Šport > Zimski športi
24490 ogledov

Zaradi pritiska Nemcev po sporni tekmi se obeta sprememba dolgoletnih pravil!

Horst Hüttel Profimedia
Ali bo Nemcem uspelo z zahtevo in nas čaka celo sprememba dolgoletnih pravil?

Medtem ko Slovenci slavimo Žana Kranjca in že našo šesto medaljo z letošnjih Olimpijskih iger v Pekingu, pa duhove še vedno buri tista tekma, ki nam je prinesla toliko veselja, premierna tekma mešanih ekip v smučarskih skokih.

Slovenska prepričljiva zmaga sicer ni sporna, a na žalost se v zadnjih dneh bolj kot o velikem slovenskem uspehu po tujih medijih govori o farsi s smučarskimi dresi, ko je bilo na tekmi diskvalificirano kar pet tekmovalk iz štirih skakalnih velesil.

Sara Takanashi | Avtor: Profimedia Profimedia

Japonska, Avstrija in Norveška so tako ostale brez možnosti za olimpijske medalje, katere so presentljivo romale v Rusijo in Kanado, medtem ko je Nemčija ostala celo brez nastopa v drugi seriji, potem ko je bil diskvalificirana olimpijska podprvakinja Katharina Althaus.

Poraz in odločitev žirije so mirno sprejeli le pri Japonski, medtem ko so druge "oškodovane" reprezentance prešle v ofenzivo ter napadle kontrolorko Agnieszko Baczkowsko ter Mednarodno smučarsko zvezo (FIS).

Najglasnejši so bili prav Nemci, kjer je prvi mož nordijskih disciplin Horst Hüttel že pred dnevi omenjeno tekmo označil za pravo parodijo, FIS pa obtožil, da nameravajo uničiti smučarske skoke in vse skupaj nazval s sramoto.

Horst Hüttel | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdaj pa je Hüttel nemškim medijem razkril, da so očitno njihove kritike obrodile sadove, saj naj bi jim uspelo FIS prepričati o spremembi dolgoletnih pravil, ki so nenadoma postala tako sporna.

Pri FIS-u naj bi se tako že razpravljalo o vpeljavi novih pravil, kjer bi se drugače kontroliralo opremo. Po novem naj bi se namreč kontrola opreme izvršila zgolj na vrhu skakalnice, kasnejše diskvalifikacije po samem skoku pa ne bodo več možne. Ko bi skakalec na zaletišču enkrat dobil dovoljenje za skok, naj bi bil povsem varen.

Treba je priznati, da predlog nemške reprezentance niti ni napačen, a je po drugi strani zanimivo, kako hitro se skoči v akcijo in se ukrepa, ko se pritoži takšna reprezentanca, kot je nemška. Bi tako hitro ukrepali tudi, če bi se pritožila slovenska?

Komentarjev 3
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 07:49 14.februar 2022.

    nekam znano je to,ko nekaj ne dosežejo bi pa pravila spreminjali ali celo zakone

  • SamoResnica 06:49 14.februar 2022.

    Pritožuje se tisti, ki "hvata krivine", ne tisti, ki dela po pravilih. Očitno se vidi, kdo upravlja s smučarskimi skoki.

  • matermila 06:45 14.februar 2022.

    Južno od Kolpe bi rekli: para buši gde ni burgija neče.

Sorodne novice