Šport > Zimski športi
4352 ogledov

Damjan: Dekleta bi si zaslužila več, ne vem, zakaj ne!

Urša Bogataj Nika Križnar Profimedia
Skakalni del odprave pričakovano odnesel največjo bero kolajn.

Od sedmih slovenskih kolajn na olimpijskih igrah se skakalci in skakalke v domovino vračajo s štirimi. Od tega z dvema zlatima ter po eno srebrno in bronasto. To so bile z naskokom najboljše igre za eno od zimskih panog, ki v Sloveniji uživa velik ugled. S predstavami v centru Zhangjiakou bo ta ugled še nekoliko zrasel.

Vse slovenske odprave na zimskih olimpijskih igrah so pred Pekingom 2022 doslej osvojile dve zlati kolajni, natančneje sta pripadli eni najbolj prevladujočih športnic na začetku prejšnjega desetletja Tini Maze. Med skupno 21 odličji pred odhodom na Kitajsko so se skakalci podpisali pod pet kolajn. Dve srebrni ter tri bronaste.

Tokratna bera je bila precej višja, a ne nepričakovana. Začelo se je že prvo soboto, ko sta se Urša Bogataj in Nika Križnar kot "cimri" in veliki prijateljici v solzah družno povzpeli na oder za zmagovalke ter osvojili zlato oziroma bron.

Urša Bogataj, NIka Križnar | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

"Drugega kot vrhunsko ne morem dejati," je kratko oceno podal vodja slovenske olimpijske odprave ter nekdanji skakalec Jernej Damjan. "Malo je bilo smole na moških posamičnih tekmah. Že pred tem smo vedeli, da je svetovni vrh zelo strnjen in lahko 15 tekmovalcev stoji na odru za zmagovalce. Potrebuješ svoj dan in kanček sreče. Na posamičnih tekmah se ni izšlo, upam pa, da je ta ekipna kolajna obliž za fante," je po ponedeljkovi zadnji skakalni tekmi teh iger dodal 38-letni Ljubljančan.

Do potrditve cilja zmanjkalo pol točke

Le pol točke je namreč nesrečno do brona zmanjkalo Petru Prevcu na posamični tekmi na srednji skakalnici, a je priložnost za popravni izpit najstarejši od bratov Prevc skupaj s Timijem Zajcem ter Bogatajevo in Križnarjevo izkoristil na premierni tekmi mešanih ekip na OI.

Priložnost je slovenska četverica izkoristila in se v zgodovino vpisala kot prva zmagovalka v tej disciplini ter slovenskim skokom prinesla prvo zlato kolajno. Kljub številnim diskvalifikacijam v ženskem delu tekmovanja, po vrsti so odpadle Avstrija, Japonska, Nemčija in Norveška, bi slovenska vrsta prepričljivo slavila zmago, zato Slovenci zlate kolajne niso osvojili "za zeleno mizo".

Še najslabše, če je to moč tako zapisati, so se odrezali moški na posamični tekmi na veliki skakalnici. Tam je Zajc, kljub temu da je bil v zelo dobrem položaju po prvi seriji, izgubil tri mesta in končal kot šesti, vsi drugi pa so se zvrstili od desetega do 12. mesta, in sicer Peter Prevc, Lovro Kos in Cene Prevc. V svetovnem pokalu bi takšen nastop pomenil zelo dobro ekipno predstavo, na OI pa štejejo kolajne.

Vsi seštevki skokov na veliki skakalnici pa so napovedovali najmanj kolajno, če ne celo zlato na ekipni tekmi. Na njej so nastopili brata Prevc, Peter in Cene, ter Zajc in Kos. Konstantne skoke ter visoko raven so varovanci Roberta Hrgote prenesli tudi na zadnjo tekmo, na koncu pa je za novo zmago zmanjkalo nekaj sreče pri razmerah.

"Cilj je bil osvojiti tri medalje, eno posamično ter dve ekipni. Pol točke nas je ločilo od doseženega cilja, kar je že res skoraj kičasto. Vseeno resnično zadovoljni zapuščamo olimpijske igre," je o nastopih na OI razpredal glavni trener slovenske moške ekipe Robert Hrgota. "Zelo lepo je, ko lahko rečeš, da smo imeli smolo ter osvojili drugo mesto. Če bi imeli malo več sreče, bi postali olimpijski prvaki. To te po eni strani res veseli. Zame je to srebro kot zlato," je še dodal Hrgota.

Slovenski smučarski skakalci | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav je bera kolajn s skakalnice v Zhangjiakouju izjemna, bi lahko bila tudi višja. Prav na vseh tekmah so bili Slovenci blizu, skakalke pa so upravičeno lahko razočarane, ker ni na olimpijskem sporedu ni bilo ekipne preizkušnje. Tam bi bila slovenska izbrana vrsta izrazita favoritinja za zlato.

A Slovenke bodo morale še nekoliko počakati na svojo priložnost. Športi so določeni precej vnaprej, za Peking pa zaradi statusa ženskih skokov pred leti še niso bile v pogovorih za še kakšno dodatno tekmo, dobile so le priložnost na tekmi mešanih ekip. Kaj lahko bi se to spremenilo že za Cortino in Milano, kjer bodo OI čez štiri leta.

"Absolutno, to sploh ni vprašanje. Mislim, da bi si ženske zaslužile ekipno tekmo na olimpijskih igrah ter tudi skoke na veliki napravi. Ne vem, zakaj ne? V svetovnem pokalu bodo imele kmalu več tekem na velikih skakalnicah, zato si zaslužijo biti enakovredne moškim na olimpijskih igrah," je na to temo dejal Damjan.

Do konca sezone še vrhunci na letalnicah

Tako Hrgota kot Damjan sta se nato pomudila še pri napovedi preostanka sezone, ki bo dolga, a prinaša tudi veliko izzivov, tudi z marčevskim svetovnim prvenstvom v poletih v Vikersundu.

"Fantje v tem trenutku zagotovo ne mislijo na naslednji dan, zdaj se morajo spočiti, naužiti občutkov ter pozornosti, ki jo bodo dobili ... V glavnem morajo uživati. Potem pa se nadaljuje svetovni pokal v Lahtiju, nato sledi selitev na Norveško, kjer bo za konec turneje svetovno prvenstvo v poletih v Vikersundu. Zatem pa še poleti v Oberstdorfu in Planici. Naj ostanejo v takšni formi, kot so, potem se nimamo bati za lepe rezultate," je prepričan Damjan.

Hrgota je ob tem spomnil tudi na SP v nordijskih disciplinah, ki bo prihodnje leto v Planici. "Kmalu nas čaka domače SP, a oddelati moramo še letošnjo sezono do konca. Čaka nas še SP v poletih, ampak počasi se je treba že začeti pripravljati na pomembno naslednjo sezono, če ostane tako, kot je," je na svojo prihodnost namignil Hrgota.

Ob takšnih uspehih na OI ter po izidih v svetovnem pokalu tako moški del kot ženski, ki ga vodi Zoran Zupančič, ne bi smela imeti skrbi za prihodnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice