichu je odločil, da se bodo selektor Matjaž Kek in njegovi izbranci v skupini H pomerili s Hrvaško, Slovaško, Rusijo, Ciprom in Malto.

V evropskih kvalifikacijah bo sodelovalo 55 držav, ki so razdeljene v 10 skupin. V petih se nahaja pet izbranih vrst, v preostalih petih pa šest. Na voljo je trinajst evropskih mest na 32-članskem svetovnem prvenstvu.

Kvalifikacije bodo potekale med marcem in novembrom 2021. Prvi krog bo 24. in 25 marca, drugi 27. in 28. marca, tretji pa 30. in 31. marca. Kvalifikacije se bodo potem nadaljevale septembra z novimi tremi krogi, sedmi in osmi krog bosta v prvi polovici oktobra. Zadnja kroga bosta med 11. in 13. ter 14. in 16. novembrom 2021.

Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na SP, drugouvrščene ekipe pa čakajo dodatne kvalifikacije. Tem se bosta pridružili še dve najboljši ekipi, zmagovalki skupin, iz lige narodov, ki se ne bosta že neposredno uvrstili na SP ali v dodatne kvalifikacije.

Teh dvanajst moštev čakajo izločilni boji na eno tekmo za preostala tri mesta na SP. Te dodatne tekme bodo 24. in 25. marca ter 28. in 29. marca 2022.

Slovenija se je doslej s Hrvaško merila osemkrat ter petkrat izgubila in trikrat remizirala. S Slovaško je igrala šestkrat in trikrat zmagala, dvakrat remizirala in enkrat izgubila. Z Rusijo ima na petih tekmah po dve zmagi in poraza ter remi, s Ciprom ima na desetih tekmah pet zmag, tri remije in dva poraza, z Malto pa na šestih tekmah pet zmag in remi.

"Skupina je zanimiva predvsem zaradi naših sosedov, pa zaradi Slovakov in Rusov, s katerimi je Slovenija že igrala v kvalifikacijah. Dobili pa smo tudi iz zadnjih bobnov najbolje rangirana tekmeca. Ampak to je skupina kot skupina, lahko bi bilo bolje, lahko slabše. Če mi ne bomo na primerni ravni, potem ti tudi takšen ali drugačen tekmec ne pomaga," je v odzivu na žreb povedal selektor Slovenije Kek.

Zlatko Dalić Tekmeci Šport Hrvaški selektor podal mnenje tudi o Slovencih

Dodal je, da je nekih idealnih ali najslabših možnih skupin zanj ni. "Vsi so močni tekmeci, vsi imajo cilj uvrstiti se naprej. Jasno je, da Slovenija ni favorit, nenazadnje imamo svetovne podprvake, Slovake, Ruse, ki se uvrščajo na velika tekmovanja, pa tudi Ciper in Malta sta spoštovanja vredna. Ampak mi moramo razmišljati o tem, kako moramo mi čim bolje delovati. Tudi sam format tekmovanja je zanimiv, tri tekme takoj v prvem terminu in tudi na to se bo treba zelo dobro pripraviti," je dodal Kek in poudaril, da bo posebna draž Hrvaška, sam je tudi že dobil nekaj klicev iz soseščine.

josip iličić | Avtor: Profimedia Profimedia

"Je zelo izzivalna skupina, hkrati pa tudi tekmovalna. Slovenija, kot sem dejal, ni favorit, se bo pa dobro pripravila in poskusila izkoristiti vse možnosti, ki jih ima v igralskem kadru. To so vendarle kvalifikacije za SP. Šli bomo na valovih zmernega optimizma iz lige narodov, ampak z jasnim zavedanjem, da moramo biti na veliko višji ravni. Že prve tekme bodo veliko pokazale," je zaključil selektor.

SP pa bo prvič v zgodovini v jesensko-zimskem obdobju, turnir v Katarju bo namreč med 21. novembrom in 18. decembrom 2022. Branilka naslova je Francija.

Skupine kvalifikacij za SP 2022:

  • Skupina A: Portugalska, Srbija, Irska, Luksemburg, Azerbajdžan
  • Skupina B: Španija, Švedska, Grčija, Gruzija, Kosovo
  • Skupina C: Italija, Švica, Severna Irska, Bolgarija, Litva
  • Skupina D: Francija, Ukrajina, Finska, BiH, Kazahstan
  • Skupina E: Belgija, Wales, Češka, Belorusija, Estonija
  • Skupina F: Danska, Avstrija, Škotska, Izrael, Ferski otoki, Moldavija
  • Skupina G: Nizozemska, Turčija, Norveška, Črna gora, Latvija, Gibraltar
  • Skupina H: Hrvaška, Slovaška, Rusija, Slovenija, Ciper, Malta
  • Skupina I: Anglija, Poljska, Madžarska, Albanija, Andora, San Marino
  • Skupina J: Nemčija, Romunija, Islandija, Severna Makedonija, Armenija, Lihtenštajn
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice