Šport > Zimski športi
17884 ogledov

Ilka v solzah: Nastop ponesrečen, pred kamero se je zlomila

Ilka Štuhec Profimedia
Suterjeva na smukaškem Olimpu nasledila Goggio.

Smučarka Corinne Suter iz Švice je nova olimpijska prvakinja v smuku. Sedemindvajsetletnica iz Schwyza je za prvo olimpijsko kolajno premagala branilko naslova iz Pyeongchanga Italijanko Sofio Goggia. Na zmagovalnem odru sta končali dve Italijanki, saj je bron na svojih prvih olimpijskih igrah pripadel Nadii Delago.

Italijanka Elena Curtoni je po polurnem zamiku začetka zaradi močnega vetra v zgornjem delu proge s startno številko 1 s časom 1:32,87 na progi Skala visoko postavila hitrostno letvico.

Prehitela jo je šele rojakinja Delagova, 24-letnica, ki je nastopila na svojem drugem velikem tekmovanju po SP v Cortini d'Ampezzo. S startno številko 11 je Curtonijevo potisnila na drugo mesto za 43 stotink sekunde.

Nova sprememba vodstva je bila pri številki 13, ki jo je nosila branilka naslova iz Pyeongchanga Goggia, ki je s kar 41 stotink sekunde prednosti prevzela vodstvo. Tekmovalka iz Bergama še nekaj tednov pred OI ni vedela, ali bo po hudem padcu na superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo in poškodbi kolena sploh lahko nastopila.

Sofia Goggia | Avtor: Profimedia Profimedia

Zadišalo je po trojnem italijanskem zmagoslavju. A na startu je bilo še nekaj odličnih tekmovalk. Med njimi pa je svojo nalogo odlično opravila Suterjeva.

Švicarka je popolno italijansko veselico pokvarila s številko 15. Za 16 stotink sekunde je prehitela Goggio, ki ne bo prišla do drugega olimpijskega zlata po vrsti. In to je bila tudi končna razvrstitev na odru za zmagovalke.

Suterjeva je naslovu svetovne prvakinje z lanskega SP v Cortini d'Ampezzo dodala še naslov olimpijske šampionke v kraljevski disciplini.

Corinne Suter | Avtor: Profimedia Profimedia

V svoji vitrini ima tudi mala kristalna globusa, smukaškega in superveleslalomskega, iz leta 2020. Svojo zbirko lahko še obogati, saj v svetovnem pokalu v smukaškem seštevku zaseda drugo mesto za Goggio, ki je v tej sezoni pred Pekingom zmagala na štirih od šestih smukov, Suterjeva je zmagala enkrat.

Slovenski izkupiček pa je bil skromen. Ilka Štuhec je svoj zadnji olimpijski nastop v karieri končala na 22. mestu (+3,01), Maruša Ferk Saioni (+3,12) je zaostala 11 stotink za Štuhčevo za 23. mesto.

Štuhčeva se na novi zelo zahtevni progi ni znašla, njen zadnji olimpijski nastop je bil v slogu treningov. Zaradi težav z bolečinami v hrbtu je že izpustila olimpijski superveleslalom.

Dvakratna svetovna prvakinja je prišla v cilj z velikim zaostankom 2,85 sekunde, kar je takrat pomenil 13. čas. Olimpijski smuki ji niso usojeni. Štuhčeva ni izboljšala desetega mesta v smuku iz OI v Sočiju leta 2014.

Ilka Štuhec | Avtor: Epa Epa

Mariborčanka, ki je bila nosilka slovenske zastave na slovesnosti ob odprtju na stadionu Ptičje gnezdo v Pekingu, na alpski kombinaciji ne bo nastopila. Tudi na naslednjih zimskih olimpijskih igrah leta 2026 v Cortini d'Ampezzo ne namerava tekmovati.

"Kar se tiče treningov in priprav smo naredili vse, žal mi jo je zagodel hrbet, tudi danes ni bilo ravno super, se pozna na nastopu. In to je to," je v solzah svoj nastop opisala Štuhčeva v prvi izjavi za TV Slovenija.

Dvakratna svetovna prvakinja je v prvih mislih komajda zadrževala solze po zadnjem olimpijskem nastopu v karieri, kar je najavila pred dnevi. "Vesela ravno ne morem biti, to je dejstvo. Po drugi strani pa si tudi nimam kaj očitati. Žal je bilo danes to to. Prve dni je bilo še v redu ...," je dejala, preden so jo premagala čustva.

Tipični nasmeh se je nato vendarle nekajkrat vrnil na obraz Mariborčanke. Dejala je, da je čutila bolečine v hrbtu, a je na startu nanje pozabila. Ko pa je odpela smuči v izteku, se je bolečina vrnila. Kot je dodala, gre za povsem novo bolečino oziroma vnetje, ki je očitno prišlo z zakasnitvijo po nekaterih prejšnjih težavah.

"V prvi vrsti bi rada pozdravila hrbet, sezone še ni konec," je nato dejala ob vprašanju, če razmišlja celo o koncu kariere. Po odgovorih sodeč tako daleč še ni, čeprav je današnji zaostanek ocenila zgolj z besedo "ogromen".

"Imela sem načrt, kako kje odsmučati, kaj narediti, kje pridobiti čas, vendar enostavno nisem imela neke prave moči, da bi stopila na smučko, naredila zavoj, kar se seveda pozna na času," je razkrila Štuhčeva in dodala: "Tudi danes nisem bila prepričana, ali bom lahko startala." Pretekli teden je zaradi bolečin izpustila superveleslalom.

"Kot smo rekli nekaj dni pred superveleslalomom, sem na treningu očitno naredila neko napako, enostavno sem začela čutiti močne bolečine v hrbtu. Skušali smo jih odpraviti, a je vse skupaj nihalo. Sprva je bilo malo boljše, kdaj malo slabše, potem spet boljše, a smučanje pri tem ni pomagalo. Danes je bila tekma. Kakršna je bila, je bila," je še čustveno dodala 31-letna Mariborčanka.

Od štirih zlatih odličij v hitrih disciplinah so Švicarji na Kitajskem vzeli tri, Beat Feuz in Suterjeva sta zlata v smuku, Lara Gut-Behrami, ki se ji danes smuk ni izšel po načrtih, je bila zlata v superveleslalomu. Švicar Marco Odermatt je osvojil tudi olimpijski veleslalom.

Po zaslugi Suterjeve imajo Švicarke šest zlatih olimpijskih smukaških odličij, eno več od Avstrijk. V alpskem smučanju pa 14 ženskih zlatih, s čimer so se Švicarke izenačile z Nemkami na prvem mestu. Avstrijke ostajajo pri 13 zlatih olimpijskih kolajnah v alpskem smučanju.

 

* Izidi, smuk, ženske:
 1. Corinne Suter (Švi)    1:31,87
 2. Sofia Goggia (Ita)     1:32,03 +0,16
 3. Nadia Delago (Ita)     1:32,44 +0,57
 4. Kira Weidle (Nem)     1:32,58 +0,71
 5. Elena Curtoni (Ita)    1:32,87 +1,00
 6. Joana Hählen (Švi)     1:33,16 +1,29
 7. Cornelia Hütter (Avt)   1:33,35 +1,48
 8. Mirjam Puchner (Avt)    1:33,45 +1,58
  Marie-Michele Gagnon (Kan) 1:33,45 +1,58
10. Laura Gauche (Fra)     1:33,47 +1,60
...
22. Ilka Štuhec (Slo)     1:34,88 +3,01
23. Maruša Ferk Saioni (Slo)  1:34,99 +3,12
...
 
Komentarjev 5
 • mihatirs 10:16 15.februar 2022.

  brez zamere ampak vsi vidimo, da od menjave trenerja niti blizu ni najboljšim...zaostanek 3 sekunde pa je alarm...ali zamenjat ekipo nazaj na staro ali pa pokoj.

 • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 09:20 15.februar 2022.

  Čestitam za uspehe in trud. A realnost posledic poškodb jo je dohitela. Ni pa potrebno zato zmanjševati dosežkov v karieri. Ko se bo umirila, bo lahko z dvignjeno glavo gledala na svoje obdobje in mesto v smučariji.

 • leonardo 08:08 15.februar 2022.

  Ona je topčno vedela, da ni več sposobna dosegati najvišjih mest in so te solze " krokodilje solze". Ne obsojam jo ker ni nič dosegla ampak to, da je sploh šla.

Sorodne novice