Šport
24 ogledov

Ogier predčasno do naslova

Sebastien Ogier EPA
Serijski svetovni prvak v reliju Sebastien Ogier je že danes uspešno končal sezono 2016.

Čeprav sta do konca še dve dirki, ima po današnji zmagi v Kataloniji prvi voznik Volkswagna Sebastien Ogier že dovolj veliko prednost, da mu nihče več ne more odvzeti naslova prvaka za leto 2016, četrtega zaporednega v karieri.

Francoz je tako potrdil premoč v tej sezoni, na stopničkah je bil skupno enajstkrat, na reliju v okolici Salouja ta konec tedna je potreboval zgolj uvrstitev na zmagovalni oder, po sobotnem odstopu edinega teoretičnega tekmeca v boju za skupno lovoriko, moštvenega sotekmovalca Andreasa Mikkelsena, pa celo samo točko.

A se ni zadovoljil samo s potrjevanjem naslova, ampak je na koncu tudi zmagal. Do polovice dirke je sicer zelo dobro kazalo domačemu adutu Daniju Sordu, toda Španec s Huyndaijem v soboto in nedeljo, ko so začele prevladovati ceste z asfaltno podlago, ni mogel zadržati Francoza. Ogier je napadel, najprej prešel v vodstvo, danes pa ga je zanesljivo obdržal.
Prednost je bila na koncu 15 sekund, tretji je bil še en Hyundaijev voznik Belgijec Thierry Neuville, ki pa je zaostal že minuto in 15 sekund.

"Sezona je bila naporna, ampak tudi fantastična. Hvala celotni ekipi. Danes je bilo vse odlično, celoten konec tedna je dirkalnik deloval, kot mora. Preprosto sem se zabaval in res je bilo super," je po prihodu v cilj dejal stari in novi svetovni prvak. Zanj je bila to peta zmaga v sezoni.
Zadnjo hitrostno preizkušnjo, "power stage", ki prinaša dodatne točke v SP, je dobil tretji Volkswagnov dirkač Finec Jari-Matti Latvala pred Ogierjem in Sordom. "Res sem precej razočaran. Dal sem vse od sebe, zahvaljujem se navijačem, ki so me odlično spodbujali. Toda moram čestitati Sebastienu, bil je boljši," je dejal poraženi Sordo.

Mikkelsen brez možnosti že v soboto

Nekaj teoretičnih možnosti, da bi moštvenemu sotekmovalcu še preprečil slavje ali pa vsaj prestavil za nekaj tednov, je imel Andreas Mikkelsen, a jih je zapravil že v soboto. Takrat je po napaki v enem od zavojev zletel s ceste in se prevrnil, dirkalnik je bil preveč poškodovan, da bi lahko nadaljeval, dirkaču in sovozniku ni bilo nič, a sta ostala brez točk.

Skupno je zdaj za svežim prvakom Ogierjem, ki ima 222 točk, odprt boj za drugo mesto: zdaj v boju za mesto podprvaka izenačena Mikkelsen in Neuville s 127, četrti je Novozelandec Hayden Paddon s 114, peti pa Sordo s 111.

Ogier se je s štirimi naslovi prvaka izenačil s finskima mojstroma Juho Kankkunenom in Tommijem Mäkkinenom, še kar pet pa mu jih manjka, da bi ujel svojega rojaka in soimenjaka Sebastiena Loeba, vladarja svetovnega relija med letoma 2004 in 2012.

WRC, Katalonija:

1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/VW Polo-R) 3:13:03,6
2. Dani Sordo/Marc Marti (Špa/Hyundai i20) +15,6
3. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) 1:15,0
4. Hayden Paddon/John Kennard (NZl/Hyundai i20) 1:27,8
5. Mads Oestberg/Ola Floene (Nor/Ford Fiesta RS) 3:24,4
...

SP skupno:

1. Sebastien Ogier (Fra) 222 točk
2. Andreas Mikkelsen (Nor) 127
3. Thierry Neuville (Bel) 127
4. Hayden Paddon (NZl) 114
5. Dani Sordo (Špa) 111
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.