Šport
13 ogledov

Đoković spisal zgodovinsko poglavje

Novak Đoković OP Francije finale 2016
1/17
EPA
Srb je postal prvi tenisač po legendarnem Rodu Laverju, ki je istočasno aktualni zmagovalec vseh štirih grand slamov.

Mnogi mu ne priznavajo veličine, ki mu pritiče, a tokrat bodo morali utihniti tudi zadnji kritiki. Novak Đoković je namreč z zmago v finalu OP Francije proti Andyju Murrayu (3:6, 6:1. 6:2, 6:4) zmagal na četrtem zaporednem turnirju za grand slam in tako istočasno drži vse najbolj prestižne teniške naslove.

Gre sicer "nekoledarski grand slam", saj ni bil dosežen v eni sezoni, a zaporedoma osvojiti Wimbledon, New York, Melbourne in Pariz je do zdaj uspelo le dvema tenisačema, v odprti dobi le enemu. To je bil sloviti Avstralec Rod Laver, ki mu je podvig uspel v letih 1962 in 1969. Z vsemi štirimi naslovi se lahko pohvali še Američan Don Budge, a ta je slavil v letih 1937-38 v precej bolj okrnjeni konkurenci pred odprto dobo sodobnega tenisa.

Vse štiri največje turnirje so poleg omenjenih treh osvojili še Rafael Nadal, Roger Federer, Andre Agassi, Roy Emerson in Fred Perry.

Po prvem nizu odločen odgovor

Đoković je že v prvi igri Murrayu vzel servis, a je Škot nato dobil štiri zaporedne igre in prvi niz prepričljivo dobil (3:6). Pričakovati je bilo oster odgovor Srba in na veselje glasnih srbskih navijačev je ta hitro prišel: v drugem nizu je Đoković tekmecu prepustil le eno igro (6:1) in hitro poravnal izid v nizih.

Formo je iz drugega prenesel tudi v tretji niz. Murray je v prvo sicer zadržal servis, nato pa ga dvakrat zapored izgubil in v končnici niza omilil rezultat (6:2).

Četrti niz se je začel z novim breakom Đokovića, še drugič je Škotov začetni udarec odvzel za vodstvo s 5:2. Murray se ni predal, dobil dve naslednji igri, toda "Nole" je vzdržal nalet (6:4) in se veselil zmage za zgodovinske anale.

Čutil je ljubezen

"To je zame poseben trenutek, največji v moji karieri. Danes sem čutil nekaj, česar v Roland Garrosu nisem čutil nikoli prej, čutil sem ljubezen gledalcev," je po veličastni zmagi dejal Đoković, ki je po koncu dvoboja na igrišče narisal veliko srce. To je pred njim v Parizu naredil že Brazilec Gustavo Kuerten, ki je tudi bil med gledalci.

"Gustavo mi je dovolil, da ga lahko posnemam. Moje srce bo vedno z vami na tem igrišču. Sicer pa dvoboja nisem začel najbolje, kot da bi bil preveč nervozen, zato pa je bilo nadaljevanje toliko boljše. Vendar je tudi Murray prikazal odličen tenis, žal je tako, da mora v tenisu vedno nekdo izgubiti," je še dejal Đoković.

"To, kar je uspelo Đokoviću, je v tenisu zelo redko. Biti 12 mesecev ves čas v vrhu, je nekaj neverjetnega. Seveda ni lahko izgubiti v finalu, vendar sem ponosen, da sem bil del tega zgodovinskega dogodka," je navkljub porazu dejal Murray.

OP Francije, finale:

Novak Đoković (Srb/1) - Andy Murray (VB/2) 3:6, 6:1, 6:2, 6:4

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.