Šport > Zimski športi
2248 ogledov

Prvi dobitnik slovenske kolajne na ZOI tudi s kakšno solzo

Jure Franko Anže Petkovšek
Kranjčevega srebra se 38 let po enakem uspehu veseli tudi Jure Franko.

Srebrna medalja Žana Kranjca na veleslalomski tekmi v Pekingu je šele druga v zgodovini slovenskega moškega alpskega smučanja v tej disciplini. Prva je stara že 38 let in jo je v Sarajevu takrat še za Jugoslavijo osvojil Jure Franko. Slednji si je zato z zanimanjem ogledal današnjo tekmo in se veselil skupaj s svojim naslednikom.

Kot je povedal, se je uspeha zelo razveselil in priznal, da mu ponavadi ob takih trenutkih na obraz priteče tudi kakšna solza. Še posebej v njegovih letih, ko začneš razumeti, kar vse se mora sestaviti, da se zgodi nek takšen uspeh, je dodal.

Priznava, da po prvi vožnji ni pričakoval takšnega Kranjčevega preskoka, a so bile v drugi razmere na progi precej drugačne in zahtevne, v snežnem metežu pa se je vsak moral znajti po svoje. "Mislim, da so te razmere tudi smučarje v kar veliki meri presenetile, a je bil razplet nor in zgodovinski," je bil vesel dobitnik sploh prve jugoslovanske zimske olimpijske medalje.

Žan Kranjec Kranjec Šport Kranjec: Ko je prišel v cilj, ni verjel svojim očem Žan Kranjec Odzivi Šport Kranjcu je med prvimi čestital Hadalin: To je tisti 'lauf' Žan Kranjec Srhljivka Šport Kranjec s sanjsko 2. vožnjo do srebra

Kot je povedal, so to za vsakega športnika izjemni trenutki, ki te zaznamujejo za vse življenje. Žan Kranjec se po njegovih besedah tega še ne zaveda, je pa vesel, da bo imel to čas spoznavati še dolga leta. Tudi sam se še vedno z radostjo spominja svojega največjega uspeha na olimpijski progi na Bjelašnici, kjer je prav tako leta 1984 po prvi vožnji bil četrti, v finalu pa ga je na koncu premagal le Švicar Max Julen. Frankov uspeh sta dopolnila Boris Strel in Bojan Križaj, prvi je veleslalomsko tekmo končal na petem, drugi pa na devetem mestu.

Na ponovitev veleslalomskega srebra med moškimi je bilo treba čakati skoraj štiri desetletja, med ženskami je sicer zlato v Sočiju osvojila Tina Maze, Franko pa je v šali dejal, da tudi Krajncu ne bi nič zameril, če bi ga prekosil. "Ob takih dosežkih se vselej počutiš del uspeha. Tako kot je nam Bojan Križaj tlakoval pot s prvimi zmagami v svetovnem pokalu, pa Boris Strel s bronom na svetovnem prvenstvu. To so vse zgodovinski mejniki, ki so podlaga za naslednje generacije, da presegajo naše dosežke," je še dodal Franko.

Jure Franko s klobukom srebrna medalja Sarajevo 1984 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Ob Kranjčevem prihodu v cilj je bil prepričan v medaljo, saj je v danih pogojih odvozil praktično brez napake. Med vožnjo poznejšega olimpijskega prvaka Marca Odermatta se je celo že pripravljal na slavje ob zlati medalji, tudi s SMS sporočili za svoje najboljše prijatelje, pa se je na koncu izšlo drugače v nekaj zadnjih vratcih.

Žan Kranjec Klofuta za Hrvata Šport Razočarani Hrvat spregovoril o kolajni Žana Kranjca

V Radovljici živeča legenda sicer z veseljem spremlja tudi druge olimpijske tekme v kitajski prestolnici in njeni okolici. "Med prijatelji sem pred igrami napovedal sedem medalj. V ponedeljek imamo še ekipno tekmo v skokih, tako da bo očitno vse po mojih pričakovanjih in bo padla pijača," je z nasmehom še dejal nekdanji smučar, ki bo konec marca dopolnil okroglih 60 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.