Šport
12633 ogledov

Olimpijska prvakinja je biološki moški

Caster Semenya
Tekačica na 800 metrov, Caster Semenya, se sooča z novimi težavami glede svojega spola. Po novem bo morala jemati zdravila za znižanje testosterona.

Svetovna in olimpijska prvakinja v teku na 800 metrov, Južnoafričanka Caster Semenya, naj bi se po poročanju angleškega Daily Maila morala udeležiti procesa supresije (zbijanja) testosterona (moški spolni hormon).

Svetovna atletska federacija IAAF namreč podpira teorijo, da je Semenyo zaradi prisotnosti visoke količine testosterona, zaradi katerega je tako dominantna v atletiki, treba tretirati kot biološkega moškega. Zato se tudi zavzemajo, da Semenya začne uživati supresorje moškega spolnega hormona, da bi se v tem segmentu izenačila s konkurenco.

IAAF namreč namerava Semenyi in podobnim tekmovalkam, ki se razlikujejo "po svojem seksualnem razvoju", dovoliti nastopati, le če bo njihov nivo testosterona na enakem nivoju, kot pri ostalih tekmovalkah.

"Kar je pomembno, je, da Svetovna atletska federacija Semenyo in podobne tekmovalke ne klasificira kot moške, temveč smo dejansko sprejeli njihove legalne spole brez vprašanj ter jim dovolili, da tekmujejo ve ženski konkurenci," so zapisali v uradni izjavi pri IAAF.

"Poanta je, da te atletinje zaradi višjega nivoja testosterona v najstniških letih dobijo karakteristike moških. Mišice, moč, višino, zato so dominantne med ženskami in preostale nimajo nobenih možnosti za zmago."

Margaret Wambui | Avtor: Profimedia Profimedia

Razen Caster Semenye sta se na udaru znašli še dve drugi atletinji, obe prav tako tekačici na 800 metrov. Kenijka Margaret Wambui ter Burundijka Francine Niyonsaba.

Francine Niyonsaba | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 9
  • Pepe007 08:26 22.februar 2019.

    Pa je to sploh še in, da se tekmovalci ločujejo po spolu? Kaj pravijo pri "teoriji spola"? Zakaj se ti ne lotijo športnih organizacij in raje pustijo ločena stranišča na šolah.

  • Avatar Dux_Ursus
    Dux_Ursus 05:50 22.februar 2019.

    Mario Mutola II.

  • bojovi 23:20 21.februar 2019.

    To je ženski tek in dedci nimajo tam kaj iskati. Še posebej ne tisti, ki mislijo da so babe, taki so za psihiatrijo in ne za tekaške steze.

Sorodne novice