Šport
55 ogledov

Od 28 kršiteljev znano prvo ime

Elvan Abeylegesse EPA
Turška atletinja Elvan Abeylegesse, svetovna podprvakinja iz Osake 2007 na 10.000 metrov, je ena od 28 atletov, ki so jih še enkrat analizirali zaradi jemanja prepovedanih poživil.

Mednarodna atletska zveza je v torek razkrila, da je bilo 28 športnikov pozitivnih na dopinškem testu, ko so vnovič analizirali vzorce s SP 2005 in 2007. Turkinja je bila pozitivna na steroid stanozolol. Elvan Abeylegessejevi srebra še niso odvzeli, vendar se ji bo to najverjetneje zgodilo. Tako bo do brona prišla Britanka Jo Pavey.

Turški mediji poročajo, da je Abeylegessejeva zanikala dopinške prekrške, zatrdila pa, da ne bo tekmovala, dokler obtožb ne razčistijo. Sama je zahtevala, da še enkrat pregledajo njene vzorce z OI v Pekingu 2008, ko je bila druga na 5000 in 10.000 metrov.

Dopinška afera v svetovni atletiki je tako dobila novo poglavje. Nemška televizija ARD in časnik Sunday Times sta poročala, da je tretjina od približno 5000 športnikov na svetovnih in olimpijskih prvenstvih jemalo prepovedana poživila med letoma 2001 in 2012. Iaaf je razkrila, da je šest atletov - štirje iz Belorusije in dva iz Rusije - jemalo prepovedana poživila na SP v Helsinkih 2005, devet jih je po vnovičnem testiranju kaznovala.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.