Šport > Zimski športi
1070 ogledov

"Že pri prvih vratih sem imel dober občutek"

Žan Kranjec Epa
Smučar Žan Kranjec je Sloveniji priboril šesto kolajno na olimpijskih igrah v Pekingu.

S sijajno drugo vožnjo je bil Žan Kranjec blizu tudi zlatemu odličju, ki ga je za Švico osvojil najboljši veleslalomist sezone Marco Odermatt. Devetindvajsetletnik je imel že od prvih zavojev finalne vožnje dober občutek, vseeno pa je bil v izteku še nekaj časa nervozen.

"Medalja je težja, kot sem mislil," je v pogovoru z novinarji v mešani coni za začetek dejal današnji junak veleslalomske preizkušnje.

Kot je dejal, je prikazal dve različni vožnji, tudi zaradi razmer, ki v prvo niso bile najboljše. "V prvi sem imel nekaj težav, nisem se najbolje počutil na smučeh, boril pa sem se ves čas. Pred drugo vožnjo sem bil malo nervozen, ali bom imel boljše občutke ali bo spet težka borba, bom dovolj hiter. Vedel sem, da imam do tretjega mesta kar nekaj zaostanka," je še dodal Vodičan.

V drugo je startal napadalno, a ne brezglavo. "Že pri prvih vratih sem imel dober občutek in potem sem samo napadal do cilja. Napadal nisem brezglavo, ampak tako, kot je treba," je pristavil.

Prvo slovensko kolajno na zimskih olimpijskih igrah je osvojil Jure Franko. Ob Žanovem uspehu Šport Prvi dobitnik slovenske kolajne na ZOI tudi s kakšno solzo Žan Kranjec Klofuta za Hrvata Šport Razočarani Hrvat spregovoril o kolajni Žana Kranjca

"Proga ni bila optimalna, ampak razmere so bile za vse iste. Kar se tiče podlage, ni bila tako slaba, so jo dobro sčistili. Vidljivost v drugi vožnji je bila malenkost boljša in je bilo lažje smučati. Razdalje med vratci so bile zelo kratke, proga je bila zavita. S tem so hoteli podaljšati čas proge. Ni bilo lahko, ampak se je izšlo tako, kot sem si zaželel," je o razmerah še dodal Kranjec, ki je za Odermattom v cilju zaostal 19 stotink.

Pred tem je nestrpno čakal, kaj mu bo sijajna druga vožnja prinesla. "Jaz sem svoje naredil, prevzel vodstvo z veliko prednostjo, po drugi strani pa sem bil vseeno nervozen, ker nisem želel končati četrti, peti, da bi mi ravno malo zmanjkalo do kolajne. Do zadnjega sem čakal, da pridejo za mano v cilj še preostali. Ko sem videl, da sem na stopničkah, je padlo veliko breme," je o čakanju dejal četrtouvrščeni iz Pyeongchanga pred štirimi leti.

Žan Kranjec | Avtor: Profimedia Profimedia

Kljub dobri olimpijski izkušnji iz Južne Koreje in nekaj vrhunskim sezonam v svetovnem pokalu v tej in lanski zimi ni ravno blestel. Določene vožnje so mu sicer uspele, toda stopničke z ledenika Rettenbach konec oktobra 2021 imajo že dolgo brado.

"Sezona ni šla, kot sem si zaželel, z izjemo začetka. Ampak potem, ko pridejo težji trenutki, si vseeno rečeš, da je to šport, del kariere in da ne smeš obupati. Moraš potegniti črto, da vidiš, kje so težave, kako bi jih lahko popravil. V takih trenutkih je vseeno dobro ostati miren, ne delati kakšne ekstremne panike. Vesel sem, da sem ostal vztrajen, da sem iskal napredke in kaj lahko popravim ter sem na najpomembnejši tekmi odsmučal tako, kot znam," je dejal.

Žan Kranjec Kranjec Šport Kranjec: Ko je prišel v cilj, ni verjel svojim očem Žan Kranjec Odzivi Šport Kranjcu je med prvimi čestital Hadalin: To je tisti 'lauf'

Na Kitajsko je prišel sproščen in na treningih dobro vozil. "Vedel sem, da je smučanje solidno, nisem pa točno vedel, ali bo danes za medaljo ali ne. Vedel sem, da sem lahko zraven. Malo mi je hodilo po glavi, ampak v takih trenutkih nimaš kaj 'komplicirati', na koncu moraš pokazati to, kar znaš, potem pa vidiš, kam sodiš. Veseli me, da sodim med najboljše," je še z nasmeškom na obrazu razlagal 29-letnik.

Na koncu ga je ugnal le to zimo prepričljivo najboljši smučar Odermatt. Tudi njegov nastop, ki je odločal o dobitniku zlate kolajne, je z nestrpnostjo spremljal. "Medaljo sem v tistem trenutku že imel. Še bolje bi bilo, če bi zmagal, ampak na koncu drugo mesto, nisem se preveč obremenjeval. Na zadnjem vmesnem času sem vseeno mislil, da bo zaostal, ampak očitno je dovolj dobro odpeljal zaključek in me za malo prehitel," je še enkrat zaključek podoživel Kranjec, ki je nastopil z zdaj zanj zagotovo še bolj srečno številko 13.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

Glavni trener Klemen Bergant je že po treningih januarja in po prihodu na Kitajsko vedel, da je njegov varovanec samozavesten in da dobro smuča. Seveda pa je tekma nekaj povsem drugega kot treningi na pomožnih terenih. "Velikokrat sem dejal, da je Žana težko prehiteti, če smuča, kot zna. Danes je naredil eno tako vožnjo, na pravi dan, da je dobil medaljo z velikih tekem," je ocenil Bergant.

"Žan ima za sabo težko leto in pol. Vemo, kaj se lani dogajalo. Tudi letos ni šlo vse po maslu. Hvala bogu smo v ekipi naredili nekatere spremembe. Tu na Kitajskem je bilo potem vprašanje, kako se bo njegova oprema obnašala na tem snegu. Žan od prvega dne ni imel težav. Prvi teden je deloval dobro, tako da teh vprašanj nismo imeli," je še poudaril.

Spremembe vključujejo predvsem menjavo serviserja, smuči pa so odšle v tovarno, kjer so jih nastavili na tovarniške nastavitve. Servis je prevzel Matjaž Požar, ki je bil dolga leta Bergantov pomočnik. Potem se je vse začelo sestavljati na svoje mesto. "Vsak dan, ko je dobival pozitivne odgovore na opremo, ki je za Žana izredno pomembna - če on ne čuti smuče pod sabo, ne bo smučal -, je bilo iz dneva v dan bolje," je dejal glavni trener.

Žan Kranjec Srhljivka Šport Kranjec s sanjsko 2. vožnjo do srebra

Temu je pritrdil tudi Kranjec. "Servis je pomemben vsem najboljšim smučarjem, ne samo meni. V drugo vožnjo sem vzel druge smučke. Na njih sem se veliko bolje počutil. Privoščil sem si lahko boljšo oporo. Tako jaz kot tudi najverjetneje marsikdo drug se mora na smučeh počutiti dobro, da lahko prikaže smučanje, ki ga zna," je dejal.

Za konec pa je najbolj pomembno sestavino pojasnil še Bergant. "Žan je vedel, da je dober, moraš pa to pokazati na tekmi. To, kar je naredil, je on naredil. To je njegova kolajna, ne moja, ne ekipna. Mi smo zraven, mu pomagamo, Žan pa je tisti, ki mora tekmovati. Takrat je sam, na progi je sam. Danes je svoj del naredil za oceno 10, tako, kot je treba," je sklenil Bergant.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.