Šport > Zimski športi
30216 ogledov

Farsa! Šampionke v solzah, trenerji besni: "V soboto je skakala z istim dresom!"

Sara Takanashi Reševalni pas/Twitter
Nesrečna Japonka Takanashijeva je po diskvalifikaciji in četrtem mestu ostala brez medalje z Olimpijskih iger.

Slovenski skakalci so na olimpijskih igrah v Pekingu danes poskrbeli za še en odmeven dosežek. Urša Bogataj je v soboto prišla do prve zlate medalje, zdaj ima že dve, saj je danes zmagala tudi kot članica mešane ekipe, v kateri so bili še bronasta s posamične tekme Nika Križnar, Timi Zajc in osmoljenec nedeljske tekme Peter Prevc.

Omenjena četverica ja slavila zmago na premierni tekmi mešanih ekip. Z današnjo zanesljivo zmago na srednji skakalnici so na tekmi, polni diskvalifikacij, osvojili še tretjo skakalno kolajno teh iger in obenem tretjo za Slovenijo. Tekma je bila sicer precej kaotična, saj so jo krojile tudi diskvalifikacije, ki so nekaterim ekipam onemogočile boj za najvišja mesta.

Svet so tako obšle fotografije objokane šampionke Sare Takanashi, ki je bila po prvem skoku diskvalificirana zaradi nepravilnega dresa, Japonci pa so z enim skokom manj na koncu za malo zaostali celo za bronasto medaljo.

Nič manj nesrečna ni bila Daniela Iraschko-Stolz, ki je prav tako v solzah sprejela odločitev, da zaradi njene diskvalifikacije Avstrija ne more konkurirati za medaljo, medtem ko se Katharina Althaus sploh ni pojavila v drugi seriji, saj se Nemčija brez njenega veljavnega skoka sploh ni uvrstila v drugo serijo. Tam sta bili nato diskvalificirani še Anna Odine Stroem in Silje Opseth, Slovenija pa je izgubila še poslednje resne tekmece.

Ob vsem tem najbolj jezi dejstvo, da bi tudi ob veljavnih skokih vseh omenjenih tekmovalk Slovenija še vedno prepričljivo zmagala, tako pa se bolj kot o dominantnosti naših skakalcev govori o blamaži z dresi. Zanimivo je tudi, da je velika večina skakalcev in skakalk iste drese uporabljala že na posamični tekmi, pa takrat ni bilo čisto nič spornega.

"To je noro. Tri skakalke so bile diskvalificirane. Tri profesionalne skakalke, ki zmagujejo v svetovnem pokalu. Katharina je na posamični tekmi skakala z istim dresom, ki je bil takrat v redu. Kako se je lahko to zgodilo?" je prav na to opozoril glavni trener nemške ekipe Stefan Horngacher.

Stefan Horngacher | Avtor: Profimedia Profimedia

Enako se sprašuje tudi legendarni slovenski skakalec Peter Žonta: "Pri dogajanju v zvezi z opremo in diskvalifikacijami sem se spraševal, kako je mogoče, da na obeh posamičnih tekmah ni bilo nobenih težav, danes pa se je to dogajalo zelo pogosto. Verjetno so punce s temi kombinezoni na olimpijskih igrah že tekmovale, pa je bil takrat nadzor očitno bolj površen," je o razlogih ugibal danes 43-letni Ljubljančan, ki se je leta 2002 tudi sam veselil bronastega odličja na moški ekipni tekmi olimpijskih iger v Salt Lake Cityju.

Še dodatno pa je olje na ogenj prilila diskvalificirana Opsethova, ki je za norveške medije zatrjevala, da so tokrat pravilnost dresov preverjali z drugačnimi postopki, kot to sicer počnejo: "Merili so povsem drugače in z novim postopkom. Stati smo morali v drugačnem položaju, v katerem nismo še nikoli."

In tako je veličastna zmaga Slovenije, ki bi slavila tudi brez vseh diskvalifikacij, pri svetovnih medijih padla v drugi plan, saj so svojih pet minut slave ozrli kontrolorji opreme. Seveda, le kje bi bolje opozorili nase, kot na Olimpijskih igrah?

Mešana ekipna tekma Javil se tudi Pahor Šport Tina z izbranimi besedami za Petra, sporočilo Janše še posebej odmeva Urša Bogataj Ujela Tino Maze Šport Neverjetno, kaj je uspelo Urši Bogataj, njenega dosežka ne more preseči nihče! Križnar, Bogataj, Prevc, Zajc Popolna prevlada Šport Slovenija na kaotični tekmi povozila vso konkurenco
Komentarjev 2
Sorodne novice