Šport
32 ogledov

Žemlji uspelo, kar ni še nikomur

žemlja  op zda
1/7
EPA
Grega Žemlja je v tretjem kolu odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku izpadel po dvoboju s Srbom Jankom Tipsarevićem, osmim nosilcem. Srb je zmagal s 6:4, 6:3 in 7:5. Žemlja, na glavni turnir se je uvrstil iz kvalifikacij, se je kot prvi Slovenec doslej uvrstil v tretje kolo enega izmed štirih turnirjev za grand slam.

Petindvajsetletni Žirovničan Grega Žemlja se s tri leta starejšim ter kar 90 mest na teniški jakostni lestvici ATP višje uvrščenim Jankom Tipsarevićem še nikoli ni pomeril, posebej v prvem in tudi v tretjem nizu pa je bil blizu uspeha. Poslednji Slovenec na letošnjem US opnu je po uspešnih nastopih v kvalifikacijah najprej v prvem krogu s 7:5, 7:6 in 7:5 odpravil 32-letnega Brazilca Ricarda Mella, v drugem krogu pa še 21-letnega Nemca Cedrica-Marcela Stebeta s 6:4, 2:6, 6:4, 6:4 ter spisal novo poglavje v zgodovini slovenskega moškega tenisa.

Žemlja je izredno začel uvodno igro v zadnji partiji tretjega kroga na 17. igrišču. Tipsarević je imel servis, s je dobil le eno točko in slovenski predstavnik je povedel. Sledila je maratonska druga igra, v kateri je imel Srb pet priložnosti za odvzem servisa, vendar je Želji uspelo izkoristiti sedmo prednost za povišanje vodstva. Oba sta nato ekspresno dobila igri po svojih začetnih udarcih, Žemlja brez izgubljene točke za vodstvo s 3:1, ki bi ga lahko v naslednji igri še povišal, saj je imel dve žogici za ponovni brejk, vendar je Srbu uspelo zadržati servis (2:3). Žemlja je ponovno brez izgubljene točke povišal na 4:2. Srb je najprej dobil dve igri zapored za izenačenje na 4:4 in je v deveti v izjemnem zaletu brez izgubljene točke povedel (5:4) ter nato z novim odvzemom servisa dobil prvi niz po 46. minutah (6:4). O izenačenosti priča število osvojenih toč, 36:35 za Srba, ki pa je dobil ključni niz zaporednih točk ob samem zaključku.

tipsarević op zda | Avtor: EPA EPA
Tudi drugi niz je s servisom začel Tipsarević, vendar povsem drugače, kot uvodnega, brez izgubljene točke. Ko je že kazalo, da bo Srb dobil še šesto igro zapored, saj je imel dve priložnosti za ponoven odvzem servisa, pa se je Žemlja zbral in izenačil (1:1) ter počasi prihajal v ritem iz začetka prvega niza. Zapretil je Tipsareviću, pa nato dobil svoj servis brez izgubljene točke za 2:2. Podobno se je primerilo pri naslednji izmenjavi servisov, le da je na svoj začetni udarec izgubil eno točko (3:3). V sedmi igri je imel Žemlja prvič v nizu priložnost za odvzem servisa, vendar se je po dveh izenačenih vodstva veselil Srb, ki je dobil tudi naslednji igri za 6:3. Niz je dobil po 36 minutah in s 30:23 v točkah. Če je Žemlje dobil uvodni niz v asih s 6:2, pa je bil v drugem položaj obrnjen (1:5).

Tretji niz je s servisom odprl Žemlja in oddal le eno točko za novo vodstvo, prvo po prvem nizu. V naslednjih dveh igrah sta tekmeca oddala po točko po svojih začetnih udarcih in Žemlja je zadržal vodstvo (2:1). Sledile so tri igre, ko sta igralca na svoje servise oddala po eno točko, v sedmi igri pa je nato Tipsarević izkoristil svojo prvo priložnost za brejk in povedel s 4:3. Po vodstvu s 40:0 je Srb izkoristil tretjo žogico za vodstvo s 5:3. Žemlja je dobil svoj servis v deveti igri ter imel dve brejk priložnosti v naslednji. Srb je prišel do treh zaključnih žogic za zmago, ki jih ni izkoristil, zato pa je Žemlja drugi prednost pretvoril v izenačenje na 5:5. Žirovničanu pa ni uspelo nadaljevati v tem slogu in je brez dobljene točke izgubil servis v enajsti igri ter nato prav tako tudi dvanajsto igro za osvojitev odločilnega niza, ki ga je Tipsarević končal po 49. minutah in z 38:33 v točkah.

OP ZDA, moški, 3. kolo:

Janko Tipsarević (Srb, 8) : Grega Žemlja (Slo) 6:4, 6:3, 7:5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.