Šport
14 ogledov

Odstop skupno tretjega, težave Contadorja

Simon Geschke EPA
Na prvi alpski etapi je do zmage prišel Nemec Simon Geshcke (Giant-Alpecin).

Devetindvajsetletni Nemec Simon Geshcke je napadel na predzadnjem vzponu in sam prekolesaril zadnja dva klanca. Na koncu ga je poskušal ujeti predvsem Američan Andrew Talansky, a je član Cannondala v cilj prišel z nekaj več kot pol minute zaostanka. Tretje mesto je osvojil Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step).

V boju za rumeno majico je tokrat veliko izgubil zmagovalec Gira Alberto Contador. Španec je padel in imel nato še težave s kolesom. Za Nairom Quintano in Chrisom Froomom, slednji je znova uspešno odbil vse napade Kolumbijca, je zaostal za dobri dve minuti. V skupni razvrstitvi ga je prehitel Geraint Thomas. Še slabše jo je odnesel Tejay Van Garderen. Že po 60 prevoženih kilometrih je začel izgubljati stik z glavnino, po posvetu z zdravnikom pa je dokončno odstopil 72 km pred ciljem. Prvi mož ekipe BMC, ki je pred dobrim mesecem na kriteriju Dauphine zaostal le za Froomom, je že pred startom tožil nad glavobolom. Prav tako se je od letošnje dirke po Franciji poslovil tudi aktualni svetovni prvak Poljak Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step).

Medtem ko je Van Garderen preživljal svojo dramo, je bilo v ospredju ves čas živahno. Kot prvi je z vzponom na 2250 metrov visoki prelaz Col d'Allos, najvišjo točko letošnjega Toura, začel Geschke, ki je imel pred skupino že osem minut prednosti. Razpoloženi Nemec je z odlično vožnjo osvojil gorski cilj prve kategorije na prelazu Col d'Allos, v ozadju pa se mu je nevarno približeval Francoz Thibaut Pinot (FDJ), ki je imel na vrhu dobro minuto zaostanka, medtem ko je majhna skupina z rumeno majico, v kateri so ob Froomu in Quintani (Movistar) bila še Španca Alberto Valverde (Movistar) in Contador (Tinkoff-Saxo) ter Vicenzo Nibali (Astana) za Geschkejem zaostajala za deset minut.

Na spustu je prvi v težave zašel Pinot, ki je padel, kar je izkoristil Talansky, za njim pa se je na tleh znašel tudi Contador, ki se je tako dokončno poslovil od boja za najvišja mesta na etapi, verjetno pa tudi na Touru. Pred številnimi gledalci je Geschke v zadnji vzpon šel z dvominutno prednostjo pred Talanskyjim, še nekaj več je za njim zaostajal Pinot, in čeprav se je Američan Nemcu nevarno približeval, je imel kolesar Giant-Alpecina dovolj moči v nogah, da je do cilja ohranil prednost. 

"Nisem pričakoval, da bi danes lahko zmagal. Pred današnjo etapo se nisem najbolje počutil. Večinoma sem se peljal z ubežno skupino, pred vzponom na Col d'Allos pa sem začutil, da sem dovolj močan, da lahko začnem z napadom. Ko sem prišel do prednosti, sem vedel, da je to moja priložnost. Bilo je resnično neverjetno. To je šele moja tretja etapna zmaga v profesionalni karieri, še kot začetnik pa sem sanjal, da bom nekoč zmagal na Touru. Nisem si mislil, da mi bodo na cilju tekle solze," je bil ob svojem največjem uspehu v karieri presrečen nemški kolesar, ki mu je preko spletnega omrežja čestital tudi Luka Mezgec, ki si z njim na dirkah pogosto deli sobo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.