Šport
27 ogledov

Đoković se je obril že zvečer

Novak Djoković Đoković OP ZDA New York EPA
Novak Đoković se je brez večjih težav prebil v osmino finala OP ZDA v New Yorku, potem ko je Juliena Benneteauja odpravil v uri in 37 minutah. Napredovala tudi Marija Šarapova. Z nastopi zaključil Grega Žemlja.

Grega Žemlja se je poslovil v tretjem kolu odprtega teniškega prvenstva ZDA. Srb Janko Tipsarević, osmi nosilec, je zmagal s 6:4, 6:3 in 7:5. Žemlja, na glavni turnir v New Yorku se je uvrstil iz kvalifikacij, se je zapisal v zgodovino, saj se je kot prvi Slovenec uvrstil v tretje kolo enega izmed štirih turnirjev za grand slam.

Žemlja je bil zadnji slovenski predstavnik na tekmovanju, na katerem je dvoboje dneva uspešno zaključila večina favoritov. V četrtfinale se je uvrstila Avstralka Samantha Stosur, branilka naslova in sedma nosilka zadnjega turnirja za veliki slam v sezoni, v osmini finala pa sta bili uspešni tudi prva igralka sveta Belorusinja Viktorija Azarenka in tretja nosilka Rusinja Marija Šarapova. V osmini finala je izpadla petopostavljena Čehinja Petra Kvitova, ki je v prvem kolu ugnala Mariborčanko Polono Hercog, Srb Novak Đoković, branilec naslova in drugi igralec sveta, pa je v prvem dvoboju dneva gladko ugnal Francoza Juliena Benneteauja s 6:3, 6:2 in 6:2 in se prebil v osmino finala.

Stosurjeva je s 6:4 in 6:4 izločila britansko najstnico Lauro Robson, z Andyjem Murrayjem srebrno med mešanimi pari na olimpijskih igrah v Londonu, ki je pred tem že presenetila tudi zdaj že teniško upokojenko Kim Clijsters iz Belgije ter najboljšo Kitajko Na Li. Avstralka se bo v četrtfinalu pomerila z Azarenko, ki je Gruzijko Ano Tatišvili odpravila s 6:2, 6:2. Stosurjeva Azarenke v njunih devetih medsebojnih dvobojih še ni premagala. Francozinja Marion Bartoli, 11. igralka turnirja, je izločila Kvitovo z 1:6, 6:2 in 6:0, Šarapova pa v ruskem dvoboju Nadijo Petrovo s 6:1, 4:6 in 6:4.

Šarapova se je na igriščih Flushing Meadowsa med osmerico najboljših prebila prvič po šestih letih, ko je osvojila US Open. V dvoboju s Petrovo je dvakrat izgubila štiri nize zapored, preden je dobila šest od osmih zadnjih iger. Potem ko je izgubila servis v drugi igri tretjega niza, jo je rešil dež in v več kot enournem premoru posvet s trenerjem Thomasom Hogstedtom. "Uspelo mu je, da mi je vlil motivacije, da sem se zbrala. Govorila sem tudi z očetom, ki mi je dejal, da naj se vendarle začnem boriti. To je bil pomemben del dvoboja," je povedala Šarapova.

Marija Šarapova OP ZDA New York | Avtor: EPA EPA
Prvo ime moškega dela turnirja ostaja Đoković. Njegov celoten dvoboj, ki je trajal uro in 37 minut, je bil le 23 minut daljši od uvodnega niza, ki sta ga igrala četrti nosilec Španec David Ferrer in Lleyton Hewitt iz Avstralije. Ta dvoboj na Armstrongovem stadionu se je končal z zmago Ferrerja s 7:6 (9), 4:6, 6:3 in 6:0 ter z njegovo deseto zaporedno uvrstitvijo v četrti krog turnirjev za veliki slam.

V argentinskem dvoboju je Juan Martin del Potro, sedmi nosilec, izločil Leonarda Mayerja s 6:3, 7:5 in 7:6 (9). S tem se je bronasti z OI v Londonu po treh urah in 20 minutah prvič po letu 2009, ko je dobil turnir v New Yorku, uvrstil v četrti krog tega tekmovanja. V nadaljevanje se je prebil tudi Švicar Stanislas Wawrinka, ki je gladko ugnal štirinajstega nosilca Aleksandra Dolgopolova iz Ukrajine s 6:4, 6:4 in 6:2.

Del Potro se bo v osmini finala pomeril z Američanom Andyjem Roddickom. Dvajseti nosilec in zmagovalec US Opna 2003 je sicer napovedal, da bo to njegov zadnji turnir na poklicni poti; za zdaj pa nekdanji prvi igralec sveta še nadaljuje z igranjem, saj je ugnal Italijana Fabia Fogninija s 7:5, 7:6 (7:1), 4:6 in 6:4.

Đokovića zdaj čaka Wawrinka; Švicarja je v 11 dvobojih devetkrat premagal. "V zadnjih 15 mesecih sem poskušal izboljšati svoj servis. Želim si, da bi več točk osvojil po prvih začetnih udarcih, in to mi je danes uspevalo," je dejal Srb, ki ga je v dvoboju z Benneteaujem motila zgodnja ura. "Nisem jutranji tip človeka in tudi nisem vajen, da igram prve dvoboje dneva, običajno so moje partije na programu ob najbolj gledanih terminih, najprej popoldne. Zato sem se že večer pred dvobojem obril, da ne bi imel zjutraj težav še s tem," je nekoliko v šali zaključil Đoković.

Gotovo pa ne bi bil navdušen, če bi moral igrati skoraj do poltretje ure zjutraj po lokalnem času, ko se je končal zadnji dvoboj dneva, v katerem je Nemec Philipp Kohlschreiber, devetnajsti nosilec, s 6:4, 3:6, 4:6, 6:3 in 6:4 po treh urah in 20 minutah izločil devetopostavljenega Johna Isnerja iz ZDA.

OP ZDA, New York:

Ženske, osmina finala:

Samantha Stosur (Avs/7) : Laura Robson (VBr) 6:4, 6:4
Viktorija Azarenka (Blr/1) : Ana Tatišvili (Gru) 6:2, 6:2
Marion Bartoli (Fra/11) : Petra Kvitova (Češ/5) 1:6, 6:2, 6:0
Marija Šarapova (Rus/3) : Nadija Petrova (Rus/19) 6:1, 4:6, 6:4

Moški, 3. kolo:

Jankom Tipsarević (Srb/8) : Grega Žemlja (Slo) 6:4, 6:3 in 7:5
Novak Đoković (Srb/2) : Julien Benneteau (Fra) 6:3, 6:2, 6:2
David Ferrer (Špa/4) : Lleyton Hewitt (Avs) 7:6 (9), 4:6, 6:3, 6:0
Juan Del Potro (Arg/7) : Leonardo Mayer (Arg) 6:3, 7:5, 7:6 (9)
Stanislas Wawrinka (Švi/18) : Aleksandr Dolgopolov (Ukr/14) 6:4, 6:4, 6:2
Andy Roddick (ZDA/20) : Fabio Fognini (Ita) 7:5, 7:6 (7:1), 4:6, 6:4
Richard Gasquet (Fra/13) : Steve Johnson (ZDA) 7:6 (4), 6:2, 6:3
Philipp Kohlschreiber (Nem/19) : John Isner (ZDA/9) 6:4, 3:6, 4:6, 6:3, 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.