Šport > Olimpijske igre
92970 ogledov

Skakalec udaril z vso silo: "Nikoli več na Kitajsko!"

Profimedia
Češki smučarski skakalec želi čim prej pozabiti svojo olimpijsko izkušnjo.

Olimpijske igre pomenijo vrhunec kariere za marsikaterega športnika, toda ne za Viktorja Polaška, ki se po travmatični izkušnji v Pekingu nikoli več ne namerava vrniti na Kitajsko. Sanje o odmevnem olimpijskem dosežku so se zanj razblinile že ob prihodu v državo, ko je oddal pozitiven vzorec na SARS-CoV-2.

Namesto da bi se z reprezentančnimi kolegi nastanil v olimpijski vasici in se osredotočil na piljenje forme pred športnim vrhuncem sezone, se je 24-letni nekdanji mladinski svetovni prvak znašel v izolacijskem hotelu.

Karanteno je prestal v približno deset kvadratnih metrov veliki sobici, kjer se je kljub nezavidljivim pogojem trudil po najboljših močeh vzdrževati fizično kondicijo. 

Zaradi pomanjkanja treninga je ostal brez realnih možnosti za nastop na posamičnih tekmah, edino priložnost je kasneje dobil na ekipni preizkušnji, na kateri je svoji reprezentanci pomagal do devetega mesta.

Viktor Polašek | Avtor: Profimedia Profimedia

Polašek je razkril, da so ga v času samoziolacije prevevali občutki jeze, razočaranja in strahu. Po seriji pozitivnih testov je opustil misel na tekmovanje in upal le na to, da se bo lahko v domovino vrnil v predvidenem terminu.

"Štiri leta treninga, nato pa namesto skakanja deset dni gledaš televizijo v utesnjeni sobici," je bil jezen češki smučarski skakalec. "Vsi smo nestrpno pričakovali rezultate testov, a moj kar ni hotel biti negativen. V nekem trenutku sem prenehal razmišljati o skokih in samo še molil, da se bom lahko udeležil načrtovanega leta domov," je povedal varovanec slovenskega strokovnjaka Vasje Bajca, ki zaradi okužbe s covidom-19 ni odpotoval v Peking, kjer ga je nadomeščal Jan Matura.

karl Geiger Pravila!? Šport Nov škandal v smučarskih skokih: "Fotografija govori sama zase"

"Od pol osmih zjutraj do enajstih zvečer nisem počel drugega kot gledal televizijo, bral knjige in reševal križanke," je dodal Polašek. "Veselil sem se večera samo zato, da bom lahko šel spat. Sobica je merila približno deset kvadratnih metrov. Raztezal sem se na blazini in treniral trebušne mišice, vendar sem vseeno čutil primanjkljaj na skakalnici," je dodal Polašek.

Ekstremne razmere Šport Slovenci poskrbeli za sanjski zaključek skakalnega programa

Pojasnil je tudi, zakaj je imel v času samoizoalcije malo stika z reprezentančnimi kolegi. "Mentalno nisem bil v najboljšem stanju, zelo sem bil jezen, frustriran in depresiven. Tega nisem želel prenesti na svoje kolege, zato sem jim zgolj čestital in zaželel vso srečo. Nekaj zagotovo drži: nikoli več ne bom letel na Kitajsko!" je zaključil Čeh.

Komentarjev 8
  • Skias 11:02 18.februar 2022.

    Naj raje pove kje je žural, da je postal pozitiven. Skoki niso klasično smučanje kjer je ogromno ljudje. To je specifična panoga kjer se lažje paziš tako, da če bi se držal ukrepov ne bi bil pozitiven. Aja pa saj ...prikaži več res za slabe uspehe je pač treba okriviti druge. Tipično iskanje izgovorov.

  • becar 08:55 18.februar 2022.

    Korona suženjske igre, ne pa olimpijske

  • Avatar F16
    F16 19:00 17.februar 2022.

    Najboljši imajo natreniran tudi um. Pač tako je. Žal bro, drugič.