Šport > Zimski športi
340 ogledov

Slovenci prvič v 38 letih, na prvi predaji šesti

smučarski tek, Rusija Profimedia
Rusi zmagali v štafeti, Slovenci 14.

Ruski smučarski tekači so osvojili zlato v štafeti na olimpijskih igrah v Pekingu. Na 4 X 10 km je bila srebrna Norveška (+1:07,2), bronasta pa Francija (1:16,4). Slovenci so bili 14., predzadnji. Miha Šimenc je predal šesti, sledili so Miha Ličef, Vili Črv in Janez Lampič, ki pa je zaostal za krog in predčasno končal slovenski nastop.

Med 15 reprezentancami na startnem seznamu je bila prvič po osamosvojitvi na OI tudi slovenska, iz četverice je na progi v Zhangjiakouu daleč največ opravil Šimec in bil na uvodni predaji le za Rusi, Nemci, Italijani, Norvežani in Francozi.

"Vesel sem svojega teka. Končno mi je uspelo pokazati, kaj imam v sebi. Vse se je 'poklopilo', smuči so bile fantastične, hvala servisu in ostali ekipi, pa tudi počutil sem se zelo dobro. Ta nastop je že veliko spremenil v moji glavi. Obupal sem malo že nad to sezono, zdaj pa vidim, da se je treba le usmeriti pravilno, imeti je treba še dobre smuči in malo sreče, pa se pride do dobrega nastopa, ki sem ga očitno sposoben," je za radio Slovenija povedal Šimenc.

V štafetnem teku na ZOI doslej slovenski predstavniki pod samostojno zastavo še niso nastopili. Zadnjič so bili štirje Slovenci v štafeti leta 1984 v Sarajevu za nekdanjo jugoslovansko reprezentanco.

"S fanti smo komaj čakali na tole tekmo. Štafeta vse poveže, delamo drug za drugega in to je dodatni motiv, da več iztisneš iz sebe. V zadnjem vzponu sem tako porabil še zadnje atome moči," je dodal Šimenc.

Miha Šimenc | Avtor: Profimedia Profimedia

V prvem delu uvodne predaje je bil v drugi zasledovalni skupini na 10. mestu, nato pa se je v njej obdržal na devetem mestu in tekel skupaj z Japoncem in Švicarjem. Slabih 15 sekund pred njimi je bilo pet reprezentanc, ki so imele že dobre pol minute zaostanka za vodilnim Rusom Aleksejem Červotkinom, ki je dolgo narekoval izjemen ritem.

Ob predaji sta bila Rusu najbližje Nemec in Italijan, 23, 24 sekund sta bila zadaj, Norvežan je predal četrti še deset sekund pozneje. Šved je že pred tem nazadoval v "slovensko skupino", v kateri so bili tako štirje tekači s slabo minuto zaostanka. Med njimi je kot skupno šesti predal prav Šimenc (+56,8).

Za rusko vrsto je v drugi predaji nastopil njihov najboljši mož Aleksander Boljšunov. Ličef ni zdržal, kmalu je zdrsnil na deseto mesto in bil nekaj časa skupaj s Fincem minuto in 44 sekund za Rusi. Ličefu, ki je v drugem delu tekel sam, se je približal Čeh in ga nato tudi prehitel, podobno nekaj kilometrov pozneje še tekač ZDA.

Ličef je predal na 12. mestu, štiri minute in 44 sekund za Rusijo. Boljšunov je bil na čelu skoraj minuto pred norveško in švedsko štafeto, ki sta se tedaj nekoliko odmaknili od zasledovalcev, ter je tako podvojil prednost.

Po dveh izmenjavah v klasičnem koraku sta sledili naslednji v prosti tehniki. Črva sta že na začetku tretje predaje lovila Kitajec in Kanadčan ter bila po kilometru in 100 metrih že pred njim. Za Slovenijo je bila tako tedaj le še Estonija, ki je bila kmalu izločena iz nastopa, ker so jih najboljši prehiteli za krog.

Črv je Lampiču predal sedem minut in devet sekund za Rusi na 13. mestu, po dobrih 33 kilometrih nastopa pa je bila tudi Slovenija izločena, ker je zaostala za krog za vodilnimi Rusi.

Denis Spicov je zadnjič predal 45 sekund pred Norveško, tej sta bili povsem blizu še Švedska in Francija. Skoraj dve minuti za Rusi je bila Nemčija na petem mestu že izven boja za odličja.

Zadnji Rus v smučini je bil Sergej Ustjugov, ki je brez težav ohranil veliko prednost. V boju za srebro sta bila Francija in Norveška kilometer in 300 m pred ciljem še poravnani.

Nato pa je pospešil Johannes Hoesflot Klaebo, Maurice Manificat mu ni mogel več slediti in Norveška je osvojila drugo mesto že precej pred ciljno ravnino. Francija je bila bronasta že na prejšnjih OI ter tretja tudi na prejšnjih dveh SP.

"Povprečen nastop sem imel. A tekel sem sam, v prvi predaji je bila še skupina. Malo izgubiš občutek, če si med tekom dober ali slab. Sledi pa še ekipni sprint prihodnji teden, če bova s Šimencem odtekla dobro, lahko doseževa lep izid," je napovedal Črv, kot najboljši Slovenec 42. na posamični sprinterski tekmi, 44. je bil Miha Šimenc.

* Smučarski tek, štafeta 4 X 10 km, moški:
ZLATO:  Ruski olimpijski komite
SREBRO: Norveška
BRON:   Francija
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice