Šport > Olimpijske igre
147687 ogledov

Nov škandal v smučarskih skokih: "Fotografija govori sama zase"

Karl Geiger Epa
Nemški olimpijski junak se je besno odzval na obtožbe norveških in poljskih kolegov.

Olimpijske igre v Pekingu tudi po koncu tekmovalnega programa v smučarskih skokov še naprej pretresajo afere v zvezi s skakalno opremo.

Potem ko so diskvalifikacije močno zaznamovale premierno tekmo mešanih parov, se je zdaj pod drobnogledom znašel še vodilni skakalec te zime Nemec Karl Geiger, ki naj bi se s pomočjo neregularnega dresa dokopal do olimpijskega brona na veliki napravi.

Sara Takanashi Prekinila molk Šport Medtem ko kolegice napadajo Fis, je Japonka ubrala drugo pot

Geiger naj bi na drugi posamični preizkušnji OI v Pekingu nastopil s prevelikim dresom, na kar je z objavo na družbenih omrežjih prvi namignil ruski smučarski skakalec Danil Sandrejev. "Pravila?" je fotografiji, na kateri se je nemškemu skakalcu v predelu pasu oziroma mednožja nabralo kar nekaj odvečnega blaga, pripisal Sandrejev.

karl Geiger | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Posamična tekma na veliki skakalnici je sicer za Geigerja minila brez pretresov, pomisleki na račun njegove opreme pa so se okrepili šele po ekipni preizkušnji, na kateri je Nemčija v tesnem boju za tretje mesto za 0,8 točke premagala Norveško.

Ugibanja glede opreme nemškega skakalca so najbolj odmevale prav v norveških in poljskih medijih, kjer so po reprezentnčnem neuspehu obeh skakalnih velesil mrzlično iskali grešnega kozla. Norvežani so osvojili nehvaležno četrto mesto, Poljaki šele šesto.

Na pomisleke v zvezi z Geigerjem sta se po ekipni tekmi odzvala dva člana norveške reprezentance. "Mislim, da fotografija govori sama zase," je olje na ogenj prilil Halvor Egner Granerud, a v isti sapi dodal, da na ekipni tekmi pri Nemcu ni bilo opaziti kakšnih posebnih odstopanj. "Koliko sem lahko videl, je bilo vse v redu. Je že moralo biti. Vsak skakalec mora prestati kontrolo opreme, to je del igre," je dodal Norvežan. Neposredne kritike na račun Geigerja se je vzdržal tudi olimpijski prvak z velike naprave Marius Lindvik. "Ljudje imajo oči in vsak si lahko ustvari svoje mnenje," je dejal.

Odzval se je tudi športni direktor poljske skakalne reprezentance Adam Malysz. "Videl sem fotografijo Karla Geigerja, vendar ne želim preveč komentirati. Takšnih fotografij sem jim letos pokazal vsaj 50. Kontrolor bo razgrnil dres in ga izmeril po svojih pravilih, nato pa odločil, da je v skladu s pravili," je bil vdan v usodo nekdanji vrhunski skakalec.

 | Avtor: Epa Epa
Geiger je vse obtožbe kategorično zavrnil. "To me je razjezilo. Še nikoli v življenju nisem bil diskvalificiran. Prestal sem vse kontrole. Moj dres nikoli ni bil preširok, ponekod je bil celo preozek. Moj dres ni bil prevelik. To je to," je poudaril 29-letnik.

Podal je tudi svojo razlago sporne fotografije. "Bil sem položaju, ko se je celotna dolžina dresa nabrala na enem mestu. V takšnem položaju vsi dresi izgledajo tako," se je branil Nemec in dodal, da so razprave glede skakalne opreme presegle meje dobrega okusa. "Tega je že preveč. Vsakdo misli, da je upravičen do svojega mnenja. Prav tako se s tem odvrača pozornost od športa," je zaključil Nemec.

Komentarjev 8
  • tomaz696 13:36 21.februar 2022.

    Zemlja je postala ena velika butala..sami izmecki vecinoma..

  • munja 17:19 16.februar 2022.

    Ne vem, zakaj se niso pritožili na tekmi, če je bil dres res tako očitno prevelik.

  • Matjaz Kampic 13:20 16.februar 2022.

    To se je videlo že v zraku, ko mu je obleka plapolala kot netopir jopič. Mislim, da je nesporno. Če bi bil to naš skakalec, bi nas sigurno diskvalificirali.

Sorodne novice