Šport
41 ogledov

OI? Nič lažjega, plačaj Slovencem

vanessa mae olimpijske igre veleslalom soči Reuters
Tajci naj bi SK Triglavu plačali, da so tekme na Krvavcu priredili tako, da se je sloviti violinistki Vanessi Mae uspelo kvalificirati na Olimpijske igre v Sočiju.

Vanessa Mae je na olimpijskih igrah v Sočiju zastopala Tajsko z očetovim priimkom Vanakorn, kvalifikacijsko normo pa je dosegla januarja na Krvavcu v sumljivih okoliščinah. Komisija Smučarske zveze Slovenije je pregledala okoliščine tekme, pridobila dokumente ter opravila pogovore, o kršitvah pa nato zapisala, da obstaja utemeljen sum prirejanja izvedbe tekme in prirejanja časov, da je ena tekmovalka lahko izpolnila olimpijsko normo. 

Jurij Žurej  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Na startnem seznamu je bila oseba, ki ni nastopila, dosežena je bila visoka uvrstitev tekmovalke, ki je padla. Datumi tekem na listinah niso ustrezali dejanskemu stanju, tako nepravilno napisan datum pa je bil poslan na Mednarodno smučarsko zvezo (Fis); 18. in 19. januarja naj bi bila na Krvavcu tajska mladinska tekma, ki ni bila ustrezno prijavljena pri nas. Časi se niso pravilno merili, saj je bila ena izmed tekmovalk druga, čeprav je padla in je sama dejala, da je zaostala več sekund. Četrta je bila tekmovalka, ki je sploh ni bilo na Krvavcu. Tekmovalce naj bi se nagovarjalo, kako naj vozijo. Mnoge drugi dan po vseh nepravilnostih sploh niso prišle na Krvavec. Obstaja sum, da ene tekme časovno dejansko sploh ni bilo mogoče izvesti," je o kršitvah povedal direktor SZS Jurij Žurej.

"Obstaja utemeljen sum kršenja statuta SZS, njenega etičnega kodeksa, pravil Fis in veljavne slovenske zakonodaje. Zlorabljena je bila blagovna znamka SZS, ki je bila navedena kot soorganizator, čeprav to ni bila in za tekme sploh ni vedela, ker je vse skupaj izpeljal klub. Komisija predlaga, da se sprejmejo ustrezni ukrepi proti članom SZS in tistim, ki so pogodbeno vezane s SZS. V primeru, da je šlo za kršitev zakonodaje, pa, da se preda dokumente tudi ustreznim državnim organom," je še dejal Žurej.

Šov talentov

Enzo Smrekar, predsednik SZS, je dodal, da so ga na nedavnem kongresu Fis v Barceloni tudi nekateri delegati pobarali, kako je kaj pri nas s "šovom talentov". "Sprva sploh nisem vedel, o čem govorijo, šele pozneje so mi povedali, na kaj naj bi namigovali," je dejal Smrekar.

Srečko Medven, generalni sekretar organizacijskega komiteja pokala Vitranc v Kranjski Gori, je dejal, da tisti, ki so pri tem sodelovali, nimajo več kaj iskati v športu. Na seji Izvršnega odbora SZS o imenih zaradi varstva podatkov in zaščite prič sprva niso govorili, na zaprtem delu seje pa so člani spregovorili tudi o ukrepih proti njim.

Štiriletna prepoved

"IO na podlagi zbranih dejstev ugotavlja, da obstaja objektivna odgovornost oseb, ki so sodelovale pri prijavi in izvedbi tekmovanja. Sodelujoče osebe Borut Hrobat, vodja tekmovanja, Vladimir Makuc, glavni sodnik, Matjaž Goltez, časomerilec, in Tugo Marinček," so nato zapisali v sklepu IO. Omenjene osebe imajo prepoved delovanja pri aktivnostih SZS naslednja štiri leta.

Sklepi o prepovedi delovanja imajo posledice tudi za slovensko alpsko smučanje. Zbor panoge za alpsko smučanje je 11. julija za prihajajočo sezono za vodjo panoge za alpsko smučanje namreč imenoval Makuca. S tem je slovensko alpsko smučanje znova ob vodilnega moža stroke, zato bo moral Dušan Gorišek, predsednik alpskega zbora, imenovati novega vodjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.