Šport > Zimski športi
20 ogledov

Vanessa Mae izpolnila normo za Soči!

Vanessa Mae EPA
Olimpijske igre v Sočiju bodo očitno bogatejše za še eno zvezdnico, ki bo nastopala na smučarskih strminah.

Violinistka Vanessa Mae je konec tedna na Krvavcu izpolnila kriterij za nastop na olimpijskih igrah v Sočiju 2014, poročajo britanske spletne strani. 35-letna virtuozinja na violini je konec tedna nastopila na štirih tekmah in za las izpolnila kriterij za pot v Krasno Poljano.

Na Krvavcu je Britanka, ki je na največjih odrih sveta blestela že s 13 leti, nastopila z očetovim priimkom Vanakorn ter na tekmah Fisa osvojila 7. in 9. mesto, nastopila pa je tudi na slovenskem članskem in mladinskem prvenstvu, na katerem je bila 14 let in več starejša od tekmic. Njen zaostanek za najboljšimi na Krvavcu je bil devet sekund in več, a dovolj, da si violinistka, ki je zaradi olimpijskih iger prekinila glasbeno kariero, uresniči dolgoletno željo, da kot smučarka nastopi na olimpijskih igrah.

Potrditi mora še Fis

"Vse kaže, da ji je uspelo. Bilo je tesno, a uspelo ji je," je za BBC povedal njen menedžer Giles Holland. "Bilo je tesno, a neuradno se je Vanessa uvrstila na igre," pa mediji povzemajo tudi Marka Rudolfa, ki je pri smučarskem klubu Triglav iz Kranja pomagal pri organizaciji tekme. Uradno mora uvrstitev na igre potrditi še Fis.

V Kranju so z informacijami skopi, čeprav je smučarka večkrat trenirala na poligonih na Krvavcu in sodelovala tudi s slovenskimi trenerji. "Tekmovalka je večkrat koristila poligone na Krvavcu. Tukaj je bila v decembru in zdaj v januarju, a sama ni želela promocije. Mi njeno željo spoštujemo in vse informacije v tem primeru posredujejo njeni menedžerji v Londonu," pravijo v Kranju, kot dodajajo, pa upajo, da se bo tekmovalka v Slovenijo še vračala.

Druga iz Tajske na ZOI

Tekmovalki, ki se je rodila v Singapurju, odraščala pa v Suffolku, so se tako uresničile želje, o katerih je javno prvič spregovorila že leta 2010 za Daily Telegraph, ko je dejala: "To so že dolgo moje sanje. Upam, da bodo ljudje sprejeli dejstvo, da želim tam le pokazati največ, kar zmorem. Že uvrstitev na igre je velika naloga." Za športnico, ki se nikoli ni ukvarjala s pravim tekmovalnim smučanjem, je bil korak do iger res velik, na koncu pa je izpolnila kriterije, ki posameznikom omogočajo nastop na igrah.

Maejeva ob tem ni skrivala, da ji je tokrat zelo pomagalo, da je njen oče Tajec, saj je bila to edina možnost, da nastopi na igrah: "Sem Britanka, a realno nimam možnosti, da bi na igrah zastopala svojo državo. Ker je moj oče Tajec, so me tam sprejeli."

Nastop Vanesse Mae, ki ji je bila Slovenija izredno všeč že leta 2005, ko jo je obiskala prvič, bo šele drugi nastop za Tajsko na zimskih olimpijskih igrah. Prvi in edini doslej, ki je državo zastopal na zimski izvedbi iger, je bil smučar tekač Prawat Nagvajara leta 2002 v Salt Lake Cityju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.