Šport > Nogomet
209 ogledov

"Kurtić je zelo vesel, ker je na lestvici strelcev prehitel Rudonjo"

Jasmin Kurtić Profimedia
Kek zadovoljen s karakterjem pred odhodom na odločilno tekmo v Atene.

Slovenska nogometna reprezentanca je v nedeljo zvečer na predzadnji tekmi lige narodov v izdihljajih tekme ugnala Kosovo z 2:1. Slovenci so večino tekme prevladovali in si na koncu prislužili pohvale selektorja Matjaža Keka za pravi karakter.

"Ob zmagi in treh točkah me veselita tudi karakter in pa zavedanje, kako pomemben je vsak posameznik v ekipnem duhu. Prav ekipa je po prejetem zadetku reagirala na vse težave in na edini pravilen način. Tu si z moje strani zasluži velik kompliment," je po tekmi dejal Kek.

Dodal je, da so naredili tudi tisti korak naprej, ki so si ga želeli in napovedovali. Neporaženi so sedem tekem zapovrstjo, pri nedeljskem slavju pa gre zasluga tudi najizkušenejšima Josipu Iličiću, strelcu odločilnega gola z bele točke globoko v sodniškem dodatku ter navdahnjenemu mojstru, ki je pri prvem slovenskem zadetku s prefinjeno podajo omogočil Petru Stojanoviću vtekanje v kazenski prostor, Jasmin Kurtić pa je nato Stojanovićevo podajo spremenil v gol.

Kurtić je tako dosegel svoj drugi zadetek v državnem dresu. "Jasmin je bil zelo vesel, ker je na reprezentančni lestvici strelcev prehitel Mladena Rudonjo," je povedal Kek. Spomnimo, Rudonja je svoj edini zadetek dosegel v Romuniji na sloviti povratni tekmi, ki je Sloveniji 14. novembra 2001 prinesla pot na svetovno prvenstvo 2002.

Slovenija je trenutno od velikega tekmovanja še precej oddaljena, nenazadnje jo prihodnje leto čakajo še celotne kvalifikacije za SP 2022, a nastavki trdnih temeljev za dosego večjega uspeha po dolgih letih (nazadnje je Slovenija na velikem tekmovanju igrala leta 2010 na SP) se po selektorjevih ocenah počasi kažejo.

slovenska nogometna reprezentanca Liga narodov Liga narodov Šport Slovenci po zmagi v 94. minuti potrebujejo točko v Atenah

"Mislim, da je bila raven igre proti Kosovu na neprimerno višji ravni kot proti Azerbajdžanu," je ocenil Kek. Proti Azerbajdžancem si Slovenci na prijateljski tekmi praktično celo tekmo niso priigrali kakšne resne priložnosti. Včeraj je bilo drugače, obenem so domači imeli enajst udarcev iz kota, skoraj dve tretjini žogo v svoji posesti, 15-krat so poskusili s streli, od tega štirikrat v okvir vrat, kar kaže na večjo navdahnjenost v napadalnem delu igre.

Kek je sicer opozoril, da je bilo še vedno kar nekaj napak in izgubljenih žog na sredini igrišča, kjer pa je vseeno ob odsotnosti kaznovanega Jake Bijola pohvalil njegovo zamenjavo. "Če bi hotel koga izpostaviti, bi najprej Vida Belca, ki je mirno reagiral, ko je bilo jasno, da Jan Oblak ne bo mogel igrati, in pa tudi Amedeja Vetriha," je po tekmi dejal selektor.

Amedej Vetrih | Avtor: Profimedia Profimedia

Na koncu koncev pa Kek noče izpostavljati posameznikov in išče pravi ekipni duh, ki je po njegovem edina pot, da slovenskemu reprezentančnemu nogometu uspe kakšen nov korak v pravo smer.

cristiano ronaldo Stroga pravila Šport Ronaldo na Hrvaškem, nihče mu ne sme bližje od desetih metrov Dante Rossi Video Šport Kako malo je treba: ne boste verjeli, zakaj je točil solze sreče!

Enega teh bodo Slovenci morali narediti kmalu. Sredin obračun z Grki v Atenah bo odločal o prvem mestu v skupini 3 lige C in posledično o tistem, ki bo napredoval v ligo B. Slovenija ima pred njim 13 točk, Grčija dve manj, kar pomeni, da bi Kekovim izbrancem za želeno zadostoval že neodločen izid.

Slovenci so s 13 osvojenimi točkami tudi najboljši v celotni ligi C, kjer sicer v skupini 1 za zdaj vodi Črna gora (10), v skupini 2 Severna Makedonija (9), v skupini 4 pa Belorusija (10). Biti najboljši v tej pa tudi nosi svoj čar, saj ohranja tisti ekipi možnosti za dodatne kvalifikacije za SP 2022, če ji spodleti v rednih kvalifikacijah.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:57 17.november 2020.

    ahahaah, s čim se hvali!!! Rudonjo pa res ni težko prehiteti glede doseženih golov!!!

Sorodne novice