Šport > Zimski športi
929 ogledov

Hrgota: Naši dresi so pripravljeni, za tuje pa ne morem govoriti

Peter Prevc Epa
Slovenska javnost bo v soboto opoldne v času zgodnjega kosila znova prikovana pred ekrani ob drugi posamični tekmi skakalcev na olimpijskih igrah v Pekingu.

Slovenski izkupiček na letošnjih ZOI je, kar se skokov tiče, odličen. Dve zlati kolajni ter bron s srednje skakalnice so delo Urše Bogataj, Nike Križnar, Timija Zajca ter Petra Prevca. S to četverico je namreč Slovenija gladko slavila v konkurenci mešanih ekip ne glede na fiasko z diskvalifikacijami, Bogatajeva in Križnarjeva pa sta na edini ženski posamični tekmi osvojili zlato oz. bron.

Ni veliko manjkalo, da bi se z bronom po posamični tekmi na srednji skakalnici okitil tudi Peter Prevc. Na koncu je zmanjkalo pol točke, pozneje pa je vendarle prišel do kolajne, in to zlata na mešani tekmi. Devetindvajsetletnik meni, da pri dokazovanju, da še zmore, še zdaleč ni rekel zadnje. "Gre za to, da pokažem, da ni bila sreča. Nimajo vsi priložnosti sploh nastopiti na olimpijskih igrah, že v Sloveniji jih je kar nekaj ostalo doma. Zato je treba priložnost, ki jo imaš, izkoristiti," je prepričan tretji v kvalifikacijah.

"Malo te tak rezultat pomiri, po drugi strani pa se je treba zavedati, da to jutri na tekmi nič ne prinese. Norvežani so bili na mali skakalnici v kvalifikacijah tudi prvi in drugi, pa se jim na tekmi nato ni izšlo. Treba je ostati prizemljen in vedeti, da je to samo potrditev, jutri pa bodo rezila spet nabrušena," je slikovito dodal v tem trenutku najboljši slovenski skakalec.

Peter Prevc Peking 2022 | Avtor: Epa Epa

O najstarejšemu od bratov Prevc se je po koncu kvalifikacij razgovoril tudi glavni trener Robert Hrgota. Prepričan je, da so bili temelji za tako dobre nastope postavljeni že v pripravljalnem obdobju. "Več stvari je, ne le ena, zaradi katere so se stvari pri Petru izboljšale. Že pred zimo smo opozarjali, da je Peter blizu, ampak je manjkala pika na i. Veseli me, da se je to lepo izšlo na olimpijskih igrah. Treba pa je to potrditi še na dveh preostalih tekmah. Želim si, da nadaljuje v tem ritmu, vemo, da se priložnosti ne ustraši, ampak jo izkoristi ter zagrabi z obema rokama," je ocenil Hrgota.

Glede na zgoščenost svetovnega vrha glavni trener vidi vsaj 15 kandidatov, ki se lahko dokopljejo do kolajne. Med njimi je tudi precej Slovencev. "Lahko naštejem vsaj 12, 13 imen, ki lahko osvojijo medaljo, še več. Me pa veseli, da so med temi štirje Slovenci. Naša glavna naloga je, da se ne obremenjujemo s tem, kaj se lahko zgodi in kaj ne, temveč se obremenjujemo s stvarmi, na katere imamo vpliv. To so zbranost, sproščenost, pripravljenost ter sam skok. Potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo. Na mali skakalnici smo videli, kam nas to pelje. Želimo, da bo podobno tudi na večji," je dejal in hitro dodal: "S tiste pol točke več."

Po mnenju glavnega trenerja bi lahko bili ob dobrih skokih v igri za kolajno tudi preostali trije slovenski skakalci. V kvalifikacijah deseti Cene Prevc o tem ne razmišlja, čeprav tudi tekme za zdaj ne vidi kaj bistveno drugače kot tiste v svetovnem pokalu. "Za nas je ritem povsem enak in to tudi pričakujem. Dokler jutri ne bom na vrhu naleta, nimam pojma, kaj se bo z mano dogajalo. Da bi mi glava nekam zbezljala, me ne skrbi, saj mi gre, kar se tega tiče, letos precej bolje," je poudaril letos precej bolj stabilni skakalec iz Selške doline.

Cene Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

Konstantne nastope pa še vedno išče Lovro Kos. Na novoletni turneji je bil skupno odličen sedmi, v Zhangjiakouju pa se je na trenutke lovil, kar je bila posledica pristopa. Tega je zdaj, kot pravi, spremenil. "Malo manj sem razmišljal, kako bom skočil in kaj bom naredil, da bom napake popravil. Rekel sem si, da znam, da sem to že pokazal. Nehal sem razmišljati o skokih, ko sem v vasi. To zdaj počnem samo na skakalnici," je prepričan 22-letni skakalec.

S čim pa bi bil zadovoljen na tekmi? "Zelo bi bil zadovoljen z dvema takima skokoma, kot je bil danes prvi na treningu ali celo malo boljši. To bi bilo fenomenalno," je bil kot vedno kratek Kos.

V mešani coni je podobno odgovarjal tudi Timi Zajc. Dobitnik zlate kolajne s slovensko mešano ekipo ne želi kaj dosti spreminjati v primerjavi s tekmami na srednji skakalnici. "Naj bo podobno kot na mali skakalnici, saj kaj dosti za spreminjati ni. Treba se je naspati ter tako kot v zadnjih dneh skakati mirno in sproščeno."

Sproščeni pa so lahko skakalci tudi kar se tiče dresov, je prepričan Hrgota. Pri tem vprašanju se danes ni dolgo mudil. "Naši dresi so pripravljeni, za tuje pa ne morem govoriti, ker ne vem." Odvrnil je še, da so tako strokovni štab kot skakalci osredotočeni le na naslednji preizkušnji. "Ko si enkrat v tem ritmu, samo greš. V torek bo najbrž vse prišlo malo za nazaj, do ponedeljka pa bo raven pri vseh zelo visoka. Do ponedeljka bo res močna borba za vsake stopničke in tega se veselim."

Med glavne favorite stavnice za tekmo uvrščajo predvsem zmagovalca na srednji skakalnici Japonca Ryoyuja Kobayashija ter oba danes prepričljiva Norvežana, Mariusa Lindvika ter Halvorja Egnerja Graneruda. Visoko kotira tudi njun rojak Daniel Andre Tande, ki se je vrnil po izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom. Dobro skačejo tudi Avstrijec Stefan Kraft ter številni drugi, med njimi tako in drugače tudi vsi štirje Slovenci.

Timi Zajc | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice