Šport
59 ogledov

Oblak blestel, a klonil v 88. minuti

Jan Oblak Profimedias
V četrtfinalu Lige prvakov so se na povratnih tekmah pomerili Real in Atletico ter Monaco in Juventus. Padel je le en zadetek, v polfinale pa sta se prebila Juve in Real.

Madridska rivala sta se pomerila še osmič v tej sezoni, Atletico pa na prejšnjih sedmih tekmah ni doživel poraza proti evropskim prvakom. Na zadnjem dvoboju je Real sicer prevladoval, še zlasti v prvem polčasu, vendar je v vratih rdeče-belih izjemno zablestel slovenski vratar Jan Oblak. Ta je na domačem stadionu zbral osem obramb in s predstavo navdušil svetovno, špansko in slovensko javnost.

Pred povratno tekmo so imeli veliko težav s sestavo ekipo pri Realu, saj je zaradi kazni manjkal Marcelo, poškodbe pa so od igrišča oddaljile Luko Modrića, Garetha Bala in Karima Benzemaja. Gostitelji so vseeno začeli odločno in od prve minute pritiskali na gol Colchonerosov, a so se ti brez težav branili. 

Prva priložnost se je tako belemu baletu ponudila šele v 12. minuti, ko pa je Javier Hernández z desne strani streljal le v zunanji del mreže. Tako kot Chicharito je mimo leve Oblakove vratnice nato sprožil še Cristiano Ronaldo, ki je poizkusil z razdalje 20 metrov.

Kasneje je Atletico vzpostavil ravnotežje in kar nekaj časa žogo tudi zadržal na polovici gostiteljev. Ti so imeli v 27. minuti na voljo prosti strel z desne strani, James Rodriguez pa je streljal čez gol. Na drugi strani je močno ustrelil Jesús Gámez, njegov strel pa je zanesljivo ujel Iker Casillas.

Oblak nerešljiva uganka za Ronalda

Hernández je nato streljal z glavo, a nenatančno, s precejšnje razdalje pa je v okvir gola nevarno sprožil Ronaldo, žoga je šla v Oblakov spodnji levi kot, a se je slovenski čuvaj mreže izkazal. Slednji je v zaključku prvega polčasa znova dobil dvoboj s portugalskim zvezdnikom. Tokrat se je Ronaldo sam znašel pred Oblakom, ga poskušal premagati s strelom v bližnji kot, a mu je s fantastično obrambo slednji to preprečil. Po kotu, ki je sledil te akciji, je preko vrat z glavo streljal še Raphaël Varane

Tudi na začetku drugega dela igre je Real pritiskal za vodstvo, v 49. minuti pa so sodniki spregledali prepovedani položaj Chicharita, ki je že premagal Oblaka, a je žoga le za las švignila po napačni strani vratnice. V 59. in 62. minuti sta z glavo v kazenskem prostoru Atletica poizkušala Varane in Sergio Ramos, a je Oblak v obeh primerih na golovi črti mirno ujel žogo. Enako je storil tudi Casillas ob strelu Kokeja. V 71. minuti je Oblak ujel tudi poizkus Ronalda s kakšnih 18 metrov.

Rdeči karton in naposled gol

V 76. minuti je zaradi nevarne igre svoj drugi rumeni karton prejel Arda Turan, ki je s podplatom zadel nogo pri izbijanju Ramosa. Že štiri minute kasneje bi lahko domači povedli. Chicharito se je iztrgal objemu Diega Godína, Oblak pa je s tekom iz vrat znova skrajšal kot in fenomenalno obdržal neodločen izid. Le minuto kasneje je zaustavil še strel Rodrigueza od daleč.

V 88. minuti pa je Real le povedel. Rodriguez je podal do Ronalda, ta se je sprehajal po kazenskem prostoru, proti njemu pa je stekel tudi slovenski čuvaj mreže. Portugalec je nesebično podal do Chicharita, ki mu ni bilo težko zadeti v prazno mrežo. Zadnje minute so nato minile brez priložnosti.

Tudi Juventus v polfinalu

Na tekmi v monaški kneževini je prevladoval Monaco, a je po remiju brez zadetkov napredoval Juventus, ki bo zaigral v polfinalu prvič po letu 2003. Obe ekipi sta na tekmi le po enkrat streljali v okvir vrat tekmeca. Skupno je Monaco poizkušal osemkrat, Juve pa štirikrat. 

Giorgio Chiellini je že v prvi minuti z roko preprečil priložnost za domačine, sodnik pa se je na srečo italijanskega reprezentanta odločil le za rumeni karton. V 15. minuti bi po nevarnem prodoru Bernardo Silva lastno mrežo skoraj zatresel Andrea Barzagli, žoga je le za las švignila mimo vratnice.

V prvem polčasu je z dvema nevarnima streloma izkazal še Geoffrey Kondogbia, isti igralec pa je ob stiku z gostujočima branilcema padel v kazenskem prostoru Juventusa, a se piščalka Škota Williama Colluma znova ni usmilila Monaca. V zaključku prvega polčasa je na drugi strani zelenice nevarno od daleč poiskusil še Carlos Tévez.

Drugi polčas ljubiteljem nogometa ni ponudil veliko. Domači so še naprej pritiskali na vrata Juventusa in v 50. minuti prišli do obetavne priložnosti, ko je João Moutinho poslal nevaren predložek v sredino, Gianluigi Buffon je slabo posredoval, a je kočljivo situacijo razrešil Patrice Evra.

Torinčani so z izjemno trdno obrambo zdržali vse pritiske. Ob zaključku rednega dela tekme se je belo-črnim ponudila izvrstna priložnost, ko je Andrea Pirlo z velike razdalje poskušal s prostim strelom, a je veselje 35-letnemu Italijanu preprečila zgornja stran prečke.

Liga prvakov, četrfinale, druge tekme:

Real Madrid : Atletico Madrid  1:0 (0:0) /0:0/
Hernandez 88.

Monaco : Juventus  0:0 (0:0) /0:1/

/.../ - rezultat prve tekme

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.