Šport > Olimpijske igre
7999 ogledov

Dovžan in Fak sploh nista startala, Slovenija za pozabo

Epa
Norveška štafeta je v dramatičnem finišu strla odpor Francozov in Rusov.

Norveški biatlonci Marte Olsbu Poeiseland, Tiril Eckhoff ter brata Tarjei in Johannes Thingnes Boe so novi olimpijski prvaki v mešanih štafetah. V sprintu napete tekme so bili drugi branilci naslova Francozi in tretji reprezentanti Ruskega olimpijskega komiteja.

 | Avtor: Epa Epa

Slovenska vrsta je pokazala tekmo za pozabo. Polona Klemenčič je bila sicer zelo dobra v smučini. Na strelišču je v izredno težkih razmerah stoje s tremi naboji popravila tri zgrešene strele, nato pa v zadnjem krogu prehitela tri tekmice in predala kot 11.

Njena mlajša sestrična 21-letna Živa pa se ob olimpijskem debiju na strelišču ni znašla. Takoj je trikrat zavila v kazenski krog, zdrsnila na 20. mesto, nato stoje popravljala še enkrat in tekmeci so jo ujeli za krog. Na počasnem snegu, ki je posledica nizkih temperatur in nizke vlage, tekmicam ni bila dorasla.

Miha Dovžan in Jakov Fak tekme zato sploh nista začela in Slovenija je zasedla zelo skromno zadnje 20. mesto. Vnaprej je bilo jasno, da bo Slovenija vesela, če bo štafeta prišla do cilja.

Prva od enajstih biatlonskih olimpijskih tekem na igrah je potrdila vse napovedi o nepredvidljivem močnem vetru na strelišču, ki lahko dodobra kroji razplet. Z dobršno mero športne sreče so se na koncu veselili Norvežani.

Prvi biatlonec sveta Boe je v zadnjem krogu ujel Francoza Quentina Fillona Mailleta in Rusa Edvarda Latipova ter v dramatičnem sprintu Norveški pritekel zlato, drugo po letu 2014, ko je ta disciplina postala del programa iger.

Norvežani so šli v tekmo s postavo, ki se jo ustrašijo vsi tekmeci, a ženski del ni izpolnil načrtov. Italijanka Dorothea Wierer se je na borila s Francozinjo Julio Simon za prvo mesto, Eckhoffova je bila po treh kazenskih krogih Norveške šele peta.

Vodstvo je v tretji predaji krepko prevzel Francoz Emilien Jacquelin, ki je imel že pol minute prednosti pred tekmeci, Norveška je zaostajala 50 sekund. Na streljanju stoje pa je moral Francoz dvakrat v kazenski krog in vodstvo je prevzel Rus Aleksander Loginov, v boju za kolajne pa so ostali Švedi, Francozi, Italijani in Američani, Norvežani so zaostajali 24 sekund.

Do konca je Rus Edvard Latipov popravljal dva strela, Francoz je bil 100-odstoten, Boe pa je porabil en rezervni naboj. Rus in Francoz sta šla s strelišča praktično skupaj, Norvežan je zaostajal devet sekund, a vodilna v zadnjem krogu hitro ujel, zato je odločal sprint. Najboljši so bili svetovni prvaki s Pokljuke 2021, ki so imeli devet desetink naskoka pred Francozi.

Biatlonski program bodo v ponedeljek nadaljevale tekmovalke s posamično tekmo.

Izidi:
 1. Norveška                1:06,45,6 (3+13)
(Marte Olsbu Roeiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe)
 2. Francija                 +    0,9 (3+11)
(Anais Chevalier Bouchet, Julia Simon, Emilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet)
 3. Ruski olimpijski komite       1,5 (1+13)
(Uljana Nigmatulina, Kristina Rescova, Aleksander Loginov, Edvard Latipov)
 4. Švedska                      41,0 (0+13)
 5. Nemčija                    1:05,5 (2+18)
 6. Belorusija                 1:14,6 (2:14)
 7. ZDA                        2:12,7 (1+12)
 8. Švica                      2:20,4 (2+11)
 9. Italija                    2:39,7 (2+14)
10. Avstrija                   2:58,6 (2+13)
...
20. Slovenija                  krog zaostanka
(Polona Klemenčič, Živa Klemenčič, Jakov Fak, Miha Dovžan)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice