Šport > Zimski športi
18474 ogledov

Kranjec s sanjsko 2. vožnjo do srebra

Žan Kranjec Epa
Čudež na Kitajskem. Žan Kranjec v srhljivki olimpijskega veleslaloma na progi Ledena reka ponovil Jureta Franka iz leta 1984. Iz osmega je s sanjsko 2. vožnjo skočil do srebra.

Žan Kranjec je osvojil srebrno kolajno na zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem. Devetindvajsetletni slovenski alpski smučar je vrhunsko odpeljal finalno vožnjo, do svojega prvega odličja na največjih tekmovanjih pa se je zavihtel z osmega mesta po prvi vožnji. Kranjec je Sloveniji priboril šesto odličje v Pekingu.

veleslalom Povzdignil glas Šport Kostelić na glas povedal to, česar si drugi ne upajo: "To se na OI ne bi smelo zgoditi"

Kranjec je postal naslednik Jureta Franka, ki je srebro v veleslalomu, sploh prvo slovensko olimpijsko kolajno na zimskih igrah, osvojil daljnega leta 1984 na igrah v Sarajevu.

Danes je bil od Kranjca boljši zgolj prvi favorit Švicar Marco Odermatt, ki je osvojil zlato, Kranjca pa prehitel za 19 stotink sekunde. Francoz Mathieu Faivre je osvojil bron, njegov zaostanek je znašal 1,34 sekunde.

Timi Zajc Praznih rok Šport Velika priložnost splavala po vodi, Slovenija brez medalje

Tudi na igrah v Sarajevu je bil od Franka boljši Švicar, takrat je slavil Max Julen, ki je Slovenca, takrat še pod jugoslovansko zastavo, prehitel za 23 stotink sekunde.

Kranjec je Sloveniji priboril jubilejno deseto olimpijsko kolajno v alpskem smučanju, osmo pod slovensko zastavo.

Kranjec je edini predstavnik slovenske moške ekipe za tehnični disciplini na igrah na Kitajskem. Nastopil bo tudi v slalomu in na paralelni tekmi mešanih ekip.

Komentarjev 5
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:53 13.februar 2022.

    Čestitke Žanu za uspeh kariere!!! Mogoče se bo slišalo čudno, vendar sam menim, da je Žanu kolajno prinesel razplet po prvi vožnji in njegov, glede na dolžino proge, dokaj velik zaostanek. Tak razplet mu je omogočil, da se v drugo ...prikaži več na progo poda neobremenjen, poizkuša narediti sanjsko vožnjo (traumfahrt) in s tem pritisk prenesti na tekmece, ki so šli na progo za njim, kar mu je v popolnosti uspelo. Če bi bil Žan že po prvi vožnji v območju kolajn je vprašanje, če bi se izteklo na idealen način!?

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:20 13.februar 2022.

    Bravo . Res mu privoščim ta vrhunski uspeh.

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 09:19 13.februar 2022.

    Čestitam za izvrsten uspeh, jutri se bo pa nadaljeval s smučarskimi skoki.

Sorodne novice