Šport > Olimpijske igre
711 ogledov

Če so kvalifikacije merilo, se orlom ne piše nič dobrega

Lovro Kos Profimedia
Slovenski skakalci se niso proslavili v kvalifikacijski seriji za olimpijsko tekmo na srednji napravi.

Smučarski skakalci so se v Pekingu pomerili v kvalifikacijah za nedeljsko tekmo na srednji napravi. Zmagal je Norvežan Marisu Lindvik, ki je pristal pri 100,5 metra. 

Na drugem mestu je z desetinko točke zaostanka končal njegov rojak Robert Johansson (103,0 m/116,7 točke), tretji pa je bil Poljak Piotr Zyla (102,5m/112,1). Stometrsko znamko je sicer preskočilo šest skakalcev.

Uspešno so se skozi kvalifikacijsko sito prebili tudi vsi štirje slovenski predstavniki, ki pa so nastopili slabše kot na treningih. Od četverice je 90 metrov preskočil samo Anže Laniškek, ki je pristal pri 94 metrih in s 98,5 točke zasedel 15. mesto. Preostali trije orli so končali v tretji deseterici. Timi Zajc je bil 30. (88 m/84,3), Lovro Kos 35. (87 m/79,0), Peter Prevc pa 38. (82 m/77,0). 

"Skoki danes so bili še na višji ravni kot včeraj, tako da me to veseli. Razmere so, kakršne so. Ne bom rekel, da so za vse enake. Moraš jih sprejeti, kot so, in skočiti čim bolje," je dejal 25-letni Lanišek. Kaj preveč o tem, da bi lahko razmere vplivale na razplet na tekmi, ki pride na vrsto na štiri leta, ni želel razpredati. "Bomo videli, do jutri je še daleč."

Anže Lanišek | Avtor: Profimedia Profimedia

Za nedeljsko posamično tekmo je med glavni dejavniki za uspeh izpostavil glavo. Ta mu je doslej večkrat povzročala težave, a ima za to rešitev. "Včasih se je treba malo zavirati, včasih je lahko želja tista, ki te premaga, potem pa preveč na silo nekaj iščeš, skušaš izboljševati. Tukaj sam pri sebi vidim, da se moram umiriti, stopiti korak ali dva nazaj in začeti znova, najprej malo zadihati in potem kaj dodati," je še dejal Domžalčan.

Najmlajši član četverice Zajc je priznal, da mu je danes nekaj manjkalo. "Meni je danes nekaj manjkalo. Resda sem moral biti zdaj dva dni zelo dober, da sem sploh prišel v ekipo. Čez kvalifikacije smo se uvrstili. Zdaj pa pogledati posnetke in poiskati rešitve," je odvrnil Zajc. Želje za tekmo je obdržal zase.

Cene Prevc Pritisk na treningih Šport Cene Prevc: Fantje drug drugemu povzročamo preglavice

Kos pred predstavniki sedme sile prav tako ni bil najbolj zgovoren. Na treningih je kazal dobre skoke, si izboril mesto med četverico za danes, kvalifikacijski skok pa mu ni uspel. "Razmere so zahtevne. Ampak tudi moj skok ni bil primeren, ni bil tak, kot je bil prejšnji. Bomo jutri skušali to popraviti." Za tekmo ima en cilj, jedrnat. "Narediti boljši skok kot tole."

Zelo dober je bil v četrtek in petek Peter Prevc. Sobota je minila nekoliko slabše, čeprav je bil v poskusni seriji pred kvalifikacijami najboljši od Slovencev deveti. "V bistvu kvalifikacijski skok ni bil najboljši. V počep se mi je prikradla napaka, zaradi tega sem slabše odskočil, posledično tudi metrov ni bilo pravih," je po koncu dejal 29-letnik.

Nika Križnar Prvi vrhunec Šport Vse oči uprte v Slovenke

Kot pravi, ga interne kvalifikacije na treningih za tri preostala mesta v današnji ekipi niso iztrošile, olimpijske igre pa zanj ostajajo poseben izziv, četudi bo na njih nastopil že četrtič. Okusil pa je tudi že slast kolajn z OI. V dve je namreč zagrizel v Sočiju. Kaj pa bi se moralo združiti, da bi v Pekingu dodal tretjo? "Dva odlična skoka na tekmi," je bil jasen.

Kljub skromnim daljavam si je slovenski kvartet izboril vstopnice za prvo posamično preizkušnjo. Prva serija se bo v nedeljo začela ob 12. uri. Če ne bo zapletov, bo finalna serija sledila uro pozneje.

 
Komentarjev 2
  • Ender3 10:12 05.februar 2022.

    Slovenski orli se gredo turizem in ne, športno tekmovanje.

  • radovednica 09:19 05.februar 2022.

    A orli, ne, kozli. A mogoče kdo od teh pojav kaj pričakuje? Usraneti, kot običajno, sploh takrat, ko bi bilo treba.

Sorodne novice