Šport > Zimski športi
11764 ogledov

Noro, koliko boljše razmere so imeli Avstrijci! Ta številka pove vse!

smučarski skoki Epa
Slovenski smučarski skakalci so na fenomenalen način s srebrno medaljo zaključili letošnje Olimpijske igre, a vseeno ostaja grenak priokus. A zgolj zato, ker obstaja občutek, da so si s svojimi skoki zaslužili še nekoliko več.

Slovenski smučarski skakalci Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc (934,4 točke), vodilni po prvi seriji, so današnjo zadnjo skakalno tekmo teh olimpijskih iger v Pekingu, moštveno preizkušnjo, končali na drugem mestu. Z 8,3 točke prednosti so zmagali Avstrijci, tretji pa so bili Nemci (922,9,).

Naši orli so tako znova navdušili Slovenijo, saj so zlati medalji Urše Bogataj, bronu Nike Križnar in zlatu z mešane ekipne tekme dodali še edino manjkajočo medaljo z letošnjih Iger, olimpijsko srebro.

Ekstremne razmere Šport Slovenci poskrbeli za sanjski zaključek skakalnega programa

A kljub odličnemu srebru ostaja nekoliko grenak priokus, pa še ta zgolj zato, ker so naši orli resnično odlično opravili svoje delo in bi si verjetno zaslužili celo olimpijski naslov, a je tokrat za najvišjo stopničko zmanjkala zgolj boginja Fortuna, ki se je resnično nasmehnila Avstrijcem.

Avstrijci, katerim je sicer potrebno čestitati za zmago in zelo dobre skoke, so namreč za razliko od naših skakalcev imeli dosti več sreče z vetrovnimi razmerami. V današnjih časih se sicer poizkuša različne vetrovne pogoje nekoliko korigirati z vetrovno izravnavo, a vseeno ga ni skakalca, ki si ne bi želel, da ima nekoliko boljši veter in posledično nekoliko slabšo izravnavo.

smučarski skoki | Avtor: Profimedia Profimedia

In če pogledamo celotno tekmo, so imeli avstrijski skakalci kar za 13,5 točk ugodnejši veter od Slovencev! Naši skakalci so se morali namreč boriti z vetrom v hrbet, ki nam je prinesel v končni izkupiček kar 49,2 točk, medtem ko so Avstrijci, ki so vmes imeli celo nekaj vzgona, zaradi vetra dobili le dodatnih 35,7 točk.

Koliko pomeni dober veter, je bilo najbolj očitno v primeru Timija Zajca in Jana Hörla, saj so avstrijski skakalci glede na Slovenijo pridobili svojo največjo prednost ravno v omenjenem dvoboju.

smučarski skoki | Avtor: Profimedia Profimedia

Avstrijec je namreč v obeh skokih skupaj (pri enem je imel celo vzgon) imel kar za 19,8 točk boljše razmere! Zaradi tega je tudi Timija preskočil skupaj kar za 20,5 metrov. To pa še ni bilo vse.

Kar pa vetrovna izravnava ne pove, je dejstvo, da je zaradi toliko daljšega skoka Avstrijec dobil tudi dosti lepše sodniške ocene in na koncu je jasno, da je bil prav veter tisti, ki je poskrbel, da je Hörl proti olimpijskemu prvaku s tekme mešanih ekip svoji reprezentanci priskakal 23,1 točk prednosti, kar je bilo na koncu dovolj, da so avstrijski skakalci slavili z dobrimi osmimi točkami prednosti.

smučarski skoki | Avtor: Profimedia Profimedia

Če smo se po četrtem mestu Petra Prevca še lahko na koga jezili, ker smo bili mnenja, da so ga sodniki preslabo ocenili, tokrat ne moremo nikomur očitati ničesar. Naši so tokrat preprosto imeli smolo, a so še enkrat več dokazali, da so v normalnih razmerah trenutno najboljša reprezentanca na svetu, ki si za svoj nastop znova zasluži zgolj čestitke.

Kot je rekel že trener Robert Hrgota: "Pred našimi fanti lahko samo damo kapo, oziroma masko dol."

Sara Takanashi Farse še ni konec Šport Zaradi pritiska Nemcev po sporni tekmi se obeta sprememba dolgoletnih pravil! Peter Prevc Slovenci med favoriti Šport Hrgota: Naši dresi so pripravljeni, za tuje pa ne morem govoriti
 
Komentarjev 3
 • ico8 17:53 14.februar 2022.

  Ne gnjavite, ker bi bili tiho kot misi, ce bi bilo obratno. To je "nasa" nepristranost, nje de-de bi rekel mocvirski opankar!

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 17:01 14.februar 2022.

  Vodja tekmovanja lahko počaka, da se veter umiri ali pa prižge zeleno takoj, ko se le za sekundo sunek pritaji....Pri naših niso nikoli čakali...

 • Avatar Jaka Steiner
  jaka4 16:41 14.februar 2022.

  Super, če bi imeli z Avstrijci enakovredne vremenske razmere, bi se veselili zlata, odlično je pa tudi srebro.